Результати голосування в «Громадському проекті»: 50 міст, 3 тис. проектів, 340 тис. голосів

Влітку 2016-го в українських містах почалася реалізація системи «Громадський проект» — хмарного рішення для громадських бюджетів в місцевих органах влади. Станом на листопад 2017 року, платформу «Громадський проект» використовують понад 50 міст України. Всього в 2017-му містяни додали в систему понад 3 200 проектів, 344 тис. українців взяли участь у голосуванні за них. Такі цифри — результат одного року роботи.

«Громадський проект» — електронна платформа, на базі якої реалізується бюджет участі. Це процес перерозподілу частини міського бюджету на проекти, подані його активістами. Використовуючи єдину відкриту для всіх систему «Громадський проект», громадяни мають шанс боротися за бюджетне фінансування для реалізації власних ідей. А їхні друзі, сусіди та однодумці зможуть підтримати вподобаний проект, проголосувавши онлайн. Технологію створювали в рамках спільної ініціативи Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень, USAID Ukraine та IT-спеціалістів організації SocialBoost.

vote1

На сьогодні системою «Громадський проект» активно користуються такі міста як Київ, Дніпро, Львів, Тернопіль, Хмельницький, Суми, Кривий Ріг, Чернігів, Рівне, Житомир та ще чотири десятки інших міст, включно з невеликими населеними пунктами. П’ять міст проекту — в Донецькій області.

У Дніпрі в цілому за два цикли 2017 року було подано 564 проектів, більш ніж 70 тис. жителів взяли участь у голосуванні.

«— Бюджет участі став основним інструментом залучення містян, який абсолютно точно виконав головне завдання: змусив жителів Дніпра задуматися про те, що можна покращити в місті, і надати таке рішення», — вважає Яніка Мерило, заступниця мера Дніпра.

evote1

За даними львівської мерії, більш ніж 23 тис. львів’ян взяли участь у голосуванні за проекти, надані жителями на платформі бюджету участі в 2016 році (цьогорічне голосування ще триває — прим.ред.).

«— У минулому році за два тижні було віддано 27 764 голоси (кожен міг проголосувати за один великий і один малий проект). Приблизно 2/3 голосів було віддано в електронному вигляді за допомогою Bank ID, 1/3 голосів — в Центрах надання адміністративних послуг», — повідомляє заступник львівського міського голови Андрій Москаленко.

У Києві в 2017 році за проекти розвитку міста проголосувало понад 130 тис. жителів:

«— Цього року до участі було подано понад 800 проектів, з них 564 пройшли експертизу і були допущені до голосування. Всього проголосувало понад 130 тис. киян і тих, хто працює в місті. В цілому ми отримали близько 444 тис. голосів. Динаміка дуже позитивна: у порівнянні з першим, пілотним запуском, кількість користувачів зросла більш ніж у 2,5 рази. Відповідно, депутати збільшили загальний фонд з 50 млн до 100 млн грн. З огляду на те, що проект має суспільний попит, я думаю, в подальшому також буде збільшуватися обсяг коштів, які виділяються на “Громадський проект”, і сподіваюся, що буде збільшуватися і кількість людей, залучених до цього процесу», — прокоментував результати ініціативи керуючий справами секретаріату Київської міської ради Ігор Хацевич.

Платформа «Громадський проект» максимально інтегрована в сучасні українські IT-реалії, можлива авторизація через усі системи: Bank ID, електронні цифрові підписи (ЕЦП), емітовані картки жителя окремо взятих міст. Такі системи гарантують чесність голосування. Сама ж платформа «Громадський проект» забезпечує прозорість і захищеність процесу. Нагадаємо, Віктор Гурський з «Громадського проекту» розповів, що команда прагне зробити систему єдиним стандартом для використання місцевими громадами.

На український приклад технології для бюджету участі вже є попит в сусідніх державах. «Громадський проект» планує передачу системи в користування країнам Балтії, а також буде представлений в 2017 році на Smart City Expo World Congress в Барселоні, Іспанія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Мегапроекти ОАЕ: 15 нових об’єктів, які змінять світ

Чи хотіли б ви пожити в капсулі в океані? Екологічний проєкт від Ocean Builders

10 футуристичних міст, які планується побудувати по всьому світу

Дзеркальний хмарочос завдовжки 170 км у Саудівській Аравії