Дзеркальний хмарочос завдовжки 170 км у Саудівській Аравії

Трохи більше року тому ми розповідали про амбітний проєкт наслідного принца Саудівської Аравії Мохаммеда ібн Салмана – The Line. Це хмарочос із дзеркального скла завдовжки 170 км. Він розташовуватиметься в пустелі та коштуватиме країні $1 трлн. The Line повиненен стати частиною пустельного міста Neom. Що відомо сьогодні про цей проєкт розповімо нижче.

The Line складатиметься з двох будівель висотою 500 м, які проходитимуть паралельно один одному через 170 км пустельних, прибережних та гірських ландшафтів. Принц Мохаммед хоче завершити будівництво до 2030 року, але, за словами інженерів, на це може знадобитися 50 років.

Оскільки будівля дуже довга, її розташують на опорах з урахуванням кривини Землі, а під нею буде високошвидкісна залізнична лінія. Хмарочос простягатиметься від затоки Акаба через гірський хребет і узбережжя до пустельного «аеротрополісу».

За словами Салмана, проєкт задуманий так, щоб мешканці могли добиратися один до одного за 5 хвилин, а також переміщатися з одного кінця будівлі до іншого протягом 20 хвилин. Як повідомляється, The Line живитиметься відновлюваною енергією.

За даними Wall Street Journal, будівлі вміщатимуть 9 млн осіб і, крім швидкісного потяга, включатимуть причал для човнів. Харчування для мешканців забезпечуватиметься за рахунок вертикального землеробства, яке планується інтегрувати до стін блискучих будівель. За повідомленнями, мешканці зможуть оформити передплату на триразове харчування.

У The Line також буде розташований стадіон на висоті приблизно 300 м над землею. Салман стверджує, що будівлі будуть повністю вуглецево-нейтральними та безпечними для навколишнього середовища. Він також сподівається, що сам проєкт Neom створить тисячі нових робочих місць та допоможе багатій нафтою країні знизити залежність від природних ресурсів.

Раніше через труднощі з фінансуванням Саудівська Аравія відмовилася від планів побудувати хмарочос заввишки 1,6 км, який став би найвищим у світі. Зараз фінансування The Line та Neom забезпечується коштом високої вартості нафти.

Фахівці з екологічного планування також побоюються, що The Line порушить міграційні шляхи перелітних птахів, а дзеркальне скління будівель заплутає їх ще сильніше.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: DailyMail

Читайте также:

Сонячні вікна набирають популярність у світі. Як вони працюють?

NEOM представила моделі внутрішнього наповнення міста-будівлі The Line

Мегапроекти ОАЕ: 15 нових об’єктів, які змінять світ

10 футуристичних міст, які планується побудувати по всьому світу