Чи хотіли б ви пожити в капсулі в океані? Екологічний проєкт від Ocean Builders

Глобальне потепління спричинило безпрецедентний рівень танення льодовиків за останні десятиліття. За прогнозами, до 2050 року рівень моря навколо США підніметься на 30 см, що є серйозною проблемою для багатьох великих міст.

Одне з можливих рішень вигадав американський стартап Ocean Builders. Його мета — побудувати райони з автономних капсул, що плавають над океаном. Вони оснащені системами рециркуляції води та сонячними батареями, а також розроблені так, щоб сприяти зростанню коралів та екологічному проживанню.

«Всім подобається знаходитися поряд з водою, і ми розробили абсолютно нову технологію, яка перетворює воду на нерухомість», — розповідає Грант Ромундт, засновник Ocean Builders.

Білі сферичні капсули закріплені на сталевій опорі, що височить над водою. Їх можна збудувати як поруч із сушею, так і далеко в морі. Проєкт отримав назву SeaPods.

Конструкція утримується на місці за допомогою великих бетонних блоків, встановлених на морському дні. У центральній опорі розташовані гвинтові сходи — ними можна спуститися до води та причалити човен.

Вартість капсул варіюється від $295 тис. до $1,5 млн. Вони оснащені, серед іншого, посадковими майданчиками для дронів, панорамними вікнами, системами рециркуляції води та сонячними батареями.

Але найголовніше в них, як вважає Ромундт, це автономність. «Всі технології, які ми розробляємо, спрямовані на те, щоб зробити їх екологічними», — говорить він.

Капсули можна встановити окремо або з’єднати з іншими за допомогою плавучих споруд. Кожна з них включає опріснювач і збирає дощову воду.

А як же каналізація? «Установка для спалювання відходів перетворює тверді речовини на попіл. Потім відпрацьоване тепло використовується для нагріву води у будинку», — розповідає Ромундт. Стічні води, за його словами, очищаються настільки, що їх можна навіть пити. Проте вони вирушають назад у бачок унітаза і таким чином безперервно переробляються.

Проєкт SeaPods унікальний, але плавучі будинки – не новий винахід. Наприклад, компанія WaterStudio.NL, заснована голландським архітектором Коеном Олтуїсом, спроєктувала вже понад 300 таких будинків, офісів, шкіл та медичних центрів у всьому світі.

Олтуїс брав участь у розробці SeaPods і вважає, що плавучі міста є наступним кроком у розвитку технології. За його словами, завдання архітекторів змінилися: тепер потрібно не просто створювати гарні форми, а виступати як «лікар для міст і використовувати воду як ліки».

«Ці плавучі фундаменти не руйнують підводного світу. Якщо побудувати плавучий район і за 200 років розібрати його, забудова не залишить слідів, — каже Олтуїс. — Це як орендувати простір у природи».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження

Сонячні вікна набирають популярність у світі. Як вони працюють?