Як високі технології допоможуть археологам в розкопках?

Журналістка Кешіа Наурана Бадалдж (Keshia Naurana Badalge) відправилась у пустелю Гобі з учасниками Explorer’s Club та дослідниками з Монгольського палеонтологічного університету з ціллю відшукати стародавні рештки динозаврів. Свої враження вона детально розписала у статті в видавництві Quartz. Далі адаптований переклад.

Ми слідували маршрутом дослідника Роя Чапман Эндрюса (Roy Chapman Andrews), який шукав тут залишки динозаврів на початку XX століття. 1922 року дослідник дійсно знайшов найбільшу гору зі старовинних кісток на планеті. Його відкриття змінило палеонтологію назавжди. Воно підтвердило той факт, що динозаври були рептиліями та зацікавило інших вчених до Монголії.

У свою подорож ми взяли із собою новітні технології – супутники та дрони. Супутники досить істотно звузили зону нашого пошуку, просканував землю на сланець, піщаник та аргіліт, які відклалися ще за часів Крейдового періоду (145-65млн. років тому), коли ще існували динозаври.

Після цього відкриття, Скотт Новицьки (Scott Nowicki), лідер компанії Quantum Spatial зробив другий крок. За допомогою дрону, який був оснащений термальними та спектральними камерами, він побудував тривимірну карту пустелі та знайшли 250 нових локацій для подальших досліджень. Експедицією керував монгольський палеонтолог Бадамкхатан Зорігт (Badamkhatan Zorigt), або ж просто «Бадмаа».

Дослідження Баянзаг

Потім ми відправились у Баянзаг – район гірської гряди пустелі Гобі. «Тут навкруги корисні копалини. Просто треба навчитися бачити їх.» — продекламував Бадмаа.
Дрони, звісно, могли б знаходити копалини під землею, але вони не можуть видобувати їх з каміння. Яри та ущелини тут, просто всіяні кістками, але зараз вони покриті піском та кістками звичайних тварин.

На кам’яному схилі Бадмаа було знайдено череп протоцератопса, який жив в кінці пізнього Крейдового періоду. Вчений припустив, що тіло залишилось десь у самій гірській породі, а значить знадобиться багато часу, аби видобути його. Тому команда з Монголії повернеться сюди ще раз згодом.

За 20 днів ми змогли дослідити ту ж ділянку землі, що й Ендрюс – тільки у нього для дослідження знадобилося декілька років. Ми знайшли ногу птахоподібного динозавра, який жив ще 65 млн років тому; стару черепаху, яка жила тут 70 млн років тому, першого велоцираптора, примітивного рогатого динозавру, який раніше не зустрічався в цій місцевості; давнє яйце теропода та грудну клітку велоцираптора.

Череп протоцератопса.

Потім ми знайшли хребет, ребра, череп, хвіст та найдовший зуб тарбозавра, монгольського родича тиранозавра.

Майбутнє археології

Ми живемо в часи, коли сервіс Google Maps може показати світлину із найменшого села, а дрони можуть визначити місцеперебування копалин. Ось тому такі археологічні експедиції частково втратили свою значущість та шарм. Але дослідник Роберт Баллард (Robert Ballard) вважає, що сучасні технології — це привід для радості, а не суму. В минулому вчені часто нівечили давні копалини під час експедицій. Дослідження території за допомогою дронів та супутників – це всього лише альтернатива досліджень. Земля тут крихка: одна неправильна дія і давня копалина перетвориться у пил. Технології складають карту місць, де можна було б безпечно ходити по землі, а де потрібно бути обачнішими, аби не роздушити щось ненароком.

Після того, як дані з тривимірних карт будуть оброблені, команда планує виложити їх у відкритому доступі в інтернеті. Вони настільки деталізовані, що люди можуть самостійно віртуально полювати за копалинами, не встаючи з дивану. Це нарешті відкриє епоху «цивільної науки» та дозволить великій кількості людей зробити свій внесок у розвиток палеонтології. Незабаром наступить нова ера віртуальної палеонтології.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Quartz

Читайте также:

7 технологій, за якими варто стежити у 2024 році по версії Nature

Gartner представила 10 трендів у сфері технологій у 2024 році

Чи можуть навушники на сонячних батареях стати наступним must-have?

Зарядка смартфонів «по повітрю»: чи готовий світ до цієї технології?