Чим небезпечні підробки гаджетів відомих брендів

Деякі сучасні гаджети коштують настільки дорого, що складається враження, ніби вони виготовлені з чистого золота. Хіба що золото не дешевшає з такою шаленою швидкістю, як придбаний за великі гроші гаджет одразу після купівлі. В минулому році у світі було продано майже 1,5 млрд смартфонів, а в грошах обсяг цього ринку перевищує $200 млрд. Звичайно, що виробники нелегальних копій постаралися відкусити власний шмат від такого ласого пирога. Підробляють все — від смартфонів до навушників та карток пам’яті. Користуватися фальшивкою, напевно, не дуже приємно. Ще гірше, що ці товари можуть бути шкідливі для здоров’я.

Фальшиві AirPods

Французький журнал «60 million consumers» випробував кілька підроблених AirPods, зроблених в Китаї. Висновки виявилися невтішними: посередня якість звуку і дуже велика максимальна гучність, набагато вище рекомендованого рівня, що може становити небезпеку для слуху.

Apple AirPods є безперечними лідерами на ринку бездротових навушників, їх частка на ринку сягає 45%. Тож не дивно, що чимало інтернет-магазинів продають клони цих навушників. AirPods коштують досить дорого: $159 за пару, а AirPods Pro ще дорожче — $249. Ось чому вже кілька років китайські виробники масово випускають підроблені AirPods за низькими цінами. Причому у деяких пристроях виробники копіюють тільки зовнішній вигляд, а в інших намагаються копіювати навіть електроніку.

Редакція журналу «60 million consumers» вирішила дослідити ці відносно дешеві підробки, які вельми цінуються певними відеоблогерами. Як вказує журнал, деякі канали на відеострімінгах регулярно рекламують ці бездротові навушники. Також частина відеоблогерів отримує гроші за те, що вони позитивно відгукуються про них.

Для тестування редактори журналу замовили 7 різних пар підроблених AirPods. З 7 замовлень тільки 4 прибуло до редакції, решта троє загадково зникла по дорозі з Китаю. З цих 4 доставлених товарів одна копія просто не працювала. Тому журналістам довелося тестувати тільки три, що залишилися.

Вердикт виявився невтішним: у всіх навушниках якість звуку досить посередня, при цьому одна з моделей виявилася небезпечною для слуху користувача: максимальна гучність перевищує чинні стандарти на 10 децибелів. По всій видимості, той факт, що ці підробки рідко відповідають стандартам безпеки, є однією з основних їх проблем.

Крім занадто великої максимальній гучності, є й інші ризики, пов’язані з матеріалами. Наприклад, мова йде про високий вміст свинцю, кадмію, хлору. Тому експерти закликають споживачів проявляти обережність при покупці бездротових навушників. Краще рухатися в напрямку визнаних брендів, дорожчих, але з дотриманням стандартів безпеки.

Підробка гаджетів вигідніша, ніж торгівля наркотиками

Валері Салембьер (Valerie Salembier), президент і генеральний директор The Authentics Foundation, стверджує, що завдяки моді на гаджети контрафактний бізнес процвітає.

«Підробити можна не тільки сумки й гаманці. Члени банди тепер продають підроблену електроніку замість наркотиків, тому що маржа дуже висока».

За його словами, виробники електронних підробок займаються «сортуванням» звалищ електроніки по всьому світу і використовують знайдені справні компоненти, не перевіряючи їх безпеку. В результаті багато які з пристроїв загоряються, деякі навіть вибухають.

Метт Натансон (Matt Nathanson), інженер сервісного центру, який ремонтує смартфони та ноутбуки, змушений часто говорити клієнтам, що їх пристрій є підробкою. «Це не оригінальний iPhone. Вас обдурили». Але людині, яка не має з цим справи кожен день, дійсно важко розібратися.

Коли справа доходить до покупки електроніки, експерти сходяться на думці, що коли ціна занадто приваблива, щоб бути правдою, то це, швидше за все, підробка. Наприклад, за даними SanDisk, третина всіх карт пам’яті на ринку є підробленими. Фейкові картки пам’яті часто не мають ту місткість, що написана на етикетці.

І такий контрафакт не зовсім безпечний, тому що в 95% випадків версію Android на підробленому iPhone вам продають два рази: ви платите перший раз, щоб купити підроблений iPhone, а потім змушені платити вдруге, тому що на фейковому телефоні встановлено зловмисне програмне забезпечення, основною метою якого є отримання всієї інформації, яку ви вводите, зокрема, ваші паролі для ваших поштових скриньок, доступ до улюблених сайтів, дані ваших банківських карт, і т. д.

Крім того, хоча зовні цей гаджет схожий на iPhone, але ж це не «айфон». У вас не буде доступу до Apple Music, Face Time або iCloud. У разі втрати знайти через хмару цей телефон буде неможливо.

Краще купити старий iPhone, ніж нову підробку

Китайські підробники іноді випускають на ринок новий «айфон» ще до того, як це зробить Apple. Виробники фальшивок навіть копіюють Apple Store, наповнюючи його дешевими імітаціями. Судові суперечки поки що не знищили індустрію підробок, і туристи часто повертаються з Китаю гордими власниками «чудового» iPhone, іноді не розуміючи, що зсередини. І справді «айфон», який можна купити  за 300 доларів або менше, таки працює, але не на програмному забезпеченні Apple.

Так, копіювальникам вдається виконати блискучу роботу як з імітації упакування, так і зі створення iPhone. Якийсь інженер навіть інтегрував датчик відбитків пальців під екраном, чого на той момент не зробила навіть сама компанія Apple. Звичайно, цей сканер відбитків не міг розблокувати телефон, але то вже інша справа. Лише при дуже пильному огляді можна виявити всілякі відмінності. Там, де має бути скло, виявляється пластик, відтінок рожеве золото виявляється взагалі іншим відтінком, а класичний логотип Apple з вирізом з правого боку був перевернутий так, що виріз розташувався ліворуч.

Коли ви вмикаєте пристрій і починаєте його використовувати, то виявляєте, що все функціонує зовсім не так, як треба. Домашня кнопка поводиться не так, як на пристроях Apple, сповіщення та віджети теж виглядають не так, як на справжньому iPhone, а відомі функції просто відсутні.

Продукція Apple коштує астрономічно дорого, але все ж таки краще придбати оригінальний телефон, можливо — не найновішу версію, а модель минулого чи позаминулого року. Або купити Android-смартфон від відомого виробника. Вкладати гроші й, що ще більш критично, довіряти підробці, здебільшого буде марною тратою грошей та жахом з точки зору конфіденційності.

Apple та інші компанії наполягають, щоб Китай зупинив підробку товарів. Але велика кількість контрафактних товарів ускладнює реалізацію цього намагання. І коли вони настільки точно копіюють оригінал, що відрізнити підробку можна лише після того, як вмикається телефон, зупинити налагоджений процес фейків може бути ще складніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Gizchina

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію