Торкнутися Метавсесвіту: як працює прототип тактильних рукавичок від Meta

Минулого місяця гігант соціальних мереж Facebook був перейменований на Meta і розкрив своє бачення майбутнього онлайн-всесвіту. Поки що більшість новин зосереджена на візуальній складовій «інтернету майбутнього», але компанія також працює над тим, щоб до Метавсесвіту можна було торкнутися — причому буквально.

Останні сім років Шон Келлер збирав команду на платформі розробки компанії Reality Labs для роботи над парою м’яких, легких тактильних рукавичок, які можуть реалістично імітувати відчуття дотику у віртуальному світі.

Ми, звичайно ж, бачили безліч розробок у цій галузі й раніше — вони дарували геймерам більш насичене занурення у віртуальне середовище, допомагали зробити віртуальне навчання реалістичнішим, надавали комп’ютерним об’єктам ілюзію об’єму тощо. Але Meta прагне не тільки реалізувати весь цей функціонал, а й перевершити його.

«Ми створюємо майже все в цій дисципліні з нуля», — заявив Келлер — «Ми вивчаємо, як люди сприймають відчуття дотику і як пристосуватися до всієї різноманітності форм та розмірів людських рук, зберігаючи при цьому механічний зв’язок із користувачем. Ми розсуваємо межі можливостей м’якої робототехніки та інструментальних систем стеження. І ми також винаходимо абсолютно нові м’які матеріали та виробничі технології, аби повністю відійти від методик минулого».

Труднощі реалізації

Створення зручного і функціонального пристрою, що носиться, охоплює вибудовування безлічі технічних «кісточок доміно» так, щоб віртуальний досвід був якомога ближче до тактильної взаємодії в реальному світі. Поки що команда проєкту вирішила зробити фокус саме на область м’якої робототехніки, оскільки встановлення купи громіздких двигунів і мотків проводки на рукавички не лише додасть значної ваги гаджету, а й перегріє його — працювати в них буде некомфортно.

Система Reality Labs використовує кілька подушечок на внутрішній стороні пальців, які надуваються повітрям для тиску на шкіру користувача. Ступінь тиску змінюється залежно від віртуального об’єкта, якого торкається людина. Команда зайнята розробкою нового високошвидкісного мікрорідинного процесора для точного управління виконавчими механізмами та забезпечення швидшого та природнішого часу відгуку.

Тонкощі VR-тактильності

Будь-яка комп’ютерна система, яка запускає симуляцію, має вміти працювати з величезними обсягами даних. Їй мало знати, де знаходяться руки користувача у віртуальному просторі в конкретний момент часу, їй також необхідно реєструвати контакт з об’єктами, надавати їм відчуття реалістичності та визначати, як саме користувач взаємодіє з ними. Крім роботи над новими технологіями відстеження рук, команда створює новий вид програмного забезпечення для рендерингу, щоб проєктувати реалістичні відчуття в реальному часі, а також програмні інструменти, що дозволяють творцям відносно легко генерувати тактильний контент.

Інша частина проєкту полягала у розробці легких, гнучких та зручних матеріалів для рукавичок. Для цього вчені створюють недорогі індивідуалізовані полімери, з яких можна скручувати волокна з урахуванням провідності та місткісних властивостей системи. Команда по матеріалах також вивчає способи надання свого роду індивідуальної підгонки для користувачів, оскільки універсальний підхід просто не спрацює для такого масового продукту, як VR-рукавички.

За словами команди, вже досягнуто значного прогресу, але ще багато роботи, перш ніж правдоподібний тактильний досвід стане доступним для споживачів. Спочатку система була націлена на користувачів, що носять гарнітуру VR, але команда прагне адаптувати її й для окулярів AR доповненої реальності. Експериментальна установка нині є щось на зразок технічного монстра Франкенштейна й отримує електроенергію від товстого кабелю — перед комерційним запуском його обіцяють позбутися.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: The Verge

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

Як і навіщо Facebook обігріває житлові будинки

Як VR-анестезія допоможе впоратися з реальним болем

Історія Oculus: від підліткового хобі до порталу до метавсесвіту