Як ізоляція впливає на психологічне та фізичне здоров’я і як не збожеволіти сидячи вдома?

Ізоляція ділить людей на два типи: одні насолоджуються домашнім затишком і вільним часом, а інші не знаходять собі місця і хочуть якомога швидше повернути свободу. Але в підсумку карантин негативно позначиться на психологічному і фізичному здоров’ї й перших, і других, тому що ми соціальні істоти та довге усамітнення руйнівно діє на нас.

Але в цілому цей стан не такий вже унікальний. З ним давно знайомі вчені, які досліджують вплив ізоляції на космонавтів, дослідників Антарктики, дітей з ослабленим імунітетом і літніх людей.

Перш за все, важливо пам’ятати, що ізоляція не просто затьмарює ваш мозок нудьгою. «Люди починають ставати апатичними, коли не отримують позитивного вкладу у свої маленькі світи, — говорить Джон Вінсент (John Vincent), клінічний психолог з університету Х’юстону. — Ми можемо очікувати наступ депресії, а депресія і тривожний розлад — це друзі, що завжди поруч».

За словами Лоуренса Палінкаса (Lawrence Palinkas), який вивчає психосоціальну адаптацію до екстремальних умов в Університеті Південної Каліфорнії, ці симптоми, ймовірно, будуть особливо інтенсивними під час коронавірусної ізоляції.

«Якщо період ізоляції чітко визначено, люди зазвичай відчувають себе досить добре до його середини, — зазначає Палінкас. — Потім їх стан погіршується. Така ситуація, як зараз, коли тривалість ізоляції невідома, теж стає причиною тривожних розладів».

Коли в’язні, які живуть в окремій камері, або вчені, що працюють у віддаленому регіоні, розуміють, що ізоляція скоро закінчиться, їх настрій поліпшується. Люди, які опинилися на коронавірусному карантині, найближчим часом можуть не відчути схожих емоцій. Схоже, що ізоляція так негативно на нас впливає багато в чому через плутанину в подіях, що відбуваються, відсутності чітких керівних принципів і отримання різної інформації з різних джерел.

Можливо, ще більше занепокоєння викликає те, що психологічна напруга від самотності проявляється і фізіологічно. Гаррі Тейлор (Harry Taylor), який вивчає соціальну ізоляцію літніх людей, особливо серед чорношкірої спільноти, говорить, що це одна з найгірших речей для людини. За його словами, «з точки зору смертності, соціальна ізоляція подібне викурюванню 15 сигарет в день». У літніх людей вона посилює всі раніше наявні захворювання: від серцево-судинних захворювань до хвороби Альцгеймера, але її негативні наслідки відчувають не тільки ті, кому понад 60 років.

Олександр Чукер (Alexander Chouker), який вивчає імунологію стресу в Мюнхенському університеті, бачив радикальні зміни в тілах людей, що беруть участь в моделюванні таких пілотованих польотів у космос, як Mars-500. «Це були молоді треновані люди, які не піддавалися реальній загрозі, — говорить він. — Один лише факт того, що ви обмежені, впливає на тіло. Якщо ви міняєте своє оточення досить екстремальним способом, це змінює вас». В учасників експериментів, деякі з яких були ізольовані лише протягом трьох місяців, відбулися зміни в якості сну, обміні речовин, а також в імунній, ендокринній і нейрокогнітівних системах. «Обмеженість і ізоляція впливають на фізіологію людини в цілому», — підкреслює Чукер.

Чи означає це, що ваше тіло буде слабшати так само, як у космонавта, який провів понад рік в пастці на штучному Марсі? Не обов’язково. Ймовірно, ви все ж ізольовані не до такої міри, як він. Але навіть ті дослідники, які вивчають негативні наслідки соціальної ізоляції, вважають, що зараз вона необхідна.

«COVID-19 перевертає все з ніг на голову, — каже Тейлор. — Вперше з нашого народження активна практика соціальної ізоляції — це метод поліпшення здоров’я».

Найважче ізоляцію через коронавірус перенесуть люди, які схильні до неї й у звичайних умовах. «Люди похилого віку, люди з низьким доходом і чоловіки переживають ізоляцію на іншому рівні», — говорить Томас Куджо (Thomas Cudjoe), геріатр, який досліджує перетин соціальних зв’язків і старіння в Університеті Джона Хопкінса. Куджо зазначає, що ці групи людей виявляються в зоні ризику через брак часу і схильності до розвитку соціальних зв’язків поза роботою. Тейлор зазначає, що будь-яка людина, що знаходиться в маргінальному становищі, швидше за все має більш обмежену мережу зв’язків, незалежно від того, чи є він представником секс-меншин, жертвою домашнього насильства або просто живе в більш ізольованій сільській місцевості.

У таких людей може не бути друзів або сім’ї або вони можуть бути не в змозі зв’язатися з ними. «Дехто вважає, що технології — це засіб об’єднання людей, але у груп з низьким доходом може навіть не опинитися FaceTime, Skype або хвилин на телефоні, — говорить Куджо. — Все це сприймається як належне, але доходи деяких людей не дозволяють їм користуватися гаджетами». Особливо, якщо COVID-19 залишив їх без роботи. «Представники меншин постраждають особливо сильно, тому що вони часто працюють у сфері послуг, що зараз збільшує ризик соціальної ізоляції та самотності, — говорить Тейлор. — Це може привести до економічної та соціальної рецесії».

Люди, які проходять через ізоляцію, неважливо де — на МКС або на карантині — часто відчувають симптоми посттравматичного стресового розладу (ПТСР) і насилу повертаються у звичайний режим. Згодом ізоляція може стати нормою, а її завершення виявиться потрясінням.

Як же не збожеволіти на карантині? Ми зібрали добірку дієвих порад.

Налаштуйте режим під себе

Щоб не збожеволіти, не перетворюйте карантин в день бабака. Наплюйте на графік, якщо графік для вас не працює. Це рідкісний час, коли можна собі це дозволити. Хочеться спати? Відіспіться на рік вперед (це, правда, неможливо, але спробувати ніхто не заважає). Хочеться весь вихідний дивитися кіно — будь ласка! Найголовніше, не будьте занадто суворими до себе і не забувайте слухати свій організм. Для деяких працює суворий і чіткий графік, хтось спокійно живе у вільному режимі.

Не замикайтеся

Практикуйте соціальну ізоляцію в реальному світі, переходячи в онлайн. Зателефонуйте бабусям, зробіть скайп-чат з друзями, організуйте дзвінок з вчителями для дітей. До речі, спілкуватися (або співати) з сусідами на найближчих балконах теж ніхто не забороняє!

Відкрийте свій «довгий ящик»

Зекономлений час від дороги на роботу або походів по магазинах можна інвестувати в те, що ви регулярно відкладали до нових віників. Розберіть мотлох, дочитайте книгу, розберіть фото в телефоні та повісьте, нарешті, картину, яку купили три роки тому і все чекали вдалого моменту.

Почніть щось нове

Карантин — ідеальний час зробити те, що ніколи не робили й не планували. На жаль, з природними обмеженнями вашої квартири зайнятися кінним спортом, швидше за все, не вийде. Але зате захопитися театром, оперою або мікробіологією, завести блог або навчитися чомусь в інтернеті досить реально — величезна кількість онлайн-платформ відкрили безкоштовний доступ до своїх ресурсів, від Coursera до Віденської опери.

Спілкуйтеся з тими, хто поруч

Приділяйте час тим, хто знаходиться в ізоляції разом з вами. Грайте в настільні ігри, придумуйте домашні квести, просто розмовляйте і насолоджуйтеся один одним, на що зазвичай катастрофічно не вистачає часу.

Рухайтеся

У перші ж дні стає помітно, наскільки сильно скорочується вся фізична активність. Пройтися по вулиці можна тільки до магазину, а спортзали закриті, тому доводиться викручуватися. Добре, якщо вдома є спортивний інвентар, а якщо немає — в онлайні легко знайти купу вправ, які можна робити без обладнання. Почніть з друзями тритижневий марафон по віджиманнях або стійці в планці. Але врахуйте, доведеться виконувати — поскаржитися на брак часу точно не вийде!

Грайте на випередження

На будь-яку ситуацію можна дивитися як на обмеження або як на можливість. З усіма мінусами та жахами вірусу, загальне уповільнення можна використовувати як можливість обігнати інших, як підмога в досягненні ваших цілей. Задайте собі питання: як поточна ситуація може вам допомогти? У що дійсно варто інвестувати час, що звільнився?

Думайте про хороше

Відкривайте вікна, виходьте на балкон, дивіться на сонце, птахів, квітучі дерева (якщо у вас вони вже квітнуть). Постарайтеся обмежити негативний новинний фон (а зараз він виключно негативний). В умовах ізоляції це по-справжньому складно, але просто необхідно для збереження морального балансу і гарного настрою.

Пориньте в новий жанр карантин-мемів

І найголовніше — не забувайте сміятися! Коронавірусна ізоляція породила новий жанр карантинних мемів. Всі вже напевно бачили ролики зі співаючими з вікон італійцями. Це лише частина розважального контенту, який з’являється в інтернеті щодня. Думайте про хороше, використовуйте час з користю і задоволенням і, звичайно, не хворійте!

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Wired

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску