Як за рік прочитати сотню книг? Дієві поради від експерта по продуктивності

Коли людина ставить перед собою ціль «Прочитати за рік 100 книг», це звучить надто амбіційно. Але, якщо зі всім розібратися, досягнути таку ціль не так вже й важко. Експерт по продуктивності Даріус Форо (Darius Foroux) поділився своїми лайфхаками, завдяки яким людина може читати більше.

Якщо ви хочете багато читати, але у вас ніяк це не виходить, то ви не одинокі в цій ситуації. Даріус любить читати книги, але після випуску з коледжу з кожним роком він читає все менше книг. Робота та особисте життя не дозволяє виділити достатнього часу на читання. Заглянувши у свій профіль на Goodreads, він виявив, що за цілий рік він прочитав лише 5 книг. Це було жахливо.

Після цього він поставив перед собою ціль – читати кожного року по сотні книг. Якщо розібратися, то це цілком реально – більшість людей за годину читають 50 сторінок. Якщо ви будете читати по 10 годин на тиждень, то за рік ви прочитаєте 26 тис. сторінок. Уявимо, що одна книга в середньому складається з 250 сторінок. У цьому випадку за рік ви зможете прочитати аж 104 книги.

Ось як можна цього досягнути

Купуйте одразу кілька книг

Читання – досить дороге задоволення. Сприймайте книги, як інвестицію – чим більше книг у вас є у домі, тим більше вигоди ви знайдете. При відвідуванні книжкового магазину, або книжкового сайту купуйте зразу декілька книг.

Ідея проста: якщо у вас у домі багато книг, то у вас є з чого обирати, а це допоможе вам частіше читати. Згадайте, знайомство з більшістю книг, котрі ви прочитали, було незапланованим. Ви ж не сидите у січні та не думаєте про те, яку книгу ви будете читати в червні. Ви закінчуєте книгу, дивитесь, що у вас в колекції та обираєте наступний твір по настрою. При цьому не потрібно думати двічі – інакше ви будете годинами читати відгуки про книгу та витратите лише час дарма.

Тримайте декілька нових книг під рукою – так у вас ніколи не буде відмовок, аби відтермінувати процес читання. Ви даремно витратите гроші на книгу, тільки якщо не будете її читати.

Читайте завжди і всюди

Кожного робочого дня варто виділяти на читання мінімум годину, а у вихідні та свята ще більше. Знайдіть у своєму денному графіку час, коли ви зможете читати. Не потрібно вигадувати відмовки та відкладати це заняття на потім. У кожної людини знайдуться моменти, коли можна взятися за книгу.

  • Читайте, коли їдете кудись у транспорті;
  • Читайте під час їжі;
  • Читайте у черзі до лікаря;
  • Читайте в туалеті;
  • Читайте під час робочої перерви.

Просто подумайте, у які моменти у вас з’являється вільна годинка або ж коли вам потрібно чогось чекати. Поки інші гортають стрічку Facebook або ж перевіряють Instagram 113 разів на день, прочитайте декілька сторінок книги. Це буде набагато корисніше.

Не варто змушувати себе читати

Немає поганих творів, навіть якщо вони абсолютно вам не сподобались – врешті решт, кожна книга – це результат серйозної письменницької та редакторської роботи.

Але не всім подобається кожна прочитана книга та ваші смаки зможуть відрізнятися від того, що наразі популярно читати. Книга може бути бестселлером або класикою, але вам може не сподобатися наприклад манера викладення того чи іншого автору. Або ж вас зацікавила якась книга, але ви поки що не готові до того, аби почати її читати.

У будь-якому випадку не варто читати лише тому, що ви зобов’язані ознайомитись з яким-небудь добутком чи твором. Не варто читати те, що вам не хочеться. Якщо ви не зацікавилися книгою після того, як ви її прогорнули нашвидкуруч, не варто витрачати на книгу свій час.

Краще прочитайте твір, який вас зацікавив. Якщо у вас нема такого на примітці, спробуйте пошукати книги, які пов’язані з вашою діяльністю, хобі, інтересами або ж книги написані людьми, яких ви поважаєте.

Читайте декілька книг одночасно

Вранці можна прочитати 50 сторінок однієї книги, а увечері – 50 сторінок іншої. Чому б і ні? Таким чином ви розвиваєте свій кругозір та просторову уяву.

Декотрі читають спочатку одну книгу й лише потім беруться за нову книгу. Але не існує правила, яке б наказувало так робити. Тому, якщо ви здатні сприймати декілька книг одночасно – спробуйте читати хоч 5 книг одночасно. Головне, аби читання книги було вам в радість та відповідало вашим потребам. До прикладу, ви читаєте щось насичене та серйозне по буднях, то у вихідні можна обрати більш легку для сприйняття літературу.

Запам’ятовуйте прочитане

Якщо ви читаєте надто швидко, то можете забувати прочитане. Але ж читання приносить користь лише тоді, коли ви пам’ятаєте про що ви читаєте.

Аби прочитана інформація відкладалася у вашій голові, потрібно дотримуватися особливої системи читання. А саме:

  • Читаючи книгу, потрібно завжди мати під рукою кулькову ручку та робити замітки, виділяючи важливі моменти. Якщо ви читаєте цифрову книгу, не варто захоплюватися функцією виділення – нею дуже просто користуватися, але це не означає, що вам потрібно виділяти все, що викликало у вас хоч мінімальний інтерес. Варто обмежитись моментами, котрі вас дійсно вразили.
  • Якщо ви щось прочитали, що хочете запам’ятати – загніть у цьому місці сторінку. Якщо ви читаєте цифрову книгу, зробіть скріншот сторінки та збережіть його.
  • Після прочитання книги поверніться до відмічених сторінок та перечитайте свої замітки.
  • Запишіть своїми словами, про що була книга та яку ідею намагався розкрити автор.
  • Перепишіть цитати, котрі вам сподобалися більше за все.

Ваша ціль при читанні – засвоїти інформацію, аби ви могли пізніше її використати. В кінці кінців, ми читаємо книги, аби навчитися життю на чужому досвіді.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Що почитати на вихідних? Огляд книги «Штучний інтелект: перезавантаження» Гері Маркуса та Ернеста Девіса

Топ-7 додатків які допоможуть сконцентруватися на завданнях

Щорічний рейтинг найкращих винаходів від Time