Як правильно читати книги, щоб вони були максимально корисними

Краще прочитати одну хорошу книгу десять разів, ніж десять книг по одному разу. За один раз неможливо перейняти всі уроки з твору автора. Ви не отримаєте достатньо інформації просто від того, що читаєте. А що якщо прочитати книгу лише один раз та одразу ж навчитися тому, що б ви навчилися з десятого разу? Це взагалі можливо? Так, і це доволі просто! Вам просто потрібно змінити те, як ви читаєте, робити замітки та нещадно поглинати корисну інформацію.

Почнемо з очевидного

Більшість авторів доповнюють свої книги зайвою інформацією. Навіть кращі роботи складаються з непотрібних розповідей, прикладів чи заміток. Це базова економіка. Ніхто не заплатить $25 за тоненьку книжечку. Тому видавці встановлюють мінімальну кількість слів у книзі.

Така додаткова інформація може слугувати корисною ціллю, якщо її правильно додавати. Вона покращує наше розуміння, демонструючи, як саме працює та застосовується концепція у реальних ситуаціях. У більшості випадків з нею значно перебільшують. Її надто багато. Нам доводиться фільтрувати тонну тексту, аби знайти щось важливе.

Якщо ви хочете почерпнути щось корисне з книги, яку ви читаєте, потрібно виділити зі всього матеріалу принаймні 2%, що варті уваги, та перечитати ці короткі тези ще десять разів, аби вони ввійшли в вашу свідомість.

Ось як це працює

Якщо ви вперше вирішили спробувати цей метод, створіть просту теку на вашому комп’ютері. Назвіть її, приміром, «Книжкові замітки». Всередині цієї теки створіть ще декілька тек з різними категоріями книг, які ви прочитали. Ось і все, що вам потрібно, аби почати вибудовувати таку систему.

Під час читання варто завжди тримати в руках олівець або кулькову ручку. Якщо ви читаєте на електронному пристрої, використовуйте функцію виділення тексту. Кожного разу, коли вас зацікавить той чи інший абзац, відмітьте його маленькою зірочкою.

Ви вже дочитали книгу? Добре! Тепер вас очікує дуже цікава частина.

Фільтруйте

Створіть новий документ з назвою та автором роботи. Відкрийте книгу на першій сторінці. Якщо ви бачите виділений абзац, прочитайте його ще раз. Чи здається він вам важливим після прочитання всієї книги? Якщо так, зафіксуйте цей абзац у свій документ.

У процесі ви часто будете зустрічати подібні тези, приклади та пояснення що вже записані в документі. Це відбувається практично завжди. Автори повторюються та пояснюють ті ж концепції різними словами. В таких ситуаціях просто видаляйте старий запис та замінюйте її новим. Або ж запишіть обидва, а потім відредагуйте. Завжди вказуйте сторінку або розділ, аби ви могли переглянути матеріал у випадку необхідності.

Редагуйте

Ви зафіксували кращі частини книги у документі. Тепер час відредагувати та скоротити написаний вами текст. Бажано визначити ліміт п’ятьма сторінками.

Чому так мало?

Ви напевне перечитаєте документ з трьох сторінок, ніж з двадцяти. Звичайно 3-5 сторінок вистачить на те, аби вмістити всю суть книги та ключові моменти з роботи. Звичайно, існують і виключення: наприклад, наукові та історичні книги.

Якщо ваш текст буде більшим, це може означати, що він містить зайву інформацію або ж тези, які повторюються кілька разів. Не варто боятися переписувати замітки своїми словами. Головна мета полягає в тому, аби ви розуміли написане.

Засвоюйте

Перечитуйте свої короткі замітки раз на день протягом двох тижнів після закінчення редагування. Це цілком реальне завдання, оскільки ваш документ не буде надто великим.

Якщо ви хочете покращити ефективність навчання, виберіть декілька тем та говоріть про них в письмовій формі. Уявіть, що ви навчаєте інших. Не потрібно публікувати цей текст. Вся суть полягає в спрощенні власних думок.

Прописуйте категорії

Уявимо, що ви вже рік записуєте тези та при цьому прочитали вже десятки книг. Чи будете ви проглядати ваші конспекти регулярно? Ймовірно, що ні. Тому варто створити окремий документ з кращими висновками по кожній категорії. В цьому документі не обов’язково вказувати автора, книгу та номер сторінок. Перечитуйте цей документ, аби час від часу освіжити у пам’яті конкретні техніки або теорії.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Medium

Читайте также:

Library of Babel: бібліотека, в якій зберігаються всі шедеври минулого і майбутнього

Що почитати на вихідних? Огляд книги «Штучний інтелект: перезавантаження» Гері Маркуса та Ернеста Девіса

Кращі бібліотеки: Америка, Азія, Африка та Австралія

Кращі бібліотеки світу: Європа