Яким буде життя на Землі без Місяця?

Найближчий об’єкт до нашої планети — Місяць, схожий на молодшого брата Землі. Не виключено, що супутник зіграв ключову роль у формуванні життя на нашій планеті понад 3,5 мільярди років тому. З моменту свого народження Місяць просто перебував поруч, але що буде, якщо він завтра зникне?

Повний Місяць в середньому в 14 000 разів яскравіше, ніж наступний за яскравістю об’єкт нічного неба — Венера. Так що без нього кожна ніч була б темною настільки, що споглядання зірок щодня було б захопливим видовищем. Взагалі, більшість навряд чи б помітили зникнення супутника відразу. Але до наступного ранку стало б зрозуміло, наскільки важливий Місяць для життя на Землі. Хоча безмісячне небо не вплинуло б на більшу частину нашого повсякденного життя, воно перевернуло б спосіб життя багатьох нічних тварин, наприклад, метеликів, які еволюціонували протягом мільйонів років, щоб орієнтуватися при світлі місяця і зірок.

Так, наприклад черепахи, що тільки вилупилися з яєць використовують місячне світло, щоб знайти свій шлях до океану. Що, насправді дається їм непросто через штучне вуличного освітлення, яке заманює їх в неправильному напрямку.

Місяць, припливи та відливи

Метью Сиглер (Matthew Siegler) з Інституту палеонтології в Далласі вважає, що якби Місяць зник три мільярди років тому, коли він був ближче до Землі, багато речей змінилося б досить різко. «Прямо зараз Місяць знаходиться досить далеко, щоб більшість речей, які вів робить для нас, були довгостроковими, наприклад стабілізація орбіти Землі протягом сотень тисяч років» — слова вченого наводить видання Discover.

Втрата Місяця також означала б втрату величезної кількості інформації про молоду Землю. Завдяки тектонічній активності на Землі немає по-справжньому древніх порід. Але геологічно неактивний Місяць служить сховищем інформації про те, якими були Земля і Сонячна система мільярди років тому.

Наприклад, кількість кратерів на Місяці говорить вченим, що приблизно 4,1-3,8 мільярда років тому був період інтенсивного бомбардування астероїдами. Хімічний аналіз місячних порід також допоміг нам дізнатися, скільки води з нашої планети було принесено на Землю кометами та астероїдами.

Оскільки ми думаємо, що Місяць і Земля утворилися разом під час гігантського зіткнення з протопланети Тейєї, вивчення Місяця — це вивчення створення Землі.

Місяць має найбільший вплив на земні припливи та відливи. Якби він пропав, ті, хто живе поблизу океанів, виявили б, що припливи зменшилися, але не повністю зникли.

Без Місяця кількість припливів і відливів зменшилася б приблизно на 75%. Це поставило б під загрозу життя багатьох видів крабів, мідій і морських равликів, що живуть в приливних зонах, і порушило б раціон більших тварин, які їдять їх, погрожуючи при цьому цілим прибережним екосистемам.

Одна з найбільших нерестових подій у світі відбувається в районі Великого Бар’єрного рифа. Кожного листопада в дні, наступні за світлом повного місяця, коралові колонії по всьому рифу випускають мільйони яйцеклітин і сперматозоїдів з інтервалом майже в кілька хвилин. Вчені впевнені, що повний місяць грає певну роль в часі, але як саме, залишається загадкою.

Через кілька десятиліть після зникнення Місяця ми будемо спостерігати масове скорочення чисельності населення тварин в морі та на суші.

На суші тварини також використовують місячні сигнали для розмноження. Проживши більшу частину свого життя в горах, мільйони дорослих крабів мігрують вниз до берега. А потім, в останню чверть місяця, самки відкладають свої яйця в море.

Тривалість доби та Місяць

Відсутність місяця також вплинув би на рух Землі навколо своєї осі. Тяжіння Місяця збільшує тривалість доби приблизно на дві мілісекунди кожні 100 років. Хоча, якби це збільшення припинилося завтра, воно було б не дуже помітно в нашому людському масштабі часу.

А ось якби Місяць зник мільярди років назад, обертання Землі сьогодні було б зовсім іншим.

Без Місяця Земля оберталася б дуже швидко та уявити собі яким було життя на планеті не так-то просто.

На самому початку у нашої планети було чотирьох годинне обертання, яке Місяць поволі й наполегливо сповільнював до так добре нам знайомої 24-годинної доби. Без присутності Місяця всі ці роки ми все ще оберталися б набагато швидше — і ще більше відчували, що в добі не вистачає годин.

«Все, що ми знаємо про пори року, було б абсолютно недоречно», — вважає Пол Саттер, астрофізик з Інституту Флетайрона. Під певним кутом «в деяких місцях планети Сонце майже ніколи не буде видно, а в інших воно буде висіти над головою місяцями поспіль».

Однак зміна нахилу Землі буде відбуватися поступово, так що ми не помітимо його миттєво або, швидше за все, навіть протягом всього нашого життя. Але тваринам, які еволюціонували протягом мільйонів років, щоб жити синхронно з сезонами, може бути важко адаптуватися, навіть протягом того, що нам здається тривалим періодом часу.

Припливи та відливні течії допомагають змішувати холодні арктичні води з теплішими водами в тропіках. Це врівноважує температуру і стабілізує клімат в усьому світі. Без Місяця прогноз погоди був би практично неможливий. Середня різниця між самими гарячими та самими холодними місцями на Землі може вирости до загрозливих для життя крайнощів.

Але все це не йде ні в яке порівняння з найбільшими змінами, які нас чекають протягом наступних тисячоліть. Прямо зараз Земля нахиляється навколо своєї осі на 23,5° в основному через гравітацію Місяця. Якщо Місяць зникне, вісь Землі буде коливатися в межах від 10° до 45°.

Деякі експерти вважають, що Юпітер може допомогти утримати нахил Землі від повного виходу з-під контролю. Але навіть додатковий нахил на 10° може завдати шкоди клімату і порах року. У минулому нахил Землі змінювався приблизно на 1-2°, що, на думку вчених, могло викликати льодовикові періоди. Важко сказати, що зробить нахил на 10 або 45°, але, ймовірно, нічого хорошого для більшості видів життя на Землі.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: BusinessInsider