Як скрінсейвери захищали монітори від вигоряння і чи потрібні вони зараз

Лабіринт, літаючі 3D-написи, труби — наприкінці 90-х і на початку 2000-х років анімовані заставки для робочого столу користувалися величезною популярністю. Вони не тільки розважали, а й виконували важливу функцію. Розповідаємо, навіщо вони були потрібні та чи можуть стати в пригоді зараз.

Навіщо використовувалися заставки?

Перші комп’ютери використовували ЕПТ-монітори — скляні трубки з електромагнітною системою, що відхиляється, і люмінофорним екраном, який світився при попаданні на нього електронного променя.

Через особливості роботи таких дисплеїв зображення, які відображаються тривалий час, вигорають. Причина в тому, що деякі частини люмінофорного екрана світяться надто довго та нерівномірно зношуються. В результаті на вимкненому екрані залишаються слабкі контури зображення.

 

Рішенням стали скрінсейвери (від англ. screensaver, зберігач екрана) або заставки, які автоматично запускалися, якщо комп’ютер не використовувався. Такі анімації постійно рухалися та змінювалися, завдяки чому статичне зображення не затримувалося на екрані. Звідси й назва – програма буквально захищала монітор від вигоряння.

Чи потрібні скрінсейвери зараз?

ЕПТ-монітори пішли в минуле, але ця функція, як і раніше, доступна в сучасних ОС, таких як macOS, Windows 10 і 11. Але чи є в ній необхідність?

Якщо коротко, то ні, але можливі винятки. Більшість сучасних комп’ютерів оснащені рідкокристалічними або LCD-моніторами. У них немає люмінофорів, які можуть нерівномірно зношуватися та вигоряти.

Слід врахувати й режими енергоощадження, яких раніше не було. У минулому комп’ютер завантажувався досить довго, тому його залишали довше включеним. Сучасна техніка не тільки включається швидше, але й оснащена такими функціями, як «сон» та «гібернація».

Як щодо OLED-дисплеїв?

Заставки все ж таки можуть стати в пригоді, зокрема для OLED-моніторів, які поступово набирають популярність і більш схильні до вигоряння, ніж LCD.

OLED-екран (від англ. organic light-emitting diode, органічний світлодіод) складається з крихітних діодів, які спалахують окремо і відображають кольори, щоб створювати зображення. Оскільки кожен діод генерує власне світло, згодом деякі з них можуть тьмяніти та вигоряти.

Тому якщо ви використовуєте OLED-монітор і часто залишаєте екран увімкненим на довгий час, варто активувати скрінсейвер або автоматичне вимкнення.

Ну і на останок пропонуємо поностальгувати, продивляючись доступні скрінсейвери 1995-2000 років.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: HowToGeek

Читайте также:

Новинки геймерської індустрії з виставки CES 2024

Вперше за 30 років на клавіатурі Windows з’явиться нова клавіша

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску

Windows падає, а Linux росте: що відбувається на світовому ринку настільних операційних систем