Найжахливіша пора року або як уникнути вигорання на роботі в сезон свят

Кінець року зазвичай дає можливість ненадовго відволіктися від роботи, чи то на вихідний день, чи на довгоочікувану відпустку. Проте тижні, що передують святам, часто можуть посилювати вигоряння, оскільки, крім інших обов’язків, доводиться жонглювати дедлайнами, річними звітами, поїздками та святковими вечірками.

Нове дослідження компанії Eagle Hill Consulting показує, що більш ніж половина американських працівників зазнають вигоряння, причому найвищий рівень стресу спостерігається у жінок та молоді. Як провести святковий сезон без шкоди для психічного здоров’я – розповідаємо у матеріалі.

За даними опитування YouGov America, більшість людей вважають, що в цей час року рівень їхнього стресу скоріше зростає, ніж падає. З 2434 респондентів 52% зізналися, що святковий сезон викликає у них стрес.

«Якщо вам важко встановити межі між роботою та особистим життям, або ви любите догоджати людям, то це найкошмарніша пора року, коли вас долає почуття провини, — розповіла чиказький коуч з управління вигорянням Емілі Балестерос. — Зростає кількість обов’язків, а почуття провини, пов’язане із відвідуванням святкових заходів, загострюється».

За словами Балестерос, ще один фактор, що призводить до емоційного виснаження, – непередбачуваність свят. «Люди вибиваються зі звичного ритму, бо треба відвідати родичів або обов’язково зустрітися з кимось, через що залишається менше часу на відновлення сил, — пояснила вона. — Легко впасти у пригнічений стан».

Проте зі стресом наприкінці року можна впоратися за допомогою правильного мислення та інструментів. Нижче Балестерос та два експерти з питань кар’єри діляться перевіреними порадами про те, як уникнути вигоряння під час роботи у святковий сезон.

Пам’ятайте: є речі, якими не варто нехтувати

Балестерос розповідає: щоб витримати робочий графік, їй необхідні три речі: спокійний час вранці з чашкою кави, мінімум годину за читанням та фізичні вправи.

За її словами, напередодні святкового сезону дуже важливі такі «звички або заняття, які допомагають залишатися врівноваженим». Обов’язково варто знайти час або альтернативу цим заняттям навіть якщо ви подорожуєте або працюєте з іншого місця.

«У цей час року часто не вистачає контролю, і часто можна відчути себе заручником свого ж графіка – але таке мислення не допоможе вам боротися з вигорянням, – каже Балестерос. — Встановлюйте межі та контролюйте свій стан: це допоможе діяти свідомо, а не йти на поводу в емоцій».

Якщо ви працюєте вдома і вам все ще важко відірватися від комп’ютера, Натан Пейрсон, директор з персоналу компанії Paycor, яка займається розробкою програмного забезпечення для HR-служб, радить провести коротку зустріч з керівником.

«Поясніть йому, що ця розмова потрібна вам, щоб бути кориснішою для команди та зберігати залученість, це дійсно допоможе і вам, і керівнику, — каже він. — Ви можете сказати: “Мені потрібно півгодини вранці або вдень, щоб вимкнутись, це допоможе мені в роботі”».

Повідомляйте про свої плани чітко та часто

Одна з найбільших проблем у сезон відпусток — відстежити графіки відпусток кожного працівника. За словами Лорен Мак Гудвін, CEO та засновника компанії Career Contessa, це може призвести до того, що дотримання річних дедлайнів та комунікація можуть стати неприємними, а іноді навіть нестерпними.

«Може запанувати хаос. Наприклад, ви можете чекати на відповідь або допомогу від кількох колег, які в різний час знаходяться поза офісом, тому ваш список справ ніби весь час тільки розростається», — сказала вона.

Мак Гудвін радить змінити свій підпис до електронної пошти, вказавши в ній дати, коли вас не буде в офісі, щоб люди знали, коли ви будете недоступні. Потім уточніть у свого керівника та колег, у які дні вони планують взяти відпустки, і нагадайте їм, коли будете відсутні.

«Всім хочеться мати можливість по-справжньому насолоджуватися відпусткою, не отримуючи десятки листів на електронну пошту… інакше він може лише викликати сильне занепокоєння», — зазначає Мак Гудвін.

Чітко позначте цілі, яких треба досягти до кінця року та проінформуйте про це керівника – це ще одна розумна тактика, яка допоможе підтримати організованість. Мак Гудвін рекомендує не поспішати, зосередившись спочатку на термінових та пріоритетних проєктах, а потім порадитися з командою, чи не можуть якісь завдання почекати до закінчення свят.

Додайте в розпорядок дня ритуал з догляду за собою

Святкове вигоряння може непомітно підкраситись навіть якщо вам вдалося встановити жорсткі межі між роботою та особистим життям та обговорити графік із керівником.

«Після довгого робочого дня на вас дивиться не лише білизна з пральної машини, а й коробка з новорічними прикрасами та список святкових покупок, — каже Мак Гудвін. — У цей час року є ризик відчути себе дуже виснаженим».

Якщо знайти щоденний ритуал, який допоможе вам зняти стрес, вигоряння можна уникнути. Наприклад, Мак Гудвін щовечора складає список справ та цілей наступного дня. «Це допомагає мені відчути, що я трохи більше контролюю свій розклад, і дає спокій та задоволення від відчуття, що я роблю успіхи в роботі, викреслюючи пункти зі списку», — пояснила вона.

Пейрсон радить включити до свого розпорядку дня фізичну активність. Швидка прогулянка або онлайн-фітнес допоможуть розрядитися. Виділивши у своєму розкладі навіть 15 хвилин на фізичні вправи, можна очистити голову та «налаштуватися на позитивний лад».

Незалежно від обраного способу, просто переконайтеся, що турбота про себе є пріоритетом, а не другорядним завданням.

«У напружені сезони легко відсунути себе на другий план, – каже Балестерос. — Але потім, у січні та лютому, ви відчуваєте повне спустошення».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: CNBC

Читайте также:

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові

Сім ідей технологічних подарунків на день всіх закоханих

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік

10 інструментів, які допоможуть знайти та видалити найбільші файли на диску