Спосіб відволіктися: як запустити ігри з Dendy та SEGA на ПК

Якщо ви, так само як і ми, любили вставити картридж в приставку, дістати поки що робочий джойстик і довбати по кнопках вечорами, то сьогодні ми розповімо вам, як запустити ігри з 8- та 16-бітних консолей на ПК.

Роки йдуть, і ігри стають дедалі схожими на реальність. Розробка ААА-проєктів коштує десятки, а то й сотні мільйонів доларів. Причому левова частка бюджету може бути витрачена на рекламу, а не виробництво. У ті часи, коли ми обмінювалися картриджами з друзями, не було такої уваги до ігрової індустрії. І то була своя атмосфера. Спробуймо повернути її, і допоможе нам в цьому емулятор Сега та Денді на ПК.

Як запустити ігри Денді на комп’ютері?

Все дуже просто. Починаємо із завантаження емулятора на ПК. Переходимо на офіційний сайт емулятора FCEUX і шукаэте посилання на завантаження програми для вашої версії операційної системи.

Розпаковуємо собі на жорсткий диск вміст ZIP-архіву та запускаємо exe-файл. У нашому випадку він називається fceux64.exe.

Перш ніж почати грати, ліземо в налаштування керування та призначаємо зручні для нас клавіші. Або кнопки на геймпаді, якщо у вас він є. Клацаємо на розділ Config → Input…

Далі натискаємо кнопку Configure і задаємо потрібні клавіші в вікні.

Як бачите, розташування кнопок зовні нагадує контролер від 8-бітної консолі.

Призначили управління? Тоді переходимо до найцікавішого! Але спершу звантажуємо гру, на якій тренуватимемося запускати емулятор Денді FCEUX. Ви можете самостійно через пошукову систему знайти сайт з іграми на Dendy, проте ми підібрали для вас свій топ проєктів, з яких варто почати цю ретро-подорож у часі. Завантажити можна тут. Тепер у нас є ZIP-архів із такими хітами, як:

  • Battle City (танки).
  • Battletoads and Double Dragon.
  • Chip’n Dale: Rescue Rangers.
  • Darkwing Duck (Чорний Плащ).
  • Double Dragon 3: The Rosetta Stone.
  • Galaxian.
  • Jackie Chan.
  • Super Mario Bros.
  • Tiny Toon Adventures.
  • Teenage Mutant Ninja Turtles III: The Manhattan Project (Черепашки-Ніндзя).

Як запускати ігри? Дуже просто. Розглянемо з прикладу Battletoads and Double Dragon. Заходимо в наш емулятор Денді на ПК і натискаємо кнопку File → Open…

Вибираємо будь-яку гру з нашої збірки (шукаємо теку, куди ви розпакували архів). Двічі клацаємо на будь-яку назву та вуаля! Гра запущена без будь-яких затримок та завантажень.

До речі, ігровий процес можна зберігати. Натисніть клавішу “i”, щоб зберегти, а клавішу “p” – щоб завантажити збереження. Працює на налаштуваннях керування за замовчуванням.

Як запустити ігри Сега на ПК?

Суть аналогічна, тільки ми будемо використовувати інший емулятор. Називається програма Gens. Завантажити її можна на офіційному сайті. Розпаковуємо ZIP-архів у будь-яку теку на комп’ютері та запускаємо exe-файл gens.

Щоб перекласти емулятор на українську мову, треба завантажити архів змовою за цим посиланням. Далі розпаковуємо вміст у теку з емулятором та дозволяємо системі замінити файл. Тепер ваш Gens працює українською. Для початку налаштуємо керування під себе. Заходимо в Налаштування → Джойстики.

Далі, навпаки Player 1, натискаємо кнопку Redefine Keys.

Система по черзі пропонуватиме вам призначати клавіші, починаючи зі стрілки вгору. Якщо не розумієте англійською, то порядок налаштування наступний:

Зберігаємо налаштування, натиснувши OK і переходимо до ігор. Знову ж таки, ви можете знайти їх самі, однак і для SEGA ми підібрали для вас невелику збірку хітів, до якої входять:

  • Comix Zone.
  • Lion King.
  • Golden Axe 3
  • Taz-Mania.
  • Sonic the Hedgehog 3.
  • Ultimate Mortal Kombat 3
  • WWF Wrestlemania Arcade.

Завантажити цю збірку можна тут.

Щоб відкрити будь-яку з ігор Сега на ПК, потрібно зайти в емулятор Gens, натиснути кнопку Файл → Відкрити ROM.

Вибираємо будь-яку гру з розпакованої колекції та клацаємо двічі за назвою. Знову ж таки, все запустилося швидко і без завантажень.

Щоб зберегти ігровий процес, потрібно натиснути F5 – швидке збереження, F8 – швидке завантаження.

Як бачите, немає нічого складного. Робиться це за дві секунди. Сподіваємося, тепер ви знаєте, як запустити ігри Сега та Денді через емулятор на ПК. Шукайте в інтернеті інші ігри та кличте старих друзів поностальгувати разом.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Epic Games назвала топ-20 ігор 2023 року

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Криза геймдева в Японії та вихід китайських інвесторів на ці терени

Як донат погіршує ігри, руйнує життя людей і що з цим робити