На лисій миші виростили людське волосся. Чи це кінець алопеції?

Сьогодні багато людей, особливо чоловіки старше 30 років, страждають від алопеції — патологічного випадання волосся на голові. Причина облисіння може бути різною, починаючи від сильного стресу і закінчуючи серйозними захворюваннями на зразок раку. Так вже повелося, що розкішне волосся на голові вважається дуже привабливою особливістю людей, тому багато хто намагається всіма способами не допустити або вилікувати алопецію. На цей час найефективнішим способом усунення облисіння вважається пересадка волосся з інших частин тіла на зразок підборіддя, грудей, ніг і навіть пахвинної області. Але вчені з усього світу намагаються створити засіб, який запускає ріст волосся без вдавання до хірургічної операції. Нещодавно представники компанії dNovo опублікували фотографію лисої лабораторної миші, на тілі якої виріс пучок людського волосся. Невже вони розробили ефективний засіб проти облисіння?

Лабораторна миша з людським волоссям

На знімку видно, що на боці лисого гризуна справді виріс густий пучок волосся. За словами керівника dNovo Ернесто Лухана (Ernesto Lujan), вони змогли досягти такого ефекту шляхом створення волосяних фолікулів із клітин крові та жиру людини. Тобто, вони взяли звичайні клітини, які є у людини у великій кількості, і провели генетичну модифікацію таким чином, щоб вони перетворилися на волосяні фолікули.

«Сьогодні, в галузі біології, ми сприймаємо клітини не як щось чітко визначене. Ми можемо перетворювати одні типи клітин на інші», — пояснив підприємець.

Нова технологія лікування облисіння

Компанія dNovo, яка представила фотографію з вирощеним на тілі гризуна пучком людського волосся, поставила за мету перетворювати звичайні клітини на стовбурові. І, судячи зі знімка, вона вже встигла досягти у цій справі певних успіхів. Частку скепсису викликає лише те, що представники компанії не стали ділитися детальнішими подробицями про проведену ними роботу. Через це на знімок впала певна частка критики.

Наприклад, професор Карл Келлер (Karl Koehler) з Гарвардського університету дуже справедливо помітив, що сьогодні фотографіями мишей з вирощеним на них людським волоссям вже нікого не здивувати. За його словами, волосяні фолікули є складними структурами, які виникають при взаємодії різних типів клітин на молекулярному рівні. Науковець закликав людей щоразу побачивши такі фотографії враховувати, що технологія, що спрацювала на мишах, не обов’язково буде ефективна на людях.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: MIT TechnologyReview

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

12 багатообіцяючих стартапів, які шукають методи боротьби з раком

Вчені винайшли «робота», який може змінювати форму: бути рідким і твердим