Новий дивний й дещо жахливий людиноподібний робот від Disney

Часи, коли компанія Disney займалася тільки створенням дитячих мультфільмів, пройшли. Сьогодні компанія випускає фільми, серіали та навіть розробляє власних роботів. У парку розваг Діснейленд є безліч роботів у вигляді різних персонажів. Наприклад, там можна подивитися на роботизованого капітана Джека Горобця з «Піратів Карибського моря». Тільки ось на деяких відвідувачів він наводить жах, тому що він дуже схожий на людину, але при цьому його рухи дуже уривчасті й неприродні. Щоб люди не відчували відрази до роботів, інженери з Disney Research намагаються зробити їх ще більш схожими на людей. Нещодавно вони показали самого реалістичного робота серед усіх ними створених. Він, прямо як жива людина, вміє підтримувати з оточенням зоровий контакт і має досить розвинену мову тіла. Але чому він все одно наводить страх?

Про нового робота було розказано в блозі Disney Research. Компанія Disney вже давно займається розробкою власних роботів. Адже крім випуску мультиків, фільмів і серіалів, вона володіє величезним Діснейлендом, всередині якого є безліч атракціонів з роботизованими персонажами. Більшість з них має «мультяшну» зовнішність і відвідувачі не відчувають поруч з ними ніякого дискомфорту. Але поряд з вищезазначеним роботом у вигляді капітана Джека Горобця у людей виникає так званий ефект зловісної долини. Так заведено називати виникнення відрази та страху при спостеріганні людиноподібного робота, який виконує неприродні для справжніх людей рухи.

Важливо відзначити, що більшою мірою мова йде не про рухи рук і ніг. Людей найбільше лякає відсутність у роботів міміки. Щоб розв’язувати цю проблему, інженери з Disney Research створили робота, який здатний до невербального спілкування з людьми. За основу вони взяли вже наявного робота, але ретельно попрацювали над рухливістю його шиї, щелепи, губ вік, брів і очей. На його грудях встановлена ​​камера глибини, яка стежить за тим, на якій відстані від робота знаходяться оточення. Якщо якась людина підходить близько, він починає звертати на нього увагу. Можна сказати, він спілкується з людьми за допомогою мови тіла.

На даний момент у робота немає ні імені, ні певної зовнішності. Робот без шкірного покриву поки страшний сам по собі, але в майбутньому інженери явно приховають зуби та інші нутрощі. Роль робота полягає в тому, що він — це старець з поганим слухом і зором, який читає книгу і час від часу відвертається на людей що проходять повз нього. Коли хтось підходить до нього дуже близько, він кидає на нього несхвальний погляд. Якщо ж людина підходить до нього не в перший раз, робот пізнає її і реагує більш дружньо. За допомогою вбудованих датчиків робот розпізнає рухи людей і оцінює, наскільки вони їм зацікавлені. Якщо хтось намагається його привітати, він повертає до нього голову.

Робот може просто звернути увагу на людину або серйозно їм зацікавитися. У першому випадку він просто повертає голову в сторону людини та розглядає. У другому випадку він починає дивитися на людину з великим інтересом і активує саккади. Так називаються швидкі та строго узгоджені рухи очей, які ви можете помітити в іншої людини, коли спілкуєтеся з нею. Наступного разу, зверніть увагу на очі співрозмовника — вони обов’язково будуть робити різкі рухи і це абсолютно нормально. Зазвичай ці рухи означають, що людина час від часу дивиться вам в очі та рот. Створений інженерами з Disney робот теж час від часу дивиться в ці частини обличчя, завдяки чому здається менш страшним і більш людяним.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Dailymagazine

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT

Робот татуювальник від стартапу Blackdot