Недобрий знак: показники IQ в розвинених країнах знижуються

Криза інтелекту може підірвати наші можливості щодо розв’язання проблем і затуманити перспективи світової економіки.

Люди стають дурнішими. Це не оцінка; це глобальний факт. У багатьох провідних країнах показник IQ почав знижуватися.

Хоча і є закономірні питання щодо взаємозв’язку IQ та інтелекту та широкого визнання того, що успіх залежить стільки ж від інших якостей, наприклад, сміливості, тести IQ, які сьогодні використовуються у всьому світі, справді показують щось значуще та довговічне. Десятиліття досліджень показали, що окремі показники IQ прогнозують такі речі, як досягнення в навчанні та довголіття. В ширшому сенсі середній показник IQ в країні пов’язаний з економічним зростанням та науковими інноваціями.

Тож якщо показники IQ дійсно знижуються, це не лише обіцяє ще 15 сезонів реаліті-шоу Кардаш’ян, але й потенційний кінець прогресу на всіх фронтах, що кінець-кінцем призведе до менших наукових проривів, застою в економіці та затьмаренню нашого колективного майбутнього.

Ця тенденція ще не торкнулася Сполучених Штатів, хоча ви можете зробити інший висновок, судячи з політичних дебатів. Але не поспішайте відзначати американську виключність: якщо IQ падає в інших прогресивних країнах, можливо, це означає, що США насправді не передова країна (занадто високий рівень бідності, занадто мало соціальної підтримки). Або – і це особливо хвилює – населення США буде продовжувати споживати реаліті-шоу, це означає, що воно, швидше за все, стикнеться з подібними скороченнями IQ найближчим часом. У цей момент перед США постає небезпека інтелектуального та економічного застою.

Якщо ми не хочемо цієї ж долі, краще розібратися, чому IQ знижується в інших країнах. Але це незвідана територія. До недавнього часу показники IQ рухалися лише в одному напрямку: вгору. І якщо ви думаєте: “Хіба тест не налаштований так, щоб 100 завжди був середнім коефіцієнтом інтелекту?”, Це справедливо лише тому, що дослідники перевлаштовують тести, щоб виправити покращення показників.

Ці показники лише зростали на різноманітних стандартних тестах на IQ впродовж півстоліття. Це може здатися дивним, якщо ви вважали IQ чимось спадковим. Але нинішні тести на IQ розроблені для вимірювання основних когнітивних навичок, таких як короткочасна пам’ять, швидкість розв’язання проблем і візуальна обробка, а висхідні бали показують, що ці когнітивні можливості насправді можуть бути посилені навколишнім середовищем, наприклад якісними школами та більш вимогливими робочими місцями.

Впродовж деякого часу підвищення показників IQ здавалося очевидним свідченням соціального прогресу, доказом того, що людство стає все розумнішим – і навіть буде спроможним збільшувати розумові здібності. Науковці назвали це «ефектом Фліна», вшановуючи Дж. Р. Фліна (J.R. Flynn), дослідника, який визнав розповсюдження та значення.

Однак у цей день Флінн сам визнає, що «здобуток IQ ХХ століття слабшає». Ряд досліджень, в яких використовують різноманітні перевірені IQ тести та метрики, виявили зменшення показників у Скандинавії, Британії, Німеччині, Франції та Австралії.

Деталі різняться, залежно від дослідження та місця за наявними даними. Дефіцит IQ у Норвегії та Данії виявлено на основі даних військових призовників, тоді як інформація про Францію базується на меншій вибірці та іншому тесті. Але загальна картина зрозуміла: починаючи з межі ХХІ століття, багато економічно розвинених країн почали відчувати спад в IQ.

Одне потенційне пояснення було квазіевгенним. Як і у фільмі «Ідеократія», було висловлено припущення, що середній інтелект знижується, оскільки у сімей з нижчим IQ більше дітей («дисгенна фертильність», технічний термін). Крім того, розширення імміграції може сприяти появі новачків «з меншим рівнем IQ в середовищах з вищим.

Однак, дослідження Норвегії у 2018 році спростувало ці теорії, показавши, що показники IQ падають не лише в межах суспільств, а й всередині сімей. Іншими словами, проблема полягає не в тому, що освічених норвежців чисельно перевершують переселенці з нижчим рівнем IQ або діти малоосвічених громадян. Навіть діти, народжені батьками з високим IQ, лише на нижчих сходинках сходів IQ.

Деякий фактор навколишнього середовища – або колекція факторів – спричиняє зниження показників IQ батьків та їхніх власних дітей, дітей старшого віку та їх молодших братів та сестер. Одним з провідних пояснень є те, що збільшення робочих місць з низьким рівнем кваліфікації зробило роботу менш інтелектуальною вимогою, що призвело до атрофії IQ, оскільки люди менше напружувати свій мозок.

Також існують і інші можливі варіанти, в основному неперевірені, такі як глобальне потепління, що робить їжу менш поживною або пристрої інформаційної доби, що виснажують нашу здатність зосереджуватися.

Зрештою, було б добре визначити точну причину падіння показників IQ, перш ніж ми будемо занадто дурними, щоб зрозуміти це, тим більше, що ці результати справді пов’язані з довгостроковою продуктивністю та економічним успіхом.

І хоча ми, можливо, зможемо компенсувати інтелект такими навичками, як рішучість чи пристрасть, у світі, де показники IQ продовжують падати, існує також і більш похмурий сценарій: глобальна криза інтелекту підриває спроможність людства розв’язувати складні проблеми й залишає нас виключно на штучний інтелект.

ВАРТО ЧИТАТИ:

Джерело: NBCNews

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному