Засновник Amazon Джеф Безос успішно злітав в космос. Хроніка подій

Глава компанії Blue Origin Джеф Безос, його брат Марк і ще кілька пасажирів успішно злітали в космос в рамках довгоочікуваного туристичного польоту. Все пройшло як по маслу: спочатку вони піднялися в повітря за допомогою ракети, а потім вийшли в космос на борту пасажирської капсули й трохи «поплавали» в невагомості. В кінцевому підсумку як ракета Blue Origin, так і туристичний модуль успішно спустилися назад на поверхню Землі. Судячи з щасливих облич пасажирів, під час польоту нічого поганого не сталося і вони повернулися з хорошими враженнями. На щастя, це історично важлива подія транслювалася в прямому ефірі й ми можемо розповісти про неї все цікаві подробиці. Як саме пройшов політ розкажемо нижче.

Про те, що засновник компаній Amazon і Blue Origin Джеф Безос полетить в космос, стало відомо на початку червня 2021 року. Згодом стало відомо, що разом з ним в космічну подорож відправляться його брат Марк, 18-річний студент Олівер Демен і 82-річна льотчиця Уоллі Фанк.

Олівер — наймолодша людина, яка побувала в космосі. Він отримав квиток від свого батька, глави нідерландської компанії Somerset Capital Partners. На його місці повинен був летіти переможець розіграної в травні лотереї, але він відмовився від польоту через занадто жорсткий робочий графік. Уоллі Фанк — найстарша людина, яка була у космосі. Вона є ветераном авіації США і за всю свою кар’єру провела в повітрі 16,6 тисячі годин і навчила понад 3 тисяч пілотів. У другій половині XX століття вона вже мала злітати в космос в рамках програми Mercury 13, проте в кінцевому підсумку її плани обірвалися. Попри високі результати на випробуваннях, в ті часи агентство NASA вирішило не допускати жінок в космос.

Політ Джефа Безоса в Космос

Приблизно о 15:00 за київським часом співробітники Blue Origin почали заправляти ракету New Shepard. Представники компанії часто говорили, що їх апарат «працює на воді», тому що в якості палива вони використовують переохолоджений рідкий кисень LOX і рідкий водень. В цей час екіпаж місії в особі Джефа Безоса, його брата Марка, студента Олівера Демена і льотчиці Уоллі Фанк вже були в навчальному центрі та готувалися до проходження на стартовий майданчик. Приблизно через пів години вони піднялися на вежу та опинилися всередині пасажирської капсули RSS First Step. Перед цим Джеф Безос помахав рукою, а його брат Марк показав палець вгору.

Через деякий час ракета нарешті піднялася в повітря. Вже на 16 секунді капсула New Shepard почала здійснювати повні оберти навколо своєї осі кожні 2-3 хвилини, тим самим забезпечуючи космічним туристам огляд всього, що відбувається. У потрібний момент двигун ракети був вимкнений і вона відокремилася від пасажирської капсули. Пасажири продовжили підійматися вгору, в той час, як апарат New Shepard відправився назад на Землю і без особливих проблем зробив спуск.

Після цього почалася найцікавіша для пасажирів частина. Вони піднялися на висоту понад 100 кілометрів над Землею і тим самим подолали лінію Кармана — кордон між планетою і космосом. Протягом 3 хвилин вони перебували в невагомості, тобто відстебнули ремені безпеки та «плавали» всередині капсули. Після цього пасажирський модуль почав зниження за допомогою парашута, а на висоті приблизно 100 метрів над поверхнею Землі включив двигуни та здійснив м’яку посадку.

Для тих хто пропустив, ось запис трансляції

Відео з борта капсули від Джефа Безоса

Мільярдери в космосі

Тепер все офіційно — глава компанії Blue Origin Джеф Безос став другим мільярдером, який побував в космосі. Тиждень тому його випередив глава Virgin Galactic Річард Бренсон. Тільки ось деякі люди не вважають його політ гідним слова «космічний», тому що літальний апарат VSS Unity піднявся тільки на 80-кілометрову висоту. Він не долетів до лінії Кармана, тому ця подія не була сприйнята так само яскраво, як вчорашня.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?