Вчені зробили ще один крок до вирощування деревини в лабораторії

Вчені вже вміють створювати штучне м’ясо, завдяки якому в майбутньому люди будуть вбивати менше тварин. Але штучної деревини досі не існує і тому ми змушені вирубувати дерева і позбавляти тварин природного місця існування. Адже це теж веде до їх поступового вимирання. На щастя, нещодавно американські вчені зробили перші кроки до розв’язання цієї проблеми. Вони навчилися розмножувати клітини рослин таким чином, щоб з них в результаті виходила структура, яка своїми властивостями дуже схожа на справжню деревину. Але головна особливість розробленої технології полягає в тому, що в теорії деревині можна відразу ж надавати потрібну форму. Щоб зробити стіл або інші меблі, не потрібно вирощувати дошки, пиляти їх кріпити одну до одної. Просто потрібно дати рослинним клітинам розмножуватися, не виходячи за певні рамки.

Як виробляють штучну деревину?

Про нову технологію створення штучної деревини було розказано в науковому виданні New Atlas. Авторами наукового відкриття є співробітники Массачусетського технологічного інституту на чолі з професором Ешлі Беквіт (Ashley Beckwith). Як сировину для виробництва штучної деревини вони вирішили використовувати живі клітини, взяті з листя рослини майорець (Zínnia). Він здатний рости в будь-якій точці планети та часто використовується в рамках наукових робіт. Наприклад, у 2016 році майорець став першою рослиною, яка зацвіла на борту Міжнародної космічної станції.

В рамках нової наукової роботи дослідники витягли живі клітини майорця і помістили їх у живильне середовище. Переконавшись, що клітини почали відтворюватися, вчені перенесли їх в об’ємну форму, всередині якої вони могли продовжити розмноження. В клітини були додані рослинні гормони ауксин і цитокініни, щоб вони почали виробляти речовину, яка називається лігнін. Саме вона надає деревині твердість — по суті, це і є основа матеріалу, який розробляється. В кінцевому підсумку, лігнін і рослинні клітини заповнили порожнечі всередині об’ємної форми.

За словами вчених, змінюючи концентрацію двох гормонів, штучній деревині можна надавати різний рівень твердості. Тільки ось на цей момент вони змогли створити лише дуже маленьку фігуру. І вони не повідомили, скільки часу знадобилося для її створення. Але якщо розмноження клітин і виробництво лігніну займає тижні або хоча б місяці, це відмінна технологія. Виробники меблів зможуть випускати відносно дешеву продукцію при створенні якої не постраждало жодне справжнє дерево. Але щоб розроблена технологія стала масовою, потрібно провести багато додаткових досліджень. Як мінімум потрібно перевірити, наскільки довговічними виходять вироби зі штучної деревини та чи не шкодить цей матеріал здоров’ю людей.

Проблеми, які можуть чекати в майбутньому

Вчені й самі знають, що їм ще треба буде розв’язати багато питань. За словами одного з авторів дослідження Луїса Фернандо Веласкес-Гарсія (Luis Fernando Velasquez-Garcia), дослідникам потрібно з’ясувати, чи спрацює такий трюк з живими клітинами, узятими з листя інших рослин. Адже якщо виробники меблів раптом накинуться на згаданий вище майорець, він дуже швидко зникне з лиця нашої планети. Захисники природи можуть вчасно взяти їх під охорону, але в цьому випадку на розроблену технологію по виробництву штучної деревини можна буде ставити хрест. Так що сподіваємося, що клітини інших рослин взаємодіють з лігніном таким же чином.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: New Atlas

Читайте также:

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження