Як скоро ми втратимо вміння писати?

В інформаційну епоху діти з народження свайплять, зажимають, натискають, а дорослі взагалі забули коли та що вони писали. Чи вимре навичка пистма та чим загрожує нам епоха діджиталізації? Давайте розбиратися разом.

Фінські та американські діти більше не вчаться писати

У 2016 році фінські школи залишили в минулому ручне писання. Поки старі фіни все ще бруднять папір, нове покоління вчиться створювати текст по-новому – за допомогою клавіатури.

Фінська рада по освіті стверджує, що друкування – це процес «більш актуальний для сучасного життя». Учні будуть вивчати швидкодрук на клавіатурному тренажерові в планшеті.

Але Фінляндія не являється новачком у цьому рішенні. З 2013 року зі стандартів американської навчальної програми прибрали навчання письму. В 45 штатах діти більше не виводять старанно літера за літерою.

В Los Angeles Times наступним чином пояснили необхідність нововведення:

«Держава і школи не повинні прикипати до романтичної ідеї рукописного тексту, вважати письмо базовою навичкою, мистецтвом, традицією і думати, що його зникнення призведе до культурної трагедії. Багато з тих, кого ще в школах навчили красиво писати, більше не використовують набуте уміння. Він їм не потрібен — друкований текст легше читається і швидше пишеться».

Школа готує людей до дорослого життя, а остання неможлива без щоденного використання клавіатури, електронної пошти та текстових повідомлень. Нове середовище перебування диктує свої правила існування в ній.

Зміна парадигми в навчанні нових поколінь народжує і побоювання. Замісник директору Асоціації вчителів рідної (фінської) мови Сюзанна Хухта (Susanna Huhta) вважає, що «навчання письму допомагає розвинути дрібну моторику дитини та покращити роботу мозку». Тому вона пропонує не знищувати уроки письма, а замінити їх на малювання та рукоділля, які дають подібний ефект.

Мінна Харманен (Minna Harmanen), член Національного агентства освіти Фінляндії, так пояснює необхідність таких змін:

«Писати рукою більше не потрібно. У дорослому житті на своїх роботах люди пишуть за допомогою комп’ютера, тому діти повинні вивчати письмо саме за допомогою клавіатури. З читанням історичних рукописних документів, можливо, виникнуть труднощі, але при необхідності цьому можливо буде навчати окремо».

Та додає:

«Довічна проблема – розшифрувати текст лікаря – для Фінляндії не буде проблемою для майбутнього».

Діти надсилають Санта-Клаусу електронні листи

В 1200 році маленька дівчинка написала свій перший лист святому єпископу Миколаю. З того часу хлопчики та дівчатка з різних країн писали Санті – розповідали про себе та просили подарунки. Але з кожним роком рукописних листах від дітей стає все менше, а сервісів, котрі відправляють листи Санті через Інтернет набагато більше.

Ось як це чудово виглядає.

Виконавчий директор благодійного фонду Literacy Charity Метью Хіккі (Matthew Hickey) засмучений через таке положення справ:

«Багатовікові традиції – це важлива частина дитинства. Вони являються першочерговими для розвитку дитини. Мова йде про виховання дітей, які будуть готові не тільки до цифрової епохи, але й розучиться писати від руки».

Він пропонує зробити уроки писемності цікавішими та більш захопливими для дітей, давати вчителям більше інструментів та можливостей для цього.

Чи потрібно навчати людей писати рукою? Аргументи за та против.

Писання від руки та з використанням клавіатури залучають різні функції мозку, перше є складним неврологічним процесом.

Професор нейробіології Техаського університету Вільям Клемм (William R. Klemm) пояснив цю позицію в журналі Psychology Today ще від 2013 року:

«Від читання та письма існує побічна вигода для навичок мислення. Для написання розбірливого тексту потрібно добре контролювати пальці. У цьому контролі залучені ті частини мозку, які не беруть участі в друкуванні».

Дослідження в Вашингтонському університеті, у свою чергу, виявили, що написання тексту більше впливає на мозкову діяльність дитини, ніж друкування. Саме тому діти молодших класів швидше та краще пишуть свої твори саме від руки.

Противники «писання від руки» не сплять. Анна Трубек (Anne Trubek), автор книги “Історія та туманне майбутнє вміння писати від руки» вважає, що сучасні діти будуть створювати кращі тексти, адже їх написання потребує менше часу та сил. Вони будуть визначати та приділяти основну увагу вибору слів та структурі речень.

Інші ж спеціалісти стверджують наступне: раніше люди докладали в письмо багато сил та душу. Вони надсилали один одному вітальні листівки з добрими словами, а спілкування ставало більш важливими. Але наступні покоління не зможуть навіть розібрати, що написано в листівці від родичів.

Анна Трубек відповідає:

«Існує багато способів показати, як саме ми піклуємося один про одного. Наприклад, витратити час та докласти зусиль, аби приготувати для рідних печиво».

Що нас очікує?

Вже зараз ми можемо:

  • Поставити електронний підпис.
  • Писати текст мовою. В Google можна активувати голосове редагування тексту та набирати текст без труднощів. В месенджерах доступні голосові повідомлення.
  • Слухати книги замість того, аби їх читати.

Це далеко не все. Коли ж письмо стане минулим?

Відповідає Анна Трубек:

«Шумерській писемності знадобилося тисяча років, аби передчасно зникнути після смерті всіх їх носіїв. Греки, після того, як створили абетку, 400 років не використовували її, віддаючи перевагу усній мові. Для кардинальних змін потрібно багато часу, так що писемність навряд зникне найближчим часом, але процес вже запущений».

Ми в редакції провели експеримент. Запропонували написати однаковий текст всім працівникам, які більшу частину часу проводять за клавіатурою. Результат здивував всіх. Майже у всіх почерк змінився в гірший бік. А як із цим справи у вас?

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

У британському університеті з’являться лектори-голограми

Вперше за 30 років на клавіатурі Windows з’явиться нова клавіша

«Навчайте, де б ви не були»: Історії трьох українських освітян, котрі створюють освіту майбутнього з Google

Роботи на уроках як альтернатива онлайн-навчанню. Ініціатива в Японії