Куди стрибає Mars Hopper після перемоги у конкурсі NASA

Минулого тижня вся прогресивна онлайн-спільнота України святкувала перемогу співвітчизників з проекту Mars Hopper у конкурсі NASA Space Apps Challenge 2016, в номінації People’s Choice. Mars Hopper — це безпілотний літак для дослідження полярних шапок Марса та їх околиць. Для пересування та створення реактивної тяги він використовує CO2, що в твердій формі вкриває поверхню «червоної планети».

Зараз у всіх учасників команди Mars Hopper щільний робочий графік, однак нам вдалося поспілкуватись з Андрієм Музиченко та розпитати про майбутнє космічного «стрибунця»:

13322023_630736120425510_2502624707453456113_n_00768578

— Чим займатиметься команда Mars Hopper після перемоги?

Маємо намір побудувати два прототипи: для наземних випробувань, а саме, випробувань аеродинаміки та основних систем, а другий прототип — для того, щоб випробувати на ньому висотну аеродинаміку, на висотах 30-40 тис м.

13116468_1691172461143276_860054535144829491_o_031288611

На даний момент ми дотримуємось того самого плану, котрий ми озвучили на конкурсі. Під час хакатону ми сформулювали наші цілі на майбутнє у цьому проекті і йшли б до них, навіть якщо б не перемогли.

— Чи маєте вже домовленості про співпрацю з NASA або з приватними компаніями, тою ж SpaceX?

NASA не спонсорує команди, котрі брали участь та виграли у Space Apps Challenge. Зі SpaceX ми, поки що, не контактували. Натомість зараз тривають перемовини з Державною космічною агенцією, але робити будь-які висновки дуже рано.

— Яким коштом будете реалізовувати свої задуми?

Скоріше за все, будемо залучати інвестиції та, можливо, проведемо кампанію по збору коштів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

— В Україні є перспективи для розвитку вашого проекту?

Така можливість є. Тому що, на даний момент, ми маємо велику кількість підприємств, пов’язаних з аерокосмічною галуззю, котрі мають необхідні для нас технології, мають можливість виготовляти деталі для Mars Hopper. Єдине, що ми не можемо виготовити в Україні, — це радіоізотопний термоелектричний генератор. Але з ним нам може допомогти NASA, бо ми плануємо використовувати такий самий генератор, який стоїть на марсоході Curiosity.

CIMG0147

Варто зазначити, що космічна промисловість у нашій країні є. Наприклад, ми виготовляємо системи управління польотами для ракет, ракетні двигуни, ракети, супутники на замовлення для інших країн, літаки. Але, при цьому всьому, чомусь наша молодь не дуже цікавиться аерокосмічною тематикою.

— Якими посібниками, джерелами послуговувались для розробки Mars Hopper?

Наш проект не є дуже високотехнологічним, ми просто увібрали в себе все те, що вже є, і подивилися на ці рішення під зовсім іншим кутом. Наприклад, саме використання вуглекислого газу нам запропонувала 11-річна Софія Буткалюк, дочка нашого головного інженера — Олександра Буткалюка. Дорослі би до цього не додумались, тому що свідомість дорослої людини загнана у жорсткі рамки.

Щодо інформації, то ми користувалися відкритими джерелами, які є в наявності в NASA. Також, ми використовували фундаментальні знання з фізики, інженерії та хїмії, якими володіють учасники нашої команди.

CIMG0182

— Які три уроки ви засвоїли від участі в конкурсі NASA?

  1. Якщо ти почав щось робити, ти повинен довести справу до кінця.
  2. Якщо ти не можеш вирішити проблему, то це означає, що потрібно зупинитися і подивитися на неї під іншим кутом.
  3. Кожна перемога складається з тисяч палких сердець, які тебе підтримують. А в даному контексті, жителів нашої країни, котрі підтримали наш проект.

CIMG0155

 

Читайте также:

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Мільярди ресурсів у космосі, але як і хто може їх здобути?

Яких роботів планують використовувати для дослідження планет