Тестуємо витривалість Moto E4 Plus — «п’ятитисячника» від легендарного бренду

Згідно з опитуваннями, користувачі у віці 16-24 років витрачають в середньому близько 3,5 годин в день на серфінг з мобільного телефону, і цей показник зростає з кожним роком. Люди старшого віку проводять менше часу онлайн з мобільним телефоном, проте цей час все одно перебільшує 2,5 години. Використання смартфонів для веб-серфінгу, перегляду відео, GPS-навігації, безконтактної оплати в магазинах швидко розряджає батарею, в результаті багато смартфонів не витримують навіть одного дня інтенсивної експлуатації без підзарядки. Тому більшість споживачів, за інформацією від вендорів, бажає мати в своєму смартфоні потужнішу батарею.

Природно, виробники намагаються максимально швидко реагувати на подібні запити покупців. Сьогодні на українському ринку можна знайти всього пару десятків моделей смартфонів з батареєю 5000 мА-г або вище. Деякі вендори заявляють навіть про батарею 7500 мА-г, однак не факт, що заявлена ємність відповідає реальності, коли мова йде про noname-виробників.

vst_moto4eplus

У червні 2017 року Lenovo, якій зараз належить бренд Motorola, анонсувала бюджетний смартфон Moto E4 Plus, головними особливостями якого стали високоємкий акумулятор в 5000 мА-ч, відмінний супершвидкий дактилоскопічний сканер і фронтальна камера зі світлодіодним спалахом. Разом з тим, апарат виявився досить слабким по продуктивності, важким і громіздким.

Дизайн

Нова модель Moto з корпусом і кришкою для встановлення двох SIM-карт формату nanoSIM і microSD-карти, при цьому батарея смартфона не знімається і захищена від самостійного вилучення металевим кожухом. На кришці є металева пластина, призначена для рівномірного відводу тепла. Модуль основної камери разом зі світлодіодним спалахом вмонтовані в круглу пластикову вставку, яка вдало поєднується з розташованим нижче логотипом MOTO. Камера не виступає з корпусу і знаходиться на одному рівні із задньою панеллю.

Батарея виглядає як така, що знімається, насправді від стороннього доступу вона захищена металевим кожухом

Батарея виглядає як така, що знімається, та насправді від стороннього доступу вона захищена металевим кожухом

На правій бічній межі розміщені кнопки блокування і здвоєна кнопка гучності. Зручно, що вони різняться між собою за текстурою, перша — рифлена, друга — гладка. З лівого боку елементи керування відсутні.

Знизу розташовані MicroUSB-порт, динамік та мікрофон

Знизу розташовані MicroUSB-порт, динамік та мікрофон

У нижньому торці виробник розмістив конектор Micro-USB, отвір для динаміка і розмовний мікрофон, на верхньому торці — стандартний 3,5-міліметровий роз’єм виходу для навушників.

Дисплей на передній панелі прикритий 2.5D-склом Corning Gorilla Glass 3 з олеофобним покриттям і з ледь помітними округлими краями. Дисплей не назвеш безрамковим: з боків рамка навколо екрану близько 4,5 мм, знизу і зверху — по 17 мм. Над екраном розташувалися об’єктив фронтальної камери з потужним світлодіодним спалахом. Також поруч є світлодіодний індикатор подій, світиться червоним або зеленим світлом.

Під екраном розміщено сканер відбитків пальців, який дещо схожий на кнопку

Під екраном розташовано сканер відбитків пальців, який дещо схожий на кнопку

Під дисплеєм розмістився овальний дактилоскопічний сканер. Варто зазначити, що сканер тут працює чудово: швидко і надійно. Проблеми зі спрацьовуванням бувають тільки в тому випадку, якщо палець дуже вологий або брудний. За замовчуванням, сканер розблоковує або заблоковує смартфон, якщо трохи затримати на ньому палець.

Перевага Moto E4 Plus — окремий слот під картку MicroSD

Перевага Moto E4 Plus — окремий слот під картку MicroSD

Навігаційні кнопки винесені на екран, однак можна здійснювати навігацію і за допомогою сканера відбитків пальців. Включити цю функцію можливо в додатку Moto. При активації пункту «Навігація однією кнопкою» лінійка екранних кнопок зникає, а щоб повернутися назад або відкрити список запущених додатків, необхідно провести пальцем по сканеру вліво і вправо відповідно. Коротке натискання ідентично дії кнопки «Додому», довге — активує функцію Google Assistant. А ось блокувати сканер можна тільки бічною кнопкою.

moto_app_nav_scan

Також додаток Moto дозволяє зменшити робочу поверхню екрану для зручного управління однією рукою, включити нічний режим і автоматично виводити або навпаки блокувати повідомлення на екрані.

Модуль основної камери разом зі світлодіодним спалахом виділені в окремий круглий елемент, який вдало поєднується з розташованим нижче логотипом MOTO

Модуль основної камери разом зі світлодіодним спалахом виділені в окремий круглий елемент, який вдало поєднується з розташованим нижче логотипом MOTO

Взагалі Moto E4 Plus вийшов досить великим і важким. Не можна сказати, що він комфортний в носінні, хоча не варто очікувати рекорду компактності від бюджетного смартфона.

Налаштування дактилоскопічного сканеру

Налаштування дактилоскопічного сканеру

Екран

Новинка має дисплей IPS з діагоналлю 5,5 дюймів. Роздільна здатність 1280×720, щільність точок — всього 267 ppi. Разом з тим, дисплей відрізняється хорошим запасом по яскравості і якісним антиблисковим покриттям. Функція авторегулювання яскравості відрізняється коректністю і високою швидкістю.

Для відображення кольору є можливість вибрати один з двох профілів: звичайний (відображає реалістичні кольори) і яскравий. Але другий сильно змінює контраст кольорів, що спотворює зображення фотографічної якості, тому краще зупинитися на профілі звичайний.

Чипсет та пам’ять

Обчислювальна платформа Moto E4 Plus побудована на базі системи-на-чіпі MediaTek MT6737, що виконана по техпроцесу 28 нм. Чіпсет містить чотири 64-бітових ядра Cortex-A53 з наднизьким споживанням, що працюють на максимальній частоті 1,3 ГГц. Чіпсет призначений для мобільних пристроїв бюджетного класу. Для комунікацій в чіпсеті є 4G-модем, підтримуються стандарти VoLTE, ViLTE, VoWiFi і RCS. Крім того, чіпсет підтримує фотокамери з дозволом до 13МП, запис і відтворення Full HD відео.

Результати тестування продуктивності процесора, отримані за допомогою утиліти Geekbench 4

Результати тестування продуктивності процесора, отримані за допомогою утиліти Geekbench 4

Роль графічного адаптера виконує чіп ARM Mali-T720 MP2, що містить 2 ядра, які працюють на частоті до 650 МГц.

Результати тестування продуктивності процесора, отримані за допомогою утиліти AnTuTu Benchmark

Результати тестування продуктивності процесора, отримані за допомогою утиліти AnTuTu Benchmark

Об’єм оперативної пам’яті — 3 ГБ, сховища на флеш-пам’яті — 16 ГБ. В реальності користувачеві доступно приблизно 10,5 ГБ пам’яті. Приємно, що є можливість підключення зовнішніх флеш-накопичувачів завдяки підтримці USB OTG.

Смартфон підтримує дві SIM-карти в режимі Dual SIM Dual Standby, оскільки радіомодем тут один.

Камера

Основна камера Moto E4 Plus з матрицею 13 Мп і об’єктивом з діафрагмою f/2.0. Камера досить примітивна за своїми можливостями, наприклад, тут немає ручного режиму налаштування параметрів фотозйомки, тільки автоматичний, який, втім, досить зручний. Всі налаштування зібрані в єдине вікно, яке з’являється збоку свайпом зліва направо. А ось кнопка включення режиму HDR розташована на верхній частині екрану і завжди легко доступна.

cam_brightness_light

cam_brightness_medium

Регулювання яскравості знімку за допомогою інтегрованої функції

Регулювання яскравості знімку вручну

Камера робить задовільні за якістю фото при хорошому освітленні, а ось при недостатньому освітленні бувають проблеми. Іноді автофокус не може коректно сфокусуватися на нескінченність, в результаті знімки виходять зернисті і нечіткі, хоча іноді їй це все ж вдається.

Налаштування селфі-камери

Налаштування селфі-камери

Камера Moto E4 Plus може знімати відео з максимальною роздільною здатністю лише 720р, функція стабілізації відсутня. Під час відеозйомки всередині приміщення або при недостатньому освітленні зображення виходить темним.

Налаштування параметрів зйомки відео для основної камери

Налаштування параметрів зйомки відео для основної камери

Фронтальна камера Moto E4 Plus з сенсором 5 МП і об’єктивом з діафрагмою f/2,4. Головна особливість — власний світлодіодний спалах. Як відомо, фронтальні камери зазвичай використовують для освітлення об’єкту фотозйомки дисплей, що світиться білим на максимальній яскравості. Фіксований фокус дозволяє отримувати чіткі фотознімки, але в цілому деталізація залишає бажати кращого.

Нічна зйомка відео за допомогою основної камери Moto E4 Plus

Приклад відеозйомки вдень за допомогою основної камери Moto E4 Plus

Приклади фотознімків без функції HDR (вгорі) та з використанням HDR (внизу)

Приклади фотознімків без функції HDR (вгорі) та з використанням HDR (внизу)

daytime_moto_e4plus_with_hdr_s

Приклад майкрозйомки

Приклад макрозйомки

Фотозйомка за допомогою основної камери Moto E4 Plus всередині приміщення

Фотозйомка за допомогою основної камери Moto E4 Plus всередині приміщення

Приклади інших фотознімків Moto E4 Plus з використанням HDR та без HDR

Приклади інших фотознімків Moto E4 Plus з використанням HDR та без HDR

daytime_moto_e4plus_wall_s

Всі оригінали фотографій можна знайти тут

Комунікації

Оскільки наступного року в Україні слід очікувати впровадження LTE-зв’язку, важливо відзначити, що Moto E4 Plus підтримує LTE Cat.4 (до 150 Мбіт/с), і кілька частотних діапазонів LTE FDD і TDD, в тому числі і актуальні для нас діапазони 1800 МГц і 2600 МГц.

Реальна швидкість в LTE-мережі оператора Orange.es. Тестовий смартфон — Moto E4 Plus

Реальна швидкість в LTE-мережі оператора Orange.es. Тестовий смартфон — Moto E4 Plus

Реальна швидкість в 3G-мережі українських операторів. Тестовий смартфон — Moto E4 Plus

Реальна швидкість в 3G-мережі українських операторів. Тестовий смартфон — Moto E4 Plus

Модуль Wi-Fi працює тільки в діапазоні 2,4 ГГц. Приємним сюрпризом стала наявність NFC-модуля, який рідко присутній в бюджетних смартфонах. Це дозволяє успішно використовувати апарат для безконтактної оплати, наприклад, за допомогою сервісу Android Pay.

Наявність NFC-модуля дозволяє використовувати апарат для безконтактної оплати в магазинах

Наявність NFC-модуля дозволяє використовувати апарат для безконтактної оплати в магазинах

Програмне забезпечення

Moto E4 Plus працює на базі Google Android 7.1.1 з власною фірмовою оболонкою Moto Experiences. Сама ОС дуже близька до заводської версії, сторонніх програм практично немає, все необхідне потрібно завантажувати з Google Play Market.

Разом з тим, є підтримка жестів, багатовіконний режим роботи і можливість зменшення всієї робочої площі екрану з метою керування пальцями однієї руки.

Налаштування системи об'ємного звуку Dolby Atmos

Налаштування системи об’ємного звучання Dolby Atmos

В системі також встановлено еквалайзер з підтримкою технології Dolby Atmos і декількох профілів. Ось тільки незрозуміло, для чого це, якщо в телефоні всього один динамік, і навіть повноцінний стереоскопічний звук він не здатний забезпечити.

Акумулятор

Характерна особливість Moto E4 Plus — потужна незнімна Li-Ion батарея ємністю 5000 мА-г. За тривалістю автономної роботи апарат показав себе дуже непогано: при безперервному перегляді відео у високій якості (720р) на YouTube через мережу Wi-Fi з максимальним рівнем гучності смартфон пропрацював 14 годин 45 хвилин. У повсякденному використанні новинка без проблем витримує два дні без підзарядки.

Виробник називає штатний адаптер таким, що забезпечує швидку зарядку, та насправді струм 2А на сьогодні є стандартним для майже будь-якого гаджета

Виробник називає штатний адаптер таким, що забезпечує швидку зарядку, та насправді струм 2А на сьогодні є стандартним для майже будь-якого гаджета

Для швидкої зарядки батареї виробник комплектує Moto E4 Plus зарядним пристроєм на 2А. Можливо рік-два тому це можна було б назвати «швидкою зарядкою», проте на сьогодні 2А — практично стандартна сила струму. Повний час заряду батареї штатним адаптером — 3 години 40 хвилин.

При безперервному перегляді відео через YouTube смартфон протримався майже 15 годин

При безперервному перегляді відео через YouTube смартфон протримався майже 15 годин

Резюме

Тривалий час автономної роботи — однозначна перевага Moto E4 Plus. Батарея впевнено тримає 2 дні, але навіть якщо телефон дуже сильно навантажити, то як мінімум протягом дня її не доведеться заряджати. Серед інших переваг — наявність NFC-модуля, підтримка найбільш популярних діапазонів LTE, можливість установки карти пам’яті microSD в окремий слот, а не замість однієї з SIM-карт. Також в скарбничку «плюсів» варто додати дійсно якісний і швидкісний біометричний сенсор та USB-порт з підтримкою OTG, що дозволяє легко підключати зовнішні «флешки» для перегляду, скажімо, відео або фотографій.

USB-порт з підтримкою OTG дозволяє легко підключати зовнішні флеш-накопичувачі

USB-порт з підтримкою OTG дозволяє легко підключати зовнішні флеш-накопичувачі

Характеристики

  • Мережа: GSM / HSPA / LTE
  • SIM: Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
  • Дисплей: 5,5” IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors (екран займає 69,4% площі передньої панелі)
  • Роздільна здатність: 720 x 1280 пікселів (~267 ppi)
  • Чипсет: Mediatek MT6737, 4-ядерний процесор 1,3 ГГц Cortex-A53, GPU Mali-T720
  • Пам’ять оперативна та фіксована: 3 ГБ RAM, 16/32 ГБ
  • Картка пам’яті: microSD, до 128 ГБ (окремий слот)
  • Камера основна: 13 MP, f/2.0, autofocus, LED flash, Video 720p@30fps
  • Камера фронтальна: 5 MP, f/2.2, 1.4 µm pixel size, LED flash
  • Комунікації: WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n, hotspot
  • Bluetooth: 4.2, A2DP, LE, aptX
  • GPS: так, A-GPS, GLONASS
  • NFC: так
  • Акумулятор: незнімна батарея Li-Ion 5000 mAh
  • Сенсори: біометричний сенсор, акселерометр, датчик наближення
  • ОС: Android 7.1.1 (Nougat)
  • Розміри: 155 x 77.5 x 9.6 мм
  • Вага: 198 г

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

OpenAI представила революційну нейромережу SORA, що генерує відео за текстом

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023