Олександр Животовський, НКРЗІ: «В тендері на 4G зможуть брати участь навіть іноземні оператори»

Сьогодні відбулося засідання Кабінету Міністрів України, на якому Олександр Животовський, голова Національної комісії‚ що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), озвучив плани комісії стосовно впровадження в Україні зв’язку четвертого покоління — 4G, також відомий під назвою LTE.

kabmin1s

Що запропонують до продажу?

Відкритий тендер без будь-який обмежень пропонується провести до кінця цього року, орієнтовно – в листопаді чи грудні. Животовський акцентував, що потенційно в Україні доступні 5 частотних діапазонів для впровадження новітнього мобільного зв’язку: 800 МГц , 1800 МГц, 2100 МГц, 2300 МГц та 2600 МГц. Але діапазон 800 МГц поки що зайнятий під телемовлення, також там присутні декілька CDMA-операторів. В діапазоні 2100 наразі працює 3G-зв’язок «великої трійки» операторів, а розпорядження смугою частот 2300 МГц знаходиться під судовим розглядом. Крім того, в деяких регіонах є обмеження по використанню зазначеного вище частотного ресурсу з боку військових.

Розподіл частот в діапазонах, що можуть бути використані під впровадження LTE

Розподіл частот в діапазонах, що можуть бути використані під впровадження LTE

Тому поки що планується виставити на продаж лише дві смуги по 40 МГц в частотному діапазоні 2600 МГц, причому ці смуги частот вже фактичного готові до тендеру. Животовський сподівається, що державний бюджет отримає не менше 2,3 млрд грн від продажу цих частот. Крім того, планується зробити рефармінг частот в діапазоні 1800 МГц, оскільки саме там спостерігається дуже велика фрагментація. Після закінчення цього процесу можна буде виставити на продаж частотні смуги і в цьому спектрі також.

Фрагментація частотного ресурсу в діапазоні 1800 МГц вимагає проведення процедури рефармінгу

Фрагментація частотного ресурсу в діапазоні 1800 МГц вимагає проведення процедури рефармінгу

Стартова ціна частотного спектру 1800 МГц, за словами Голови НКРЗІ, складає від 6,3 млрд грн. Таким чином, державний бюджет має отримати щонайменше 10 мдрд грн до кінця року, — підсумував Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Щодо технологічної нейтральності частот

Діапазон 900 МГц необхідно ліцензувати під зв’язок 3G, — зазначив Животовський. В той же час, голова відомства НКРЗІ нічого не сказав про те, чи буде в Україні впроваджено на законодавчому рівні повноцінну технологічну нейтральність частот, адже саме цього вже багато років прагнуть мобільні оператори. Нагадаємо, що зараз в Україні відсутня законодавча норма стосовно технологічної нейтральності частотного спектру, який наданий мобільним операторам для використання. Це означає, що якщо діапазон 900 МГц був наданий під впровадження GSM-технології зв’язку, то оператор не може застосувати його під інші технології.

Для операторів також було б оптимально розгорнути зв’язок 3G в спектрі 900 МГц замість існуючої мережі в смузі 2100 МГц. Це дозволить дуже швидко розгорнути 3G по всій країні. Разом з тим, використання під 4G тільки діапазону 2600 МГц дуже незручне для учасників мобільного ринку, адже на цих частотах радіус дії стільникової станції доволі невеликий і підходить лише для розгортання у великих містах. Набагато вигіднішим для LTE є спектр 1800 МГц, про що неодноразово говорили представники телеком-операторів.

До речі, Олександр Данченко, голова  Комітету по питанням інформатизації та зв’язку Верховної Ради України, що також брав участь у засіданні Кабміну, наголосив, що на тендер по 4G треба обов’язково виставити як спектр 2600  МГц, так і 1800 МГц. Зі свого боку, він пообіцяв всіляко сприяти найшвидшому проведенню таких конкурсних торгів.

Про якість зв’язку в Україні

Під час обговорення підсумків виступу голови НКРЗІ Арсен Аваков поскаржився на якість нинішнього зв’язку 3G в Україні у порівнянні з європейськими операторами, назвавши його «жахливим» (при цьому чиновник не уточнив, послугами якого саме оператора користується). І тому запропонував відомству прописати в умовах тендеру 4G чіткі вимоги до швидкості передачі даних. У відповідь Животовський розповів, що НКРЗІ час від часу проводить контроль якості зв’язку. В свою чергу Володимир Гройсман зазначив, що він якістю мобільного зв’язку задоволений. Втім, Прем’єр-міністр також не назвав оператора, щоб не робити йому «рекламу».

Слід сказати, що покриття 3G в Україні і справді дуже програє європейським операторам, але, по-перше, процес розгортання нової технології ще не закінчився, а по-друге, показник ARPU в нашій країні майже в 10 разів менше, ніж в країнах ЄС. Це накладає свої обмеження на фінансові інвестиції у мережу 3G.

Скільки операторів візьме участь в тендері

Після скарг на якість існуючого зв’язку Володимир Омелян, Міністр інфраструктури, запропонував запросити до участі в конкурсних торгах по 4G максимальну кількість операторів, в тому числі іноземні компанії. Животовський відповів, що план відомства наступний: виставити не три лоти, а чотири, п’ять чи навіть шість, і дати можливість всім бажаючим взяти участь у тендері.

Нагадаємо, що при проведенні тендеру 3G всі наявні лоти були розподілені лише між операторам «великої трійки». Тепер, за словами голови НКРЗІ, у придбанні частотного ресурсу зможуть брати участь інші мобільні оператори, в тому числі, іноземні.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

eSIM захоплює світ? Перспективи та проблеми технології

Суперсили Київстар: підсумки року та плани на майбутнє національного оператора

В Київстарі оцінили приблизні дати початку впровадження 5G

Карантин обвалив якість потокової передачі Netflix, YouTube та інших сервісів