Сонячне затемнення, Марс та бактерії на повітряних кулях

Не встигло людство відійти від впливу місячного затемнення, як вже наступного понеділка серпень пропонує нам відчути ефект повного сонячного затемнення. І поки астрологи та метеорологи радять, як краще пережити «коридор затемнень», NASA втілює в життя проекти зовсім іншого масштабу. Деталі — в адаптованому перекладі статті з The Verge.

18_balloon

Сонячне затемнення наживо+

Наступного тижня, коли Місяць заблокує світло Сонця у повному сонячному затемненні, більше 50 спеціальних повітряних куль злетять у небо на висоту понад 30 000 м у 20 місцях по всій території США. До них будуть прикріплені камери Raspberry Pi, метеорологічні датчики та модеми для передачі відеозапису затемнення наживо, а ще — металеві бірки з дуже витривалими бактеріями, оскільки NASA хоче знати, чи зможуть ці бактерії вижити на Марсі. Кожного разу, коли ми відправляємо об’єкти на Червону планету, наші місцеві мікроорганізми залишаються на них і потрапляють у космос. Що відбувається з цими бактеріями, коли вони перебувають на Марсі? Вони мутують? Вмирають? Може, продовжують життєдіяльність, колонізуючи інші світи? Щоб відповісти на ці запитання, необхідно провести експерименти тут, на Землі, а затемнення 21 серпня — прекрасна нагода для цього.

Проект, про який йдеться, називається The Eclipse Ballooning Project (проект запуску повітряних куль під час затемнення) і здійснюється старшокласниками та студентами США під керівництвом Анжели Де Жарден (Angela Des Jardins) з Державного університету штату Монтана. Коли Джим Грін (Jim Green), директор відділу планетарної науки NASA, вперше почув, що понад 50 повітряних куль потраплять до стратосфери, аби наживо показати землянам затемнення, він не міг повірити почутому. «Це ж як бути на Марсі!» — вигукнув науковець. NASA не могли не скористатися такою можливістю.

Справа у тому, що верхня частина стратосфери Землі — трохи вище озонового шару — дуже схожа на поверхню Марса: температура там приблизно -37°С, повітря розріджене, рівень ультрафіолетового випромінювання високий. Під час затемнення умови стануть ще більш схожими на Марс: температура знизиться, а Місяць приглушить деякі з ультрафіолетових променів, що вже більше нагадуватиме рівень випромінювання на Червоній планеті. Грін говорить:

«— Це дійсно надзвичайний експеримент з астробіології та захисту планет».

«Бактерії-космонавти»

«Бактерії-космонавти» — особливий штам під назвою Paenibacillus xerothermodurans. Вперше він був виділений з ґрунту неподалік Космічного центру Кеннеді у Флориді в 1973 році. Бактерії утворюють щити спор, що дозволяє їм вижити навіть тоді, коли умови стають смертельними. Щоб знищити 90% цих бактерій необхідна дія температури 125°С впродовж 140 годин. Цей штам – один з найвитриваліших з тих, що відомі людству сьогодні.

Минулого тижня бактерії (які не є небезпечними для людей або навколишнього середовища) було розіслано групам студентів (штами бактерій будуть лише на 34 кулях). Мікроорганізми у висушеній формі нанесено на дві металеві бірки. Одна бірка полетить у стратосферу, а інша залишиться на Землі у якості контрольної. У день затемнення повітряні кулі будуть запускатися кожні 15 хв з тих штатів, які знаходяться на шляху тіні Місяця. Вони будуть злітати вгору протягом приблизно двох годин, досягаючи стратосфери, і, зрештою, лопнуть через падіння тиску.

Металеві «перевізники» для бактерій

Металеві «перевізники» для бактерій

Коли кулі повернуться на землю (парашут сповільнить приземлення), студенти відстежать їх за допомогою GPS, зберуть металеві бірки та відправлять до NASA. Тоді науковці зможуть проаналізувати, скільки бактерій померло, чи змінилася їх ДНК тощо. Якщо деякі з них виживуть у польоті, це означатиме, що ці бактерії, можливо, вже «пережили» поїздку на Червону планету. Ми точно не знаємо, чи є Paenibacillus xerothermodurans на будь-якому з відправлених на Марс об’єктів, адже їх було знайдено за межами космічного майданчика, а не на космічному апараті. Проте, навіть якщо цих бактерій немає на жодному, їх вивчення допоможе NASA зрозуміти, як подібні організми можуть поводитися на Марсі, та краще оцінити ризик зараження інших світів.

Зрештою, ми відправляємо космічні апарати, варті мільярдів доларів США, на інші планети у пошуках життя, тож має сенс переконатися, що ці місця захищені від мікроорганізмів Землі. Також, якщо ми знаємо, що стійкі бактерії не можуть витримувати певні умови, ми не будемо шукати життя у тих самих умовах на інших планетах.

В NASA провели дуже мало експериментів з подібними повітряними кулями і жодного — з цим конкретним штамом бактерій. Таким чином, політ понад трьох десятків повітряних куль одночасно, за умов, що так ідеально відтворюють Марс, які неможливо створити в лабораторії, — рідкісна можливість точного наукового дослідження. Грін сподівається, що експеримент також надихне наступне покоління астробіологів та захисників планети. Він сам вирішив стати науковцем, ще коли був старшокласником і мав можливість спостерігати за Сонцем через телескоп в обсерваторії. Проект The Eclipse Ballooning Project може надихнути на щось подібне і тих підлітків, які беруть у ньому участь. Доменний реєстратор №1 в Україні imena.ua

БІЛЬШЕ ПРО КОСМОС:

Джерело: The Verge, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році