Знімок в темряві: поради щодо створення більш якісних нічних фотографій за допомогою телефону

Головна проблема камер на смартфонах — дуже малий розмір фотоматриці: вона у 30-60 разів менше, ніж на професійних фотоапаратах. Їй вистачає денного світла, але кадри, що були зроблені в темряві, зазвичай виглядають розмито. Розповімо, як можна покращити якість знімання.

Увімкнути нічний режим

Ця опція існувала і раніше, але ніколи не приносила відчутних результатів. Значне просування на цій царині показали смартфони Google Pixel 3 та 3XL — нижче можна побачити відзняті на них кадри в режимі HDR+ та у нічному режимі.

Камера у нічному режимі робить декілька знімків, а потім комбінує їх, аби зменшити шуми та отримати кращий результат.

Близький по якості нічний режим існує у Huawei, але лише на флагманах Huawei P30 та P30 Pro. Варто протестувати цю можливість на усіх відносно нових смартфонах. Але, якщо ви придбали свій пристрій достатньо давно, зверніть увагу на наступні відповіді.

Домогтися належної світлочутливості

Аби отримати яскраве зображення при слабкому освітленні, потрібно посилити світлочутливість фотоматриці. При зніманні в авторежимі камера на смартфоні робить це самостійно.
Але посилення світлочутливості також приводить до появи шумів, втрати деталей та розмиття кольорів. Іншими словами, фотографії дійсно виходять яскравими та чіткими, проте у більшості випадків не дуже якісними.

Якщо смартфон не дозволяє налаштувати світлочутливість, для цього можна завантажити спеціальні додатки: Camera FV-5 Lite (для Android) чи Pro Camera (Apple). Але, на відміну від iPhone, більшість Android-смартфонів пропонують ручне налаштування.

Отримати більше світла

Для збереження низької чутливості фотоматриці (та, відповідно, зменшення шумів на зображенні) треба більше світла. Це прозвучить очевидно, але тут допоможуть його додаткові джерела, наприклад, влаштований в смартфон світлодіодний спалах. У багатьох сучасних моделях присутні навіть декілька світлодіодів для регулювання спалаху в залежності від наявного освітлення.

Проте, у влаштованих світлодіодів також існують свої недоліки. Спалах у безпосередньому наближенні від камери видаляє всі тіні, у результаті чого об’єкт може виглядати пласким. З цієї причини влаштований спалах варто використовувати лише у випадку крайньої потреби.

Звичайно є інші способи отримати більше світла. Якщо ви фотографуєте об’єкт, який рухається, почекайте, коли він наблизиться до більш освітленої ділянки. Роблячи портрет, підійдіть до найближчого вуличного ліхтаря або ж до світлішого місця у барі. Переконайтеся, що світло не падає на людину зверху, інакше на обличчі залишаться не дуже привабливі тіні.

Використовувати довгу витримку

Збільшення часу витримки дозволяє фотоматриці «бачити» об’єкт довше та збирати більше фотонів. Завдяки цьому не лише можна отримати більш яскраві кольори, але й розмиті рухомі об’єкти. В гіршому випадку знімок здаватиметься повністю замиленим, проте можна отримати «художній ефект». До прикладу, перетворення проїжджаючих повз машин у довгі смуги світла. На знімку швидкість затвору буде в такому випадку 1/20 секунди. Вночі можна виставити й більше.

Аби збільшити час витримки, вам знадобиться ручний режим, котрий часто визначають як «професійний». Опція має назву швидкості затвору, часу витримки або ж позначається літерою S. Більшість смартфонів в автоматичному режимі роблять знімки з максимальною швидкістю 1/10 секунди – довша витримка потребує, аби ви тримали руку нерухомо, інакше знімки будуть розмитими.

Трамваї та автівки, що проїжджають повз, а також феєрверки у небі при збільшеному часі витримки до двох-восьми секунд перетворюються у гарні лінії. Аби сфотографувати місячний пейзаж, вам може знадобитися 30-секундна витримка, котра є максимальною у багатьох телефонних камерах. При більш тривалій витримці зображення будуть надто яскравими, необхідно переконатися, що рівень світлочутливості виставлений на «авто» є низьким. Якщо це не допомагає, варто зменшити час витримки.

На фото нижче смартфон Mate 9 просто притулений до мокрого від снігу вікна офісу. Для таких знімків камера Huawei пропонує опцію «світле зображення», котра відкриває затвор на потрібний користувачу час, — у даному випадку, приблизно на 65 секунд.

Для довгої витримки дуже важливо, аби під час знімання смартфон не рухався. Його можна закріпити на якійсь поверхні, або ж скористатися спеціальними аксесуарами.

Підібрати аксесуари

Найбільш актуальне доповнення для нічного знімання – це штатив. Смартфони легші та компактніші за професійні камери, те ж саме можна сказати та про штативи для них.

До прикладу, маленький Gorillapod обійдеться вам менше, ніж за $15, а у наборі з універсальним адаптером для смартфона – $20. Обидва пристрої можна спокійно сховати в кишені, а їх підготовка до використання займає не більше декількох секунд.

Декотрі смартфони, такі як Sony Xperia, Razer Phone й Razer Phone 2, можуть стояти на бічній панелі без додаткової підтримки, зовсім не вимагаючи додаткових аксесуарів для знімання в темряві.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: AndroidPit

Читайте также:

Як виглядають найменші гаджети у світі

5 технологій, які пішли в минуле через Apple

Добірка неочевидних ресурсів для пошуку референсів для будь-яких задач

Нейромережі, які розфарбують ваші фотографії