Чому Тім Кук відмовився відкрити доступ до iPhone для ФБР

Як тільки стало відомо, що уряд США вимагає від компанії Apple всіляко сприяти ФБР у розслідуванні терористичного акту, який мав місце в грудні минулого року в Каліфорнії, в медіа поширились дописи про те, що корпорація захищає власні амбіції і не бажає співпрацювати.

Однак у вимогах уряду не все так однозначно, а резонанс та суспільна вага протистояння виробників з правоохоронцями настільки великі, що Тім Кук вирішив особисто роз’яснити позицію компанії. Наводимо переклад головних тез, озвучених в публічному зверненні CEO Apple:

tim-cook

Потреба в шифруванні

Смартфони нашої компанії стали невід’ємною частиною життя кожного користувача: ви зберігаєте свої фото, важливі документи, дані про фінансові рахунки та стан здоров’я в пристрої, якому довіряєте. Впродовж багатьох років ми вдосконалювали технології шифрування даних, щоб унеможливити доступ зловмисників до персональної інформації.

Сьогодні навіть наші власні спеціалісти не мають доступу до даних користувача, оскільки на наше глибоке переконання, вміст вашого iPhone — не наша справа.

Справа Сан-Бернардіно

Наша компанія, як і весь світ була шокована трагедією в каліфорнійському місті Сан-Бернардіно і коли Федеральне бюро розслідувань звернулось до Apple ми зробили все від нас залежне щоб допомогти розслідуванню злочину. Корпорація сприяла участі своїх технічних спеціалістів в діях правоохоронців, надала всі дані, які були в нашому розпорядженні. До цього моменту ми повноцінно співпрацювали, однак тепер уряд вимагає від нас того, чого ми не маємо і не можемо собі дозволити мати — «бекдор» до iPhone.

Технічно, ФБР вимагає, щоб ми розробили ПЗ, яке дозволить отримати доступ до заблокованого пристрою, знайденого під час розслідування, який належить загиблому терористу. Така програма, якої на сьогоднішній день просто не існує, дозволить розблоковувати будь-чий iPhone і отримувати доступ до персональних даних, навіть якщо зараз ним хтось користується.

Правоохоронці воліють не називати це саме так, але будьте певні: створення версії iOS, яка дозволяє обійти користувацький пароль, створить гарантований «запасний вхід» до кожного iPhone.

Дані під загрозою

Ми не віримо в те, що уряд насправді зможе гарантувати застосування ПЗ лише в даному конкретному випадку. Як тільки програмний код для розблокування одного смартфону буде створений і застосований, він може вільно використовуватись для доступу до інших зашифрованих систем. Такий доступ отримають всі, хто матиме в своєму розпорядженні дане ПЗ.

Уряд стверджує, що «ключ» одноразовий і буде застосований лише до смартфону терориста, але це неправда. Подібна програма являється своєрідним універсальним ключем і якщо вже вона буде розроблена, її зможуть застосувати до будь-якого мобільного пристрою, коли-небудь створеного фахівцями Apple.

Ми не знайшли прецедентів в історії Америки, коли б інша компанія була змушена таким чином підставити користувачів, які роками довіряють нашим технологіям і навмисне «продірявити» систему безпеки. Зазначимо, що найбільше постраждають законослухняні громадяни, адже злочинці сьогодні використовують власні технології шифрування, недоступні правоохоронним органам.

Небезпечна спроба уряду посягне на довіру усіх громадян

Уряд, посилаючись на вимоги чинного судового законодавства, відповідно до All Writs Act 1789 року домігся видачі судового документу, відповідно до якого ми маємо надати доступ до користувацького iPhone.

Якщо компанія Apple виконає вимогу ФБР, правоохоронці теоретично матимуть доступ до всієї інформації, розміщеної на смартфоні, навіть до камери пристрою, в той час як ви будете продовжувати використовувати iPhone, нічого не підозрюючи. Ми не можемо цього допустити, навіть теоретично.

Ми переконані, що наміри ФБР в даному випадку цілком позитивні, однак Apple виступає проти розробки програмного забезпечення «бекдор» для iPhone. Це порушить права та свободи громадян, які уряд покликаний захищати.

Джерело: Тім Кук | Фото:  AP

Читайте также:

Що таке Apple Vision Pro – кому потрібний цей гаджет і чи варто його купувати

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації