Робот-френдлі: як влаштований головний офіс південнокорейської Naver

У 2022 році в Південній Кореї відкрився 36-поверховий комплекс під назвою 1784. Як заявляє інтернет-гігант Naver, це перший у світі офіс, спроєктований і для людей, і для роботів. Тут компанія розмістила штаб-квартиру та майданчик для тестування перспективних технологій, від роботів-кур’єрів до медичної клініки зі штучним інтелектом.

Naver часто називають «‎корейським Google», оскільки вона керує найпопулярнішою пошуковою системою країни. Але набагато правильніше було б вважати корпорацію аналогом Alphabet — як і материнська компанія Google, інтереси конгломерату сягають практично всього, що пов’язано з технологіями, включаючи штучний інтелект, роботехніку, охорону здоров’я, автономний транспорт і метавсесвіт.

Найбільш футуристичними проєктами займається Naver Labs, підрозділ, що спеціалізується на R&D.

У 2016 році Naver повідомила про плани побудувати нову штаб-квартиру в південнокорейському Пундані, яка стала б пісочницею для тестування технологій і «першою у світі будівлею, зручною для роботів».

«‎У 1784 ми будемо випробовувати та тестувати технології майбутнього, що розробляються нами, перш ніж представити їх світу», — прокоментував Сан Чхоль Кан, глава Naver Labs у квітні 2022 року.

Будівля

Найбільш помітна технологія, яка тестується в 1784, — автономний сервісний робот Rookie заввишки майже метр і схожий на кулер без бутля. У будівлі десятки таких машин і вони виконують роль кур’єрів.

Наприклад, співробітник може зробити замовлення в Starbucks, який знаходиться в тому самому будинку, і бариста помістить напій у відділення для зберігання в роботі. Потім він прямує до точки знаходження співробітника і за допомогою розпізнавання обличчя визначає, кому потрібно віддати замовлення.

У Naver Lans наділили роботів анімованими «очима», і так працівникам легше передбачити їхні рухи. Машини по будівлі переміщуються таким чином, щоб створювати якнайменше перешкод.

«З точки зору соціальної культури ми зробили так, що наші роботи мають манери, — пояснює співробітник команди Naver Labs щодо взаємодії людей і роботів. — Усі ми маємо персональний простір, і нам некомфортно, коли інші знаходяться надто близько. Наші роботи розроблені так, щоб оминати людей, не порушуючи їх особистий простір».

Забезпечити можливість роботів переміщатися поверхом було просто — Naver дотримується стандартів доступного середовища, тому Rookie не зустрінуться перешкоди на зразок вузького коридору або несподіваної сходинки.

Однак у будівлі 36 поверхів, і Naver передбачила для машин можливість використовувати ліфти, як і пересічні співробітники. Розробники навіть визначили, що найкраще місце для робота всередині кабіни – передній кут навпроти кнопок, тому що пасажирам некомфортно, якщо робот стоїть у них за спиною.

Щоб гарантувати, що роботи зможуть працювати навіть при повному завантаженні ліфтів, наприклад в обідню пору, всередині будівлі збудували «Робопорт» — спеціальну систему ліфтів тільки для машин.

Замість того, щоб зробити кожного Rookie розумним, Naver Labs розробила для них можливість передавати дані з камер та датчиків у ARC, хмарну систему, яка замінює мозок усьому парку роботів.

ARC може порівнювати зображення з камер з цифровим двійником будівлі та визначати місцеперебування робота з точністю в межах 15 см. Система може підказати найкоротший шлях до кінцевої точки, і оскільки спілкування відбувається локальною мережею 5G, в ній практично не буває затримок.

Використання центрального «мозку» не тільки дозволяє скоротити обчислювальну потужність окремих роботів, а й спрощує керування всім парком, який до кінця 2022 перевищив 100 машин.

«‎Ми впевнені: щоб контролювати сотню роботів у такій великій будівлі, потрібна центральна система управління – потрібно коректно ними керувати», — пояснює Сангок Сок, CEO Naver Labs.

Не лише роботи

Rookie — лише один з елементів, які роблять 1784 таким футуристичним. Тут є дворукий робот Ambidex, який займається очищенням роботів-кур’єрів. Також у будівлі розташовані «фабрика стартапів», центр дослідження штучного інтелекту та майданчик, де можна протестувати мобільні технології на понад 200 пристроїв.

Крім цього, співробітники мають доступ до клініки, де Naver Labs розробляє інновації для медичної галузі. Серед них є штучний інтелект, який слухає розмови між пацієнтами та лікарями, витягуючи важливі для історії хвороби дані.

Такі розробки, як і технологія розпізнавання облич Rookie, нагадують антиутопію — це не 1784, а, швидше, 1984. Але в Naver стверджують, що вони повністю відповідають законодавству Кореї про захист персональної інформації та спостереження.

Схоже, корпорація намагається знайти баланс між своїми потребами у даних та комфортом співробітників.

Rookie використовує для навігації передню камеру, і вона знаходиться під таким кутом, щоб бачити лише нижню частину тіла співробітників. Якщо робот впаде або положення камери зміниться, він попередить, що в кадр може потрапити обличчя.

Поки не ясно, чи попередить бот людину, яка потрапляє в кадр у звичайному режимі, наприклад, якщо вона сидить. Крім того, якщо ARC не зможе визначити локацію за допомогою фронтальної камери, він використовує дані з інших, і незрозуміло, чи дізнаються співробітники, що їх знімають.

Зрештою Naver збирається пустити в продаж продукти, розроблені в 1784 році. І це може статися зовсім скоро — 29 листопада в будівлі провели екскурсію для делегації з Саудівської Аравії, сподіваючись на пропозицію взяти участь у будівництві розумного міста NEOM.

Використовуючи власну штаб-квартиру як тестовий майданчик, Naver вивчає, як зробити взаємодію людей з технологіями комфортнішими, перш ніж уявити їх світу. І це можуть бути різні рішення — дати роботам «очі» або навчити їх вибирати найменш лячне місце в ліфті.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: TheNewYorkTimes

Читайте также:

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT

Робособака встановила новий рекорд Гіннеса в спринті на 100 метрів