OPPO Reno4 Pro — унтер-флагман з супершвидким зарядженням

Одразу внесемо певні пояснення щодо назви — Reno4 Pro не є флагманським смартфоном компанії OPPO. Флагман в лінійці продуктів OPPO — це модель Find X2, що побудована на чипсеті Qualcomm Snapdragon 8хх серії, оснащена 5G-модемом та іншими передовими функціями. Reno4 Pro скоріше можна назвати молодшим флагманом, до того ж не лайт-версією Find X2, а окремою розробкою в ціновому сегменті вище середнього. Проте, по деяких характеристиках він не відрізняється від найдорожчих гаджетів OPPO, наприклад, серед таких переваг можна назвати надшвидку зарядку SuperVOOC flash 65 Вт.


Технічні характеристики

  • Мережа: GSM / HSPA / LTE
  • Розміри: 160.2 x 73.2 x 7.7 мм
  • Вага: 161 г
  • Передня панель — скло (Gorilla Glass 5), пластикова рамка та пластикова задня панель
  • SIM: Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
  • Дисплей: Super AMOLED, 90 Гц, HDR10, 500 ніт
  • Розмір дисплею: 6,5 дюймів (~88,3% screen-to-body ratio)
  • Роздільна здатність: 1080 x 2400 пікселів, 20:9 ratio (щільність ~402 ppi)
  • Операційна система: Android 10, ColorOS 7.2
  • Chipset: Qualcomm SM7125 Snapdragon 720G (8 нм)
  • CPU: Octa-core (2×2.3 ГГц Kryo 465 Gold & 6×1,8 ГГц Kryo 465 Silver)
  • GPU: Adreno 618
  • Слот для карт: microSDXC (окремий слот)
  • Пам’ять: 128 ГБ SSD 8ГБ RAM, 256 ГБ SSD 8 ГБ RAM UFS 2.1
  • Камера 4-модульна:
  • 48 MP, f/1.7, 26 мм (широкофокусна), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF
  • 8 MP, f/2.2, 119˚ (ультраширокофокусна), 1/4.0″, 1.12µm
  • 2 MP, f/2.4, (макро)
  • 2 MP, f/2.4, (сенсор глибини)
  • Функції головної камери: LED flash, HDR, panorama
  • Відео: 4K@30fps, 1080p@30/60/120fps, gyro-EIS
  • Селфі камера: 32 MP, f/2.4, 26 мм (широкофокусна), 1/2.8″, 0.8µm
  • Відео: 1080p@30/120fps, gyro-EIS
  • Аудіо: гніздо 3,5 мм
  • WLAN: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
  • Bluetooth 5.1, A2DP, LE, aptX HD
  • GPS: A-GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS, GNSS, NFC
  • FM radio: так
  • USB: USB Type-C 2.0, USB On-The-Go
  • Sensors: сканер відбитків пальців (оптичний під дисплеєм), акселерометр, гіроскоп, сенсор наближення, компас
  • Батарея: Li-Po 4000 mAh, незнімна
  • Швидка зарядка: SuperVOOC 2.0, 65W

Дизайн

Корпус Reno 4 Pro виконаний повністю з пластику, включно з силовим каркасом. Завдяки цьому рішенню вага гаджета з 6,5 дюймовим дисплеєм складає всього 161 г.

В комплект постачання входять навушники, блок живлення, кабель та силіконовий чохол

З правого боку розташована кнопка вмикання, на лівому боці — «гойдалка» гучності, знизу — порт USB-C, гніздо для навушників 3,5 мм, динамік та основний мікрофон. Слот SIM-картки розмістився на верхній боковій панелі — доволі незвичне розташування.

Oppo Reno 4 Pro має 6,5-дюймовий AMOLED-дисплей з роздільною здатністю Full HD+. На захисному склі Gorilla Glass 5 дисплею вже з заводу наклеєна плівка, яка має попередити появу подряпин, як мінімум, в перший час.

Максимальна яскравість дисплею сягає 790 кд/м2, цього з запасом вистачить для того, щоб дисплей не «сліпнув» на яскравому сонці. Також слід відзначити високу точність передачі кольору. Максимальна частота оновлення екрану складає 90 Гц, що забезпечує відмінну плавність зображення. На жаль, в Reno 4 Pro немає захисту від води чи пилюки.

Біометрія

Сканер зчитування відбитків пальців тут оптичний, розташований під склом. Під час роботи екран підсвічує невелике коло в нижній частині фронтальної панелі.  Сканер працює доволі швидко і точно. Також Reno 4 Pro пропонує автентифікацію користувача шляхом розпізнавання обличчя. Ця функція працює дуже швидко, але важко сказати, наскільки точно і чи трапляються хибнопозитивні спрацьовування.

Обчислювальний блок

В Oppo Reno 4 Pro використовується не найшвидший процесор Qualcomm Snapdragon 720G, який значно поступається по продуктивності, наприклад, Snapdragon 855. Але, як згадувалося на початку статті, ця модель не є флагманською. Тож і процесор тут, відповідно, нижчого рівня. Правда, вендор компенсував не дуже високу продуктивність ЦПУ  встановленням 8 ГБ оперативної та 256 ГБ фіксованої пам’яті специфікації  UFS 2.1. На додаток до 256 ГБ інтегрованого сховища виробник пропонує окремий слот для карт пам’яті microSD.

Оцінка продуктивності платформи за допомогою утиліти Geekbench

Аудіо

Гучномовець в телефоні тільки один, розташований праворуч від порту USB. Якість динаміку сподобалася: він справді вельми гучний і якісний, відтворює доволі широкий діапазон частот, наскільки це взагалі можливо для мініатюрного гаджета. Також в Reno 4 Pro передбачене стандартне гніздо 3,5 мм для навушників, що зручно.

В OPPO Reno4 Pro є вбудований FM-приймач — в сучасних смартфонах це зустрічається доволі рідко. Правда без підключених навушників він не працює, але з навушниками, які одночасно слугують антеною, приймач дуже швидко сканує ФМ-станції й демонструє хорошу якість відтворення.

Автономність та зарядження

Інженери OPPO розмістили в смартфоні батарею місткістю 4000 мАг, якої з запасом вистачає на цілий день активного використання. Наприклад, протягом 12 годин відтворення відео через YouTube з підключенням через Wi-Fi батарея розрядилася зі 100% лише до 18%. І це дуже хороший показник. Але в Reno4 Pro є ще одна дуже цікава характеристика — технологія швидкого зарядження SuperVOOC 2.0 за допомогою зарядного пристрою потужністю 65 Вт.

Блок живлення для Reno 4 Pro доволі масивний, значно більший за розмірами, ніж стандартні адаптери. Кабель живлення також незвично товстий

Заряджати Reno4 Pro — просто задоволення. Вже за 10 хвилин пристрій набирає 48% заряду, а за 20 хвилин — 83%. Процес зарядження з нуля до 100% займає 32 хвилини.  Таким чином, технологія SuperVOOC 2.0 дозволяє заряджати телефон дуже швидко, фактично вам достатньо отримати доступ до розетки на 5-10 хвилин, що підживити телефон настільки, щоб енергії вистачило до кінця дня. Однак поки не зрозуміло, як таке швидкісне зарядження відіб’ється на тривалості служби акумулятора. Вочевидь це буде ясно тільки після кількох сотень циклів перезарядження.

Камери

Блок основної камери в OPPO Reno4 Pro містить одразу чотири модулі, які розташовані в одну лінію в лівій верхній частині задньої панелі. Об’єктиви камер виступають приблизно на міліметр над поверхнею корпусу, і це, до речі, треба враховувати під час користування. Річ у тому, що силіконовий чохол, яким комплектується пристрій, не зможе захистити лінзи об’єктива від подряпин, якщо покласти смартфон, скажемо, на стіл на задню панель, оскільки чохол тонше 1 мм. Тому краще придбати інший, товстіший чохол.

OPPO Reno4 Pro має такі модулі:

  • 2-мегапіксельний модуль для макрозйомки з діафрагмою f/2.4 (верхній);
  • 8-мегапіксельний ультраширококутний з кутом огляду 119˚, діафрагмою f/2.2, матрицею 1/4.0″ і електронною стабілізацією (2-й зверху);
  • 48-мегапіксельний ширококутний з діафрагмою f/1.7, матрицею 1/2.0 “, фокусною відстанню 26 мм, фазовим автофокусом і електронною стабілізацією (2-й знизу);
  • 2-мегапіксельний сенсор глибини (найнижчий).

Власне, лише глянувши на ці характеристики, можна зробити висновок, що основною робочою камерою буде 48-мегапіксельний ширококутний модуль з діафрагмою f/1.7, також для портретних фото знадобиться сенсор глибини. Всі інші модулі тут присутні, скоріше, для «солідності».

Фотографія з камери з ультра ширококутним об’єктивом та кроп з неї (внизу)

Фотознімок камери з ширококутним об’єктивом та кроп з неї (внизу)

Фото з цифровим зумом 2x та кроп з цього зображення (внизу). На фото ще можна розібрати більшість деталей, але різкість вже не дуже хороша

Фото з цифровим зумом 5x та кроп з неї (внизу). Помітно, що фото дуже нечітке і розмите

Жодна камера немає оптичної стабілізації, крім того, замість камери телефото виробник використав цифровий зум 2х та 5х основної 48-мегапіксельної камери. І якщо при 2х наближенні якість ще відносно прийнятна, то при 5-разовому наближенні знімок стає вже надто розмитим та зашумленим.

Нічний режим фотозйомки на ультраширококутну камеру та кроп з неї (внизу). Зображення нечітке та зашумлене

Нічний режим фотозйомки 48-мегапіксельної ширококутної камери та кроп цього знімку (внизу). Якість значно краще, ніж при використанні ультраширококутної камери

 

2Х зум 48-мегапіксельної ширококутної камери та кроп цього знімку (внизу)

Нарешті, 5Х зум 48-мегапіксельної ширококутної камери та кроп цього знімку (внизу). Зображення дуже розмите, майже нічого не видно

Використання режиму HDR (внизу) дозволяє зробити фотографію більш деталізованою та насиченою у порівнянні з фото без HDR  (вгорі)

Вбудована камера для макрозйомки (вгорі) забезпечує дуже посередню якість зображень. Взагалі неясно навіщо вона потрібна, якщо аналогічні за фокусною відстанню макрознімки можна робити з основної камери

Кроп знімку грошової купюри з основної камери з відстані приблизно 10 см. Добре видно цифри 50, але загалом деталі не дуже чіткі

Основна камера дозволяє знімати фото і відео в режимі боке. Якість портретного фото цілком прийнятна, а от відео в режимі боке, особливо якщо об’єкт рухається, виходить не вельми хорошим. Ключова проблема такого режиму відеозйомки полягає в тому, що на передньому плані має бути тільки один об’єкт (одна людина) і він не повинен швидко рухатися, адже тоді або зникне різкість на передньому плані, або задній план також стане різким (хоча в режимі боке він завжди має бути розмитим).

Фото в режимі боке смартфон робить доволі якісно: об’єкт на передньому плані чіткий, задній фон — розмитий

Ще одна цікава функція основної камери — режим надстійкого зображення в режимі знімання відео. Цей режим справді згладжує тряску та вібрації рук оператора, але якщо придивитися, то саме в момент струсу на зображенні виникає шум та артефакти.

Фотокамера в OPPO Reno4 Pro обладнана штучним інтелектом, який доволі точно визначає об’єкти, що потрапляють в об’єктив

Ультраширококутна камера загалом забезпечує гіршу якість знімка, ніж основна, і особливо ця різниця помітна вночі. Макрокамеру (самий верхній об’єктив) схоже додали в Reno4 Pro виключно для того, щоб в 4-й моделі Reno було 4 камерні модулі. Невелика роздільна здатність (всього 2 МП), низька якість знімків спонукають взагалі не користуватися цією камерою. До речі, саме так напевно вважає і сам виробник, оскільки працювати з цим модулем можна тільки в режимі «Експерт», тому звичайні користувачі навряд чи знайдуть його.

Хоча на дисплеї з’являється напис Макрооб’єктив, насправді для знімання залучена все та ж основна камера. Але система штучного інтелекту дає пораду перемкнутися на спеціалізовану макрокамеру. Втім, враховуючи низьку якість цієї камери, ця порада в такому випадку абсолютно хибна

Селфі-камера в смартфоні OPPO Reno4 Pro тільки одна. Вона обладнана сенсором 32 MP, який генерує доволі якісні фотознімки роздільною здатністю 4928х6560. Кожен файл фото «важить» приблизно 7-8 МБ.

Селфі камера пропонує чимало ефектів б’ютифікації, які, втім, мало впливають на кінцевий результат, оскільки зображення з різними ефектами майже не відрізняються одне від одного

Резюме

OPPO Reno4 Pro — трохи суперечливий смартфон. До його плюсів однозначно можна віднести красивий стильний дизайн, якісний AMOLED-дисплей з 2.5D-кромкою, якісний гучномовець, великий розмір фіксованої пам’яті та окремий слот для картки MicroSD. Крім того, сподобалися чудові показники автономності та супершвидке зарядження. Водночас за таку ціну хотілося б мати швидший процесор та більш продуманий набір камер. Наприклад, замість ультраширококутної камери та фактично безпорадної макрокамери виробник міг би поставити камеру телефото та додати оптичну стабілізацію хоча б в одну з них.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію