OPPO A9 2020 — ексцентричний 5-камерний смартфон

В Україні бренд OPPO поки що не дуже відомий, що й не дивно, адже офіційно цей китайський вендор вийшов на український ринок відносно недавно – в кінці жовтня 2019 року. Втім, на світовому ринку компанія входить в топ-5 виробників смартфонів – в 3-му кварталі поточного року постачання пристроїв від OPPO сягнули майже 31 млн штук. В Китаї позиції вендора ще краще, тут він посів третє місце – продажі в 3-му кварталі склали 17 млн штук. Слід зазначити, що OPPO є підрозділом корпорації BBK Electronics, разом з двома іншими виробниками смартфонів – Vivo та OnePlus.

OPPO випускає смартфони нижнього, середнього та верхнього цінового сегментів. До першого відносяться такі апарати як OPPO A5s, до останнього – Reno2. Модель OPPO A9 2020, яка потрапила на тест в редакцію, відноситься до середнього сегмента, її ціна на сьогодні складає близько 7 тисяч грн.

Дизайн

В моделях 2019 року компанія дотримується двох основних типів дизайну: «крапля» та безрамковий дисплей з камерою-слайдером. До останніх відносяться, наприклад, смартфони преміум-серії Reno2. Що стосується A9 2020, то він має краплевидний виріз для фронтальної камери, тонкі бокові рамки й доволі широку нижню рамку.

На лівій боковій грані розташовані дві кнопки регулювання гучності та слот для SIM-карт, на правій – кнопка вмикання/активації дисплею. На нижній грані розміщені динамік, порт USB Type C, основний мікрофон та аудіогніздо 3,5 мм, а от на верхній будь-які конектори чи кнопки – відсутні.

Нижня грань OPPO A9 2020: аудіогніздо 3,5 мм, основний мікрофон, порт USB Type С та гучномовець

Нижня грань OPPO A9 2020: аудіогніздо 3,5 мм, основний мікрофон, порт USB Type С та гучномовець

На задній панелі розміщена система камер з 4 модулів та спалаху, а також сканер відбитків пальців. Останній знаходиться буквально за кілька міліметрів від нижнього об’єктива, що не дуже зручно – є великий ризик його замацати під час користування.

Система quad-камер на задній панелі та сканер відбитків пальців

Система quad-камер на задній панелі та сканер відбитків пальців. Основна камера розташована по центру, вгорі – ширококутна, знизу – допоміжна камера для створення ефектів, збоку – depth-сенсор

OPPO пропонує модель A9 2020 у двох забарвленнях: Marine Green та Space Purple. На фотографії – так званий космічно-фіолетовий (Space Purple).

Фронтальна камера та динамік для телефонних розмов, який може використовуватися в якості справді потужного гучномовця для створення ефекту surround-звучання

Фронтальна камера та динамік для телефонних розмов, який може використовуватися в якості справді потужного гучномовця для створення ефекту surround-звучання

Через те, що розробники обладнали смартфон акумулятором з місткістю 5000 мА-г, пристрій вийшов доволі товстим та важким (9,1 мм та 195 грамів відповідно). Зате автономність апарату справді заслуговує високої оцінки.

Слот для SIM-карток дозволяє одночасно встановити дві SIM і картку MicroSD

Слот для SIM-карток дозволяє одночасно встановити дві SIM і картку MicroSD

В смартфон A9 2020 можна встановити три картки одночасно: дві SIM і картку MicroSD обсягом пам’яті до 256 ГБ. Це вигідно виділяє апарат на фоні інших гаджетів, в яких один слот зазвичай є гібридним, тому доводиться шукати компроміс між SIM та MicroSD.

В комплект постачання входить головна гарнітура, що сьогодні зустрічається нечасто, але відсутній OTG-кабель, який був би вельми корисний саме для OPPO A9 2020

В комплект постачання входить головна гарнітура, що сьогодні зустрічається нечасто, але відсутній OTG-кабель, який був би вельми корисний саме для OPPO A9 2020

В коробці, окрім самого смартфону, можна знайти блок живлення, USB-кабель Type C, дротову головну  гарнітуру, ежектор SIM-картки, захисну плівку (вже наклеєна на екран), чохол і, звичайно, всіляку документацію. На жаль, тут немає кабелю OTG, чому він потрібний – пояснимо пізніше.

Дисплей

Смартфон оснащений 6,5-дюймовим IPS-дисплеєм з роздільною здатністю 720×1600 точок, щільністю 270 ppi та  співвідношенням сторін 20: 9. Контрастність екрану складає 1500: 1, яскравість — 480 кд/м2.

Дисплей захищений склом Gorilla Glass 3+ та заводською плівкою. Якість передачі кольору є стандартною для IPS. А от контрастність  екрану – на висоті завдяки технології Sunlight, яка динамічно змінює цей показник. Завдяки цьому зображення доволі добре видно навіть під сонячними променями. A9 2020 фільтрує синє світло, щоб запобігти втомі очей та захистити зір.

Завдяки невеликій «краплі» та тонким рамкам, екран займає 82,5% площі передньої панелі. Це чудовий  показник для середньо бюджетного смартфона, адже навіть в Apple iPhone 11 Pro, який майже в 4 рази дорожче, цей показник дорівнює всього 82,1%.

Цікаво, що новинка отримала роздільну здатність HD+ замість бажаного Full HD+. Одне з пояснень полягає в тому, що розробники хотіли зменшити вартість гаджету і, разом з тим, збільшити час автономної роботи.

Обчислювальний блок

Смартфон A9 2020 оснащений системою-на-чипі Qualcomm SDM665 Snapdragon 665, що виконана по 11-нанометровому процесу. Snapdragon 665 – це чипсет середнього рівня, який містить 8 ядер, поділених на два кластери. Швидкий кластер нараховує 4 ядра Kryo 260 Gold, Cortex-A73, що здатні працювати на частоті до 2 ГГц, а енергоефективний має 4 ядра Kryo 260 Silver, Cortex A53, які працюють на частоті до 1.8 ГГц. Обидва кластери можуть бути задіяні одночасно.

Оцінка продуктивності OPPO A9 2020 по версії benchmark-утиліти AnTuTu

Оцінка продуктивності OPPO A9 2020 по версії benchmark-утиліти AnTuTu

Крім того, в чипсет інтегрований графічний адаптер Adreno 610, двоканальний контролер пам’яті LPDDR4 і контролер Wi-Fi (802.11ac + MIMO, макс. 867 Мбіт/с), Bluetooth 5 і LTE модем (X12 LTE, 600 Мбіт/с приймання і 150 Мбіт/с віддача).

Оцінка продуктивності OPPO A9 2020 по версії benchmark-утиліти Geekbench 5

Оцінка продуктивності OPPO A9 2020 по результатах тестування benchmark-утилітою Geekbench 5

Всі версії A9 2020 мають SSD накопичувач розміром 128 ГБ та оперативну пам’ять обсягом 4 ГБ. Як вже згадувалося раніше, є можливість вставити картку MicroSD до 256 ГБ.

Біометрична ідентифікація

Новинка дозволяє використовувати два типи біометричної ідентифікації: сканер відбитків пальців та розпізнавання обличчя за допомогою фронтальної камери. Обидві технології в A9 2020 працюють дуже швидко і якісно. Втім, використання контактного сканера замість ультразвукового, який здатний створити тривимірну скан-копію  відбитка, забезпечує посередній захист при авторизації.

Теж саме стосується і розпізнавання обличчя: для побудови повноцінної 3D-моделі обличчя додатково до стандартної фотокамери потрібна так звана ToF-камера (Time of Flight – час польоту). Саме така система застосована в iPhone X та наступних моделях iPhone. В A9 2020 ToF-камера є на задній панелі, на передній — лише стандартна фронтальна камера, отже пристрій не може побудувати повноцінну 3D-модель обличчя, а тільки двомірне зображення. Таку технологію легше обдурити за допомогою вдало зробленої фотографії.

Батарея

Завдяки літієво-іонній батареї 5000 мА-г час роботи пристрою без підзарядження при помірному використанні (дзвінки, соцмережі, месенджери, електронна пошта) впевнено складає 2 доби. В режимі безперервного відтворення відео стандартної якості з YouTube (рівень гучності встановлено на 50%) з підключенням через Wi-Fi-мережу пристрій пропрацював 12,5 годин, за цей час акумулятор розрядився зі 100% до 10%. Комплектний адаптер потужністю 10 Вт зарядив пристрій з 10% до 100% приблизно за три години. Втім, коли батарея наповнена на 90%, пристрій переходить в режим крапельного підзарядження, тому поповнюється енергією дуже повільно.

В режимі безперервного відтворення відео пристрій здатний пропрацювати більше 13 годин. Для повного зарядження потрібно близько 3 годин

В режимі безперервного відтворення відео пристрій здатний пропрацювати понад 13 годин. Для повного зарядження потрібно близько 3 годин

Комплектний адаптер забезпечує вихідний сигнал 2А при напрузі 5В

Комплектний адаптер забезпечує вихідний сигнал 2А при напрузі 5В. В підсумку це дає потужність 10 Вт

Чудова автономність –  не єдина перевага A9 2020. Цей смартфон також забезпечує можливість реверсивної зарядки, тобто може служити в якості power bank – зовнішньої мобільної батареї. Для  цього просто потрібно в USB- порт гаджета під’єднати OTG-кабель чи адаптер, а вже до нього – USB-кабель, підключений до пристрою, який потрібно поповнити енергією. Реверсивне зарядження стартує автоматично, ніякі додаткові кнопки натискати на потрібно. Шкода тільки, що виробник не вклав в коробку OTG-кабель з двома-трьома популярними конекторами. Втім, нескладно докупити цей аксесуар.

Звук

Вмонтована аудіосистема — напевно, найбільш похвальна характеристика A9 2020. На відміну від багатьох інших гаджетів, це смартфон  оснащений подвійним гучномовцем та підтримує технологію Dolby Atmos. Нагадаємо, що через 2 роки після виходу розробки Dolby Atmos для кінотеатрів, компанія Dolby Labs адаптувала її також ПК, ігрових приставок та мобільних телефонів. Мобільна технологія працює за допомогою алгоритмів обробки звуку, що перетворюють метадані об’єкту Atmos у бінауральний вихідний сигнал 360° за допомогою  двох звичайних динаміків. Цей метод є вдосконаленням попередньої технології Dolby Headphone, що дозволяє багатьом каналам звуку конвертуватися у віртуальне оточення.

Один динамік знаходиться на нижній грані (праворуч від гнізда USB Type C), в якості іншого використовується звукова мембрана, що розташована над фронтальною камерою. Два таких динаміки забезпечують, по-перше,  доволі гучний, по друге — справді якісний звук, з яскраво вираженим стереоефектом.  До речі, A9 2020 звучить настільки гучно, що його можна, наприклад, використовувати як колонку при їзді в машині.

Також варто відзначити стандартне гніздо для навушників 3,5 мм, що розташоване на нижній грані. Головна гарнітура, що постачається в комплекті, оснащена кнопкою керування, яка дозволяє  стартувати та зупиняти відтворення мультимедіа-файлу.

Програмне забезпечення

Як і більшість інших виробників, OPPO у своїх пристроях використовує не «чистий» Android, а власну адаптовану конфігурацію в парі з фірмовою оболонкою ColorOS 6.1. Ця оболонка пропонує індивідуальне налаштування додатків для оптимізації ігрових процесів та зниження енергоспоживання, синхронізацію смартфону з хмарним сховищем OPPO Cloud та інші сервіси. Також тут є вдосконалений інтелектуальний помічник, який забезпечує швидкий доступ до вибраних контактів і додатків, прогнозу погоди, крокоміру, фотоальбомів та ін.

Система фотокамер

OPPO A9 2020 має аж п’ять камер — одну фронтальну та 4 фотомодуля на задній панелі. Фронтальна відрізняється матрицею 16 МП, діафрагмою F2.0 та програмним забезпеченням AI із функцією б’ютіфікації. Остання автоматично визначає вік і розгладжує різні тони шкіри залежно від статі, а також коригує знімки відповідно до сучасних тенденцій краси. При хорошому освітленні фронталка знімає непогано, а при недостатньому світлі трохи замилює зображення. Правда тут є спалах, в якості якого використовується екран — в момент спуску затвора він світиться білим кольором на максимальній яскравості.

Селфі-знімок, виконаний всередені приміщення при штучному освітленні

Селфі-знімок, виконаний всередині приміщення при штучному освітленні. Застосована функція б’ютіфікації на базі AI

Селфі-знімок, зроблений на вулиці, в умовах недостанього освітлення. Помітно, що камера трохи «замилює» зображення

Селфі-знімок, зроблений на вулиці, в умовах недостатнього освітлення. Помітно, що камера трохи «замилює» зображення

Головна камера, що розташована на задній панелі, складається з 4 фотомодулів: основний, що розміщений по центру, має сенсор 48 MП  та діафрагму f/1.8. Над ним розробники помістили ультраширокий 119° об’єктив для панорамних знімків  з матрицею 8 МП та діафрагмою f/2.25. Ще два оснащені фотосенсором 2MП та діафрагмою f/2.4.  Ці два модулі, один з яких — depth sensor (розташований збоку під спалахом), тобто сенсор глибини, є допоміжними та призначені для створення художніх портретних ефектів.

Зразок фото всередені приміщення в умовах штучного освітлення

Зразок фото всередині приміщення в умовах штучного освітлення, з відстані приблизно 30 см до об’єкта

Кроп зображення, наведенного вище

Кроп зображення, наведеного вище

В основній камері, як і у майже всіх інших камерофонах з матрицею 48 МП, використовується технологія Quad Bayer, коли чотири пікселі об’єднуються в один великий піксель розміром 1,6 мкм того ж кольору. Іншими словами, сусідні пікселі у квадраті 2х2 накриваються загальним фільтром, який пропускає червоний, синій або зелений колір. Таким чином, 48 МП у «сирому» зображенні перетворюються на 12 МП в готовому знімку.

Фото виконане вдень, без зуму. Застосована технологія злиття пікселів Quad Bayer

Фото виконане вдень, без зуму. Застосована технологія злиття пікселів Quad Bayer

Кроп фотографіїї, предсталеної вище

Кроп фотографії, представленої вище

Фотографія в тих самих умовах, застосовано двократний цифровий зум

Фотографія в тих самих умовах, застосовано двократний цифровий зум

Кроп фотографії з двократним цифровим зумом

Кроп фотографії з двократним цифровим зумом

Фотографія в тих самих умовах освітлення, застосовано п'ятикратний цифровий зум

Фотографія в тих самих умовах освітлення, застосовано п’ятикратний цифровий зум

Кроп фотографії з п`ятикратним цифровим зумом

Кроп фотографії з п`ятикратним цифровим зумом. Як бачимо, різкість набагато гірше, ніж при використанні оптичного трансфокатора. Разом с тим, якість краще, ніж при застосуванні звичайного цифрового зуму

Кроп фотографії з п`ятикратним цифровим зумом

Кроп фотографії з п`ятикратним цифровим зумом

Для прикладу: кроп фотографії, аналогічної зображенню з п`ятикратним зумом, яка отримана шляхом простого збільшення фрагменту базового фото 12 МП 1x zoom. Дуже добре помітна пікселізація та низька якість зображення

Для прикладу: кроп фотографії, аналогічного зображення з п`ятикратним зумом, яка отримана шляхом простого збільшення фрагменту базового фото 12 МП 1x zoom. Дуже добре помітна пікселізація та низька якість зображення

У використанні матриці 48 МП саме в A9 2020 є певні особливості. Річ у тому, що цей смартфон оснащений 2-кратним та 5-кратним зумом і цей зум не є оптичним. Водночас його не можна назвати примітивним цифровим збільшенням, який при застосуванні різко підвищує пікселізацію фотографій. Секрет цього зуму — у використанні надмірної роздільної здатності матриці. При стандартному фотографуванні без збільшення чотири пікселі зливаються в один великий. При вмиканні zoom 2х чи 5х об`єднання пікселів не відбувається, просто з загального зображення 48 МП «вирізається» потрібний сегмент і таким чином досягається «наближення» об`єкту майже без втрати якості.

Фото в тих самих умовах освітлення, що зроблено на суперширококутну камеру

Фото в тих самих умовах освітлення, що зроблено на суперширококутну камеру

Приклад панорамного знімку, виконаного за допомогою основної камери

Приклад панорамного знімка, виконаного за допомогою основної камери

Камера в A9 2020 підтримує режим HDR з можливістю автоматичної активації, що доволі зручно. Взагалі HDR тут працює добре — зображення стає більш яскравим та контрастним, проте, виглядає натурально, без штучного художнього ефекту. Також слід відзначити режим Chroma Boost, який застосовує до знімка світлофільтр та дещо пожвавлює кольори.

Фото, зроблена ввечері, в умовах недостанього освістлення, та кроп цьго фото

Фото, зроблена ввечері в умовах недостатнього освітлення, з використанням спеціального нічного режиму, та кроп цього фото. Добре помітно хороша деталізація зображення

Для порівняння: фото, зроблена ввечері без використання спеціального нічного режиму, та кроп цього зображення

Для порівняння: фото, зроблена ввечері без використання спеціального нічного режиму, та кроп цього зображення. Помітно, що деталізація значно гірше, більшість подробиць змазаноДля порівняння: фото, зроблена ввечері без використання спеціального нічного режиму, та кроп цього зображення

В нічному режимі камера робить кілька знімків підряд протягом 5-7 секунд, а потім об`єднує їх в одну фінальну фотографію. Тому під час нічного фотографування камеру треба тримати стабільно, ще краще — кріпити її на штативі. Нічний режим допомагає значно поліпшити деталізацію об`єктів в умовах недостатнього освітлення, але небо все одно трохи «шумить».

Кроп фото, зробленого за допомогою ширококутної камери. Добре помітна слабка різкість та вельми посередня якість зображення

Кроп фото, зробленого за допомогою ширококутної камери. Добре помітна слабка різкість та вельми посередня якість зображення

Корисність ультраширококутної камери сумнівна. Якість знімків навіть при денному освітленні залишає бажати кращого. Крім того, із-за широкого кута дещо викривлюється геометрія об’єктів  на периферії кадру. Так, ця камера охоплює набагато ширший сектор зору, але який сенс з низькоякісного зображення, навіть коли мова йде про художню зйомку?

В портретному режимі іноді вдається досягти добре помітного ефекту боке і водночас прийнятної різкості для об'єкту на передньому плані

В портретному режимі іноді вдається досягти добре помітного ефекту боке і водночас прийнятної різкості для об’єкта на передньому плані

Іноді в портретному режимі розмитий як фон, так і об'єкт на передньому плані

Іноді в портретному режимі розмитий і фон, і об’єкт на передньому плані

Зате в звичайному режимі, при хорошому освітленні, різкість фотографій зазвичай задовільна

Зате у звичайному режимі, при хорошому освітленні, різкість фотографій зазвичай задовільна

OPPO A9 2020 дозволяє виконувати макрозйомку з відстані буквально кількох сантиметрів

OPPO A9 2020 дозволяє виконувати макрозйомку з відстані буквально кількох сантиметрів

А це кроп фотографії, виконаної за допомогою ширококутної камери. Зображення розмите, що добре помітно

А це кроп фотографії, виконаної за допомогою ширококутної камери. Зображення розмите, що добре помітно

В камері A9 2020 немає системи оптичної стабілізації, але є електронна EIS, що використовує спеціальне інтелектуальне програмне забезпечення та вмонтований гіроскоп. В цілому смартфон забезпечує доволі плавне фільмування відео навіть на ходу. Обидві камери знімають відео у максимум FullHD якості, швидкість 30 кадрів на секунду.

На цьому відео — тест зуму 2X та 5X з перемиканням прямо під час фільмування

Перевірка швидкості роботи автофокусу та системи електронної стабілізації. Результат в цілому задовільний.

Приклади застосування ефекту Slow Motion під час фільмування. Швидкість реальних процесів на відео уповільнена в 4 рази. Також новинка пропонує режим цейтраферного знімання, де всі процеси прискорені приблизно в 4 рази. На жаль, ці параметри не регулюються.

Резюме

Oppo A9 2020 — вельми цікавий апарат. З одного боку, він дещо громіздкий та важкий, з іншого — має відмінну автономність, привабливий дизайн та непоганий по якості IPS-екран, хоча і з роздільною здатністю лише HD+.  Флеш-пам`ять обсягом 128 ГБ плюс можливість застосувати картку MicroSD дозволяють взагалі не хвилюватися про нестачу простору для зберігання фото- та відеофайлів. Вмонтований чипсет не може похвалитися великою обчислювальною потужністю, втім, це стандартний процесор для середнього цінового сегмента. Варто відзначити також чудову аудіосистему,  наявність NFC та реверсивної зарядки.

З іншого боку, quad-камера, яка спочатку вражає кількістю фотомодулів, після тестування не викликає надто великого захоплення. Якість фотознімків в стандартному режимі не дуже висока, в портретному ж режимі, не дивлячись на дві допоміжні камери, які спеціально призначені для створення довершених портретів, задній фон часто розмивається разом з центральним об`єктом. Суперширококутна камера також не порадувала якістю, хоча й абсолютно безкорисною її не назвеш. Зате варто відзначити автоматичний HDR, нічний режим та Chroma Boost — це справді корисні режими, якими можна і варто користуватися. Головна камера дозволяє знімати відео в цейтраферному та slow-motion режимах, але вони мають фіксовані налаштування і не регулюються.

Загалом  Oppo A9 2020 можна назвати трохи ексцентричним смартфоном. Для своєї цінової категорії він має кілька незвичайних функцій, які скоріше властиві гаджетам преміум-сегменту, водночас конкурентні моделі за таку ж приблизно ціну можуть запропонувати якісніший екран або камеру.

Специфікація

  • Дисплей: 6,5-дюймовий, Multi-touch, 1600х 720, 20:9 ratio (~270 ppi density). Яскравість: 480 nit
  • Операційна система: Android 9.0 (Pie); ColorOS 6.1
  • Процесор: Snapdragon 665
  • Відеопроцесор: Adreno 610
  • Оперативна пам’ять: 4 Гб
  • Тип оперативної пам’яті: LPDDR 4x
  • Обсяг внутрішньої пам’яті: 128 ГБ
  • Слот для карт microSD: до 256 ГБ (виділений)
  • Акумулятор: 4880/5000мAг(Min/Typ)

Камера

  • Основна камера: 48M(f/1.8) + 8M(f/2.25) + 2M(f/2.4) + 2M(f/2.4)
  • Розмір сенсора: 1/2.25′, 0.8um; ультраширококутний фотомодуль — 1⁄4′, 1.12um; допоміжний фотомодуль — 1/5, 1.75um; другий допоміжний фотомодуль — 1/5, 1.75um.

Селфі-камера: 16МП

  • Розмір сенсора: 1/3.1′, 1.0um

Відео:

  • Фронтальная камера: 1080Pх720P@30fps
  • Основна камера: 4K@30fps, 1080P@30fps, 720P@30fps

Мережеві можливості

  • GSM: 850/900/1800/1900MHz
  • WCDMA: Bands 1/2/4/5/6/8/19
  • FDD-LTE: Bands 1/2/3/4/5/7/8/18/19/20/26/28
  • TD-LTE: Bands 38/39/40/41
  • Тип SIM-картки: Nano-SIM / Nano-USIM
  • GPS: A-GPS, Beidou, Glonass, GALILEO
  • Bluetooth: 5.0
  • Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
  • OTG: Підтримується
  • NFC: Підтримується

Інші характеристики

  • Сенсори: датчики наближення, світла, прискорення, гіроскоп, геомагнітний датчик
  • Розміри: 163,6мм х 75,6мм х 9,1мм
  • Вага: 195г

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію