PD-100 Black Hornet — дрон розміром з горобця

PD-100 Black Hornet — це назва крихітного безпілотника, меншого за горобця, яким незабаром озброять військові частини ЗСУ. Стало відомо, що Норвегія та Велика Британія спільно нададуть Україні мікродрони Black Hornet виробництва американської компанії Teledyne FLIR, призначені для розвідки та ідентифікації цілей на полі бою. Про це повідомило Міністерство оборони Норвегії, яке цитує агентство Reuters.

Орієнтовна вартість мікродронів, які будуть доставлені в Україну, становить приблизно 90 млн норвезьких крон (понад 9 млн доларів США).

Що може дрон PD-100 Black Hornet?

Ще десять років тому безпілотники не були настільки відомі масам, як сьогодні. Якщо ви чули про них, то, швидше за все, в контексті військових, які вже доволі давно використовують технологію безпілотників у розвідці. Дивовижно, але військові усього світу, здається, знайшли ідеальний розвідувальний інструмент у мікродроні Black Hornet. Давайте подивимося на Black Hornet і побачимо, як він розвивався протягом багатьох років.

Цей малюк є найменшим безпілотним літальним апаратом (БПЛА) у світі. Він був розроблений компанією Flir Systems. Такий БПЛА дозволить Збройним силам України стежити за потенційними загрозами та переміщенням ворожих підрозділів.

Мікродрон пропонує спостереження та розвідувальну підтримку збройним силам у критично важливих операціях. БПЛА дає доступ до віддалених місць і забезпечує обізнаність військових про ситуацію на полі бою.

Слід відзначити, що PD-100 Black Hornet — це не що інше, як індивідуальний (тобто прикріплений до конкретного оператора) мініатюрний безпілотний літальний комплекс (БПЛА), призначений для близької розвідки.

Таким чином, його головне завдання полягає в тому, щоб підвищити ситуаційну обізнаність окремого оператора або невеликого підрозділу, такого як полк, рота чи взвод. Мікродрони використовуються для денних і нічних операцій. У червні керівництво Teledyne FLIR оголосило, що компанія вже поставила понад 12 тис. подібних апаратів для збройних сил різних країн світу. І ось тепер і наші захисники отримають цей дивовижний пристрій.

Історія створення і застосування мікродрона Black Hornet

Все почалося з Петтера Муррена, норвезького винахідника, який і є розробником найменшого у світі дрона з дистанційним керуванням. 1 грудня 2007 року Муррен заснував Prox Dynamics, компанію з розробки, виробництва та продажу «найменших і найдосконаліших безпілотних літальних систем у світі». У 2008 році Муррен почав зосереджувати свої зусилля на розробці проекту Black Hornet, маючи на меті випустити першу серію в 2009 році.

Компанія Prox Dynamics прагнула створити нано-БПЛА, вага якого була б менше 20 г. Так з’явився PD-100 Black Hornet, який настільки маленький, що може поміщатися навіть у кишеню, але при цьому оснащений відеокамерою. На той час це був найменший у світі розвідувальний дрон з дистанційним керуванням. Він важив лише 18 г, а його швидкість досягала 10 м/с. Комплект включав три дрони, зарядний пристрій і пульт дистанційного керування з вбудованим РК-екраном для виводу зображення з камери мікродрона.

Камера дрона мала електрооптичні датчики, які перетворюють світло в електронний сигнал, і удосконалений термодатчик у цифровому форматі від FLIR Systems Inc. Усе це забезпечувало більш стабільні нічні польоти та можливості спостереження за цілями.

У 2015 році спеціально на замовлення Пентагону була розроблена нова версія PD-100 Black Hornet 2, яка могла літати до 25 хвилин, також мала радіус дії 2 милі і містила як звичайні, так і теплові камери.

30 листопада 2016 року компанія FLIR Systems, Inc. оголосила про придбання Prox Dynamics. За два роки FLIR анонсувала новий Black Hornet 3. Остання версія Black Hornet, яка була взята на озброєння більш ніж 30 країн протягом останніх семи років, отримала кілька значних покращень. FLIR відзначає п’ять найкращих функцій Black Hornet 3: його здатність літати в зонах, де заборонено GPS, швидкість польоту понад 21 км/год, більш чітка обробка зображень, модульність, яка дозволяє швидко замінювати батареї та датчики, а також покращений монітор з оновленим програмним забезпеченням. Тепер це персональна розвідувальна система (PRS) Black Hornet, яка управляється наземною станцією управління (GCS), що включає базову станцію, контролер та дисплейний модуль. Базова станція вміщує два нано-БПЛА Black Hornet 3.

Конструкція PD-100 Black Hornet

Корпус PD-100 виготовлений з міцного пластику. Аеродинамічна форма нано-БПЛА витримує штормовий вітер. Крихітний дрон оснащений трьома камерами спостереження. Повна система Black Hornet включає два БПЛА та базову станцію.

БПЛА має довжину близько 100 мм і розмах ротора 120 мм. Він важить 16 г разом з камерою спостереження, а загальна вага системи без дисплея становить менше 1 кг.

Особливості Black Hornet

Black Hornet пристосований для зручного транспортування. А вся система поміщається в кишеню, тож оператор може носити безпілотний літальний комплекс PD-100 Black Hornet разом зі своїм спорядженням.

Ультракомпактні розміри PD-100 дозволяють оператору ефективно використовувати його в перевантажених і небезпечних зонах. Система генерує дуже незначний шум, що робить дрон практично непомітним і придатним для повторного використання. Невеликий БПЛА готовий до польоту, а зліт займає менше хвилини. Тобто, достатньо дістати його зі спеціального контейнера, запустити і випустити з руки.

Black Hornet може працювати як вдень, так і вночі. Летить зі швидкістю близько 21 км/год. Виробник гарантує, що він буде тримати курс навіть при вітрі до 20 вузлів (тобто 10 м/с).

PD-100 використовує GPS для польотів на відкритому повітрі та навігаційну систему Vision Base у приміщенні.

Найновіший Black Hornet 3 має вагу 32 г і забезпечує покращені функції, такі як здатність літати в середовищах без GPS.

Датчики та навігація БПЛА Black Hornet

Black Hornet оснащений керованою електрооптичною (EO) камерою, здатною створювати як нерухомі зображення, так і відео в реальному часі, які відображаються на портативному пристрої. Камера оснащена зумом для отримання чіткішого зображення.

Система автопілота, яка встановлена ​​на борту PD-100, дозволяє оператору керувати дроном у двох режимах. Безпілотником можна керувати або безпосередньо, або запрограмувати на проходження заздалегідь визначеного маршруту за допомогою встановленої всередині системи GPS. Дрон також може працювати в напівавтономному режимі, дотримуючись заданих маршрутних точок, і може повертатися до користувача за програмою або на вимогу. Цифровий канал передачі даних дозволяє оператору керувати БПЛА в межах прямої видимості 1000 м.

Як працює мікродрон PD-100?

Дрон може літати протягом 25 хвилин, і за цей час його камери збирають дані для оператора – живі відео або HD-фото.

PD 100 Black Hornet має RGB-камеру з роздільною здатністю відео 640×480 пікселів і тепловізійну камеру 160×120 пікселів. Фотографує мікродрон з роздільністю 1200×1600 пікселів.

Матеріали з безпілотного літального апарату надсилаються по зашифрованому каналу зв’язку на відстань до 2000 м. Це забезпечує бійцю високий рівень безпеки. PD-100 живиться від дуже маленької акумуляторної батареї. Акумулятор забезпечує обертання горизонтальних і вертикальних роторів, встановлених на дроні.

Black Hornet nano управляється оператором з землі за допомогою пристрою, схожого на джойстик, технологія дозволяє керувати дроном з максимальної відстані 1000 м. Базова станція пропонує оператору послуги планування, виконання та аналізу. Вона включає підключення дисплея та самої системи керування.

Black Hornet – додаткові очі бійця

PD-100 є елементом персональної розвідувальної системи PRS Black Hornet. У рамках системи кожен оператор отримує:

  • два БПЛА Black Hornet
  • контейнер для їх транспортування, який можна прикріпити до тактичного бронежилета
  • зарядний пристрій для акумулятора, знятого з безпілотного літального апарату (зарядка триває 25 хвилин)
  • систему ручного управління (дрон також може виконувати завдання в автономному режимі)
  • невеликий планшет (7-дюймовий монітор), який використовується для управління мініатюрним дроном і отримання відео та фото
  • резервні батареї

Весь набір важить приблизно 1,5 кг і дуже простий у використанні. Підготовка дрона до польоту займає не більше 2 хвилин.

PD-100 корисний, наприклад, під час боїв у населених пунктах або на складній місцевості з великою кількістю перешкод, які обмежують поле зору солдата. Значно більша поінформованість про оточення дозволяє здійснювати більш ефективні дії та перемагати супротивників.

Black Hornet також дає можливість зменшити вразливість до безлічі загроз, включаючи засідки, вибухові пристрої та інше, що може ховатися на даху чи по інший бік стіни. Це також може допомогти невеликим підрозділам швидше й точніше оцінювати вплив артилерійських чи повітряних ударів і визначати, чи потрібна додаткова вогнева підтримка тощо.

Тобто, це додаткова пара очей, яку можна відправити туди, куди очі солдатів не зазирнуть, навіть у приміщення, підвали чи бункери.

Технічні характеристики PD-100

  • Розмах гвинта: 120 мм
  • Вага (разом з камерою): 16 г
  • Максимальна швидкість: 10 м/с
  • Тривалість польоту: до 25 хв
  • Цифрова лінія передавання даних перевищує 1 000 м прямої видимості
  • GPS або візуальна навігація по відео
  • Автопілот з автономними і керованим режимами
  • Може слідувати за маршрутами, розробленими заздалегідь
  • Керовані електрооптичні камери
  • Онлайн відео і фотознімки.

Головний акцент у сучасному бою повинен бути направлений на ситуаційну обізнаність особового складу армійських підрозділів.

Боєць і його командир повинні знати, що робить супротивник, де його позиції, які сили і ресурси він накопичив. Маючи ці знання, вони зможуть спланувати ефективний захист або контратаку.

Black Hornet вже випробуваний на полі бою. Наприклад, британські та американські десантники використовували його в Афганістані. Австралійські спецназівці також перевірили мікродрони в бойових умовах.

Безпілотники є одним з надзвичайно корисних засобів, що використовуються в Україні в розвідувальних місіях, в тому числі для збору даних для артилерії. Українці зазвичай використовують для розвідки дешеві цивільні безпілотники, а тепер, сподіваємось, на їх озброєнні буде й цей надсучасний мікродрон.

Тобто, наші захисники отримують персональну розвідувальну систему, яка дозволить їм ще ефективніше вести бойові дії, завдаючи ворогові максимальних уражень. Ми віримо в наших захисників! Все буде Україна! Смерть ворогам!

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Доставка їжі безпілотником стало вже повсякденним життям в Шеньчжені

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж

Захист персональних даних українців залишається одним із найбільших викликів у кібервійні росії проти України