Модульний ПК PocKit: універсальна система-конструктор для DIY-проектів і не тільки

Модульна техніка має переваги, за умови якісного складання. Основна з переваг: не треба міняти девайс раз у 2-3 роки. Не влаштовує якийсь блок — апгрейд і все. Розповідаємо про новий модульний ПК РосKit. Мініатюрний пристрій називають «комп’ютером-Lego» на базі Raspberry Pi.

На жаль, розробка модульних пристроїв — справа не найпростіша і, швидше за все, не найвигідніша. Про це можна судити по великій кількості проєктів модульних смартфонів і ноутбуків, які були на слуху, а потім раптово закрилися. Найяскравіший приклад — Project Ara від Google. Але ідея створення модульного пристрою жива. І новий ПК РосKit це підтверджує.

Що це за пристрій?

Модульний комп’ютер знаходиться в розробці з 2019 року. Довго, але і команда невелика, плюс це поки некомерційний проєкт. Але прототип вже готовий.

Була презентована не тільки база, але й безліч модулів, всього їх більше десятка. До поточного дизайну команда прийшла не відразу — довелося перебрати безліч варіантів. Але те, що є зараз, виглядає дуже непогано. І так, у девайса є прототип з власними «мізками», але є і варіант, де роль обчислювального центру виконує мініатюрний ПК Raspberry Pi.

А що там з модулями?

Перевага системи в тому, що її можна використовувати як десктопний ПК, і як надолонник — конфігурувати девайс можна досить сміливо. Корпус друкується на 3D-принтері, так що його нескладно замінити. На верхній панелі виводяться контакти, до яких за допомогою магнітного замку кріпляться модулі — просто «пристібаються». І модулі вже готові, це не просто фантазії авторів проєкту. На цей час готові такі модульні елементи:

  • Вентилятор.
  • HDMI.
  • USB-порти.
  • Камера.
  • Картрідер для SD.
  • Аудіопорти.
  • Температурний сенсор.
  • LCD дисплей.

Ще одна перевага — з девайсом можна проводити експерименти, які автори проєкту назвали «швидким апаратним прототипуванням». Якщо є досвід і знання, можна спробувати адаптувати для модулів сторонні компоненти — наприклад, камеру або екран смартфона.

Кожен модуль — це окрема плата, розміщена в корпусі, надрукованому на 3D-принтері. Система магнітів тримає все це надійно: при падінні модулі не повинні розлетітися. Але, звичайно, робота ще не закінчена — автори проєкту планують створити більше модулів.

Про продуктивність

Вона залежить від самого головного модуля — обчислювального блоку. За словами розробників, «ядро» оснащено STM32 + ESP32 двоядерним процесором. Збільшити продуктивність можна, зокрема, завдяки Raspberry Pi. Базовий модуль використовують для базових операцій, а ось для запуску десктопних додатків без «малинки» не обійтися.

Якщо потрібно працювати з ОС Linux, то це можна зробити лише з використанням Raspberry Pi.

Наскільки можна зрозуміти, розробники використовують Raspberry Pi Compute Module 3 з системою на кристалі BCM2837. Але і без «малинки» система може багато чого. Наприклад, фотографувати, підключатися до мережі та інше.

Розробник показав відео, де PocKit застосовується як бездротовий інструмент для саду і навіть як автоматичний диспансер для мила.

Проєктів на основі цієї системи можна придумати багато. Взагалі, якщо такий конструктор з’явиться в продажу, то його можна буде застосовувати в бізнесі, DIY-проєктах, промисловості та інших галузях.

Без проблем не обійшлося

Головна проблема в тому, що для підтримки працездатності великої кількості модулів потрібно дуже складна материнська плата. Складність її виражається в багатошаровості — зараз використовується 6 шарів, але в найближчому майбутньому розробники планують доопрацювати плату і зробити її восьмишаровою. Це дозволить ще сильніше розкрити потенціал пристрою, додавши нові функціональні блоки.

Материнську плату готові виготовити деякі компанії, які займаються виробництвом друкованих плат по макетах замовника. Відповідно, вартість девайсу на основі такої материнської плати низькою бути не може.

Творець системи поки ще нічого не говорив про ціну, рівно як і про терміни виходу. Але судячи з того, що готовий не один прототип, а кілька, в продажу девайс з’явиться в найближчому майбутньому.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: PocKit

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію

15 гаджетів, які було б приємно отримати в подарунок на Новий рік