Проєкт котрий за допомогою штучного інтелекту допомагає артистам з психологічними проблемами

Після смерті Курта Кобейна в 1994 році шанувальники Nirvana обговорювали, яку ще музику він міг написати, якби залишився живий. Музиканту було 27 років, і шанувальники чекали від нього нових робіт.

Lost Tapes of the 27 Club привертає увагу до творчості артистів, які померли через проблеми з ментальним здоров’ям. Проєкт за допомогою нейромереж створює пісні, стилізовані під відомі треки. Кожен трек — результат аналізу штучним інтелектом близько 30 пісень кожного виконавця.

Над проєктом працює організація Over the Bridge з Торонто, яка допомагає представникам музичної індустрії боротися з психологічними розладами.

«Що якби у всіх улюблених нами музикантів була психічна підтримка? — сказав Rolling Stone Шон О’Коннор, член ради директорів Over the Bridge і креативний директор рекламного агентства Rethink. — Чомусь в музичній індустрії депресія вважається нормальним явищем і романтизується … Їх музика сприймається як справжнє страждання».

Для створення треків О’Коннор і співробітники організації використовували програму штучного інтелекту Google Magenta, яка створює музику в стилі певних виконавців, аналізуючи їх роботи. Це програмне забезпечення раніше використовувала Sony для створення «нової» пісні The Beatles, а група Yacht — для написання альбому Chain Tripping (2019).

«Щоб показати світу, що було втрачено через кризи, пов’язані з психологічним здоров’ям, ми використовували штучний інтелект для створення альбому, який “Клуб 27″ніколи не зможе випустити, — йдеться у зверненні Lost Tapes of the 27 Club. — Цим альбомом ми закликаємо якомога більше представників музичної індустрії отримати необхідну для них психологічну підтримку, щоб вони могли продовжувати створювати музику, яку ми всі будемо любити довгі роки. Тому що штучний інтелект ніколи не замінить справжню річ».

Пісня Drowned in the Sun в стилі Nirvana

Drowned in the Sun досить точно передає атмосферу Nirvana, особливо якщо порівняти роботу з треком You Know Your Right, вважає учасник триб’ют-групи Nevermind Ерік Хоган. Він виконав текст пісні замість Кобейна.

«Курт просто писав все, що, чорт візьми, він хотів написати. І якщо йому це подобалося, ця створена штучним інтелектом композиція була пісня Nirvana», — сказав Хоган.

Пісня Man, I Know в стилі Емі Уайнхаус

Пісня The Roads Are Alive в стилі The Doors

Він зазначив, що тексти Кобейна завжди були «свого роду мішаниною», і слова в новій композиції звертаються більш прямо, не втрачаючи при цьому типового послання Кобейна.

«У пісні є слова: “Я дивак, але мені вона подобається”. Це справжній Курт Кобейн. Настрій — саме те, що він би й сказав. “Сонце світить тобі, але я не знаю як” — це здорово», — сказав Хоган.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Перекладач із собачого: які технології допоможуть вам краще зрозуміти вашого вихованця

Штучний інтелект навчився покращувати смак пива

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження