Результати дослідження PwC: український ІТ-ринок щорічно зростає, але є ризик стагнації

10 листопада у Києві відбувся Software Development Forum 5.0, що був організований Асоціацією «ІТ України». Головними темами для обговорення під час події стали: глобальна конкуренція та участь в ній української галузі інформаційних технологій, вплив індустрії на економіку країни, питання розвитку кадрового потенціалу та створення якісної системи технічної освіти.

Сегмент ІТ-сервісів — головний драйвер українського ІТ-ринку

Як відомо, IT-індустрія в минулому році вийшла на третє місце в загальному переліку українського експорту. Станіслав Шелякін, старший консультант PwC Україна, ознайомив присутніх з результатами дослідження впливу ІТ-індустрії на економіку країни.

Згідно прогнозу, до 2025 року галузь може зрости до $8,4 млрд, а кількість робочих місць збільшиться до понад 240 тис. осіб

Згідно прогнозу, до 2025 року галузь може зрости до $8,4 млрд, а кількість робочих місць збільшиться до понад 240 тис. осіб

В Україні сьогодні нараховується майже 100 тис. ІТ-фахівців, які генерують дохід понад $3 млрд, пропонуючи сервіси з різним значенням доданої вартості і охоплюючи увесь життєвий цикл розробки програмного забезпечення.

Обсяг експорту ІТ-сервісів, відповідно до різних джерел статистики: Світовий банк, PwC, НБУ та Державна служба статистики

Обсяг експорту ІТ-сервісів, відповідно до різних джерел статистики: Світовий банк, PwC, НБУ та Державна служба статистики

Ключовими елементами ІТ-послуг в Україні є наступні напрямки:

  • ІТ-підтримка та аутсорсинг — різноманітні послуги для підтримки, розміщення, оновлення, інтеграції та налаштовування ІТ-продуктів, розроблених третіми сторонами.
  • Custom Application Development — послуги під час повного або частини циклу розробки програмного забезпечення, що дозволяють забезпечити додаткову вартість шляхом розробки продукту, хоча право на інтелектуальну власність повністю належить клієнтам.
  • ІТ-консалтинг та оцифровування — частина CAD- або окремих сервісів, що складаються з класичної послуги консалтингу.
  • Аутсорсинг R&D бізнес-процесів — послуги з великою доданою вартістю, що представляють суміш ІТ-консалтингу та CAD, але з невизначеними межами та постійними повтореннями циклу розробки програмного забезпечення.
4 ключових сегменти ІТ-індустрії

4 ключових сегменти ІТ-індустрії

Взагалі український ІТ-ринок поєднує різні ніші та сегменти, які важко розділити на чіткі категорії. Але на високому рівні можна вирізнити 4 ключових сегменти: ІТ-продукти, ІТ-сервіси, інтернет та аутсорсинг бізнес-процесів, hardware (апаратне забезпечення). Безпосередньо сегмент IT-сервісів, який майже повністю орієнтований на експорт, займає левову частку ІТ-ринку. Про це свідчать різні оцінки доходів ІТ-ринку в Україні. Internet & BPO є величезною галуззю в Україні в основному за рахунок доходів від електронної комерції, які оцінюються приблизно в $1,5 млрд.

Дохід по головним секторам ІТ-індустрії в Україні в 2016 році

Дохід по головним секторам ІТ-індустрії в Україні в 2016 році

Індустрію ІТ-продуктів важко оцінити з причини існування в Україні в основному квазі-продуктових компаній. Тобто, коли штаб-квартира компанії та ринок збуту знаходиться за кордоном, але все виробництво — в Україні. Що стосується апаратної галузі, вона залишається слаборозвиненою і в основному складається з виробництва компонентів для обладнання попередніх поколінь.

Згідно з прогнозами, наведеними у дослідженні PwC, до 2025 року галузь може зрости до $8,4 млрд, а кількість робочих місць збільшиться у майже 2,5 рази – до понад 240 тис. осіб. Втім, є і песимістичний прогноз, згідно з яким до 2025 року оборот збільшиться всього до $4,1 млрд, а кількість розробників в цій сфері складе 165 тис. Хоча, на думку експертів з PwC, індустрія ІТ-послуг в Україні в будь-якому випадку зростатиме, однак з причини систематичних проблем відбудеться зниження темпів зростання після 2019 року.

Згідно з оптимістичним прогнозом, кількість фахівців до 2025 року може досягти 291 тис., в той час як песимістичний прогноз дає цифру майже в 2 рази меншу

Згідно з оптимістичним прогнозом, кількість фахівців до 2025 року може досягти 291 тис., в той час як песимістичний прогноз дає цифру майже в 2 рази меншу

В Україні є великий внутрішній ринок креативних галузей, які не відносяться до ІТ, але рівень експорту в таких галузях залишається низьким через обмеження, що добре відомі ІТ-ринку.

Існує безліч потенційних ризиків та факторів, які здатні вплинути на підвищення або зниження показників ІТ-бізнесу

Існує безліч потенційних ризиків та факторів, які здатні вплинути на підвищення або зниження показників ІТ-бізнесу

Серед головних обмежень для ІТ-індустрії в Україні, на думку спікера, слід виділити відсутність передбачуваного та послідовного оподаткування; повільні темпи та не завжди оптимальні реформи системи освіти; низький рівень захисту прав інтелектуальної власності; повільне вдосконалення ІТ- та телекомунікаційної інфраструктури. Також можна згадати неефективний захист від невідповідної практики державних органів влади та слабкий захист прав інвесторів.

Розподіл доходів в інших індустріях, що не відносяться до ІТ

Розподіл доходів в інших індустріях, що не відносяться до ІТ

Український ІТ-спеціаліст: освітній портрет

Як згадувалося вище, освіта є окремою і дуже важливою проблемою ІТ-галузі. На жаль, ІТ-індустрія сьогодні стикається з величезним дефіцитом кваліфікованих спеціалістів. На дискусійній панелі, присвяченій технічній освіті, були презентовані результати дослідження Асоціації «ІТ України», в рамках якого дослідники опитали більше 2,5 тис. ІТ-спеціалістів (точна цифра — 2 581) віком від 18 до 36+ років з усіх куточків країни.

Результати дослідження показали, що приблизно 50% спеціалістів працюють у Києві, на другому місці – Дніпро (14,7%), за ним – Львів (14,3%). Майже 60% фахівців, що працюють у галузі, не є вихідцями з великих міст. Жінки складають лише трохи більше чверті (28,2%) від загальної кількості працівників галузі. 54% респондентів почали працювати ще під час навчання у виші, а 28,4% ІТ-спеціалістів мають професійні сертифікати.

Ключові міста роботи ІТ-шників

Ключові міста роботи ІТ-спеціалістів

Інструменти для саморозвитку: 88,2% читають спеціалізовані ресурси, 78,6% обмінюються досвідом з колегами, 71,2% вивчають спеціалізовану літературу, 52,4% використовують платформи для онлайн-навчання.

Майже 26% розробників у віці 23-26 років вже працюють на посаді Senior Software Engineer, а у віці 27-29 років ця частка збільшується до 39%, і досягає 52% у віці 30-35 років. Але серед старшого покоління показник зменшується до 48,9%.

Рейтинг вищих навчальних закладів

Рейтинг вищих навчальних закладів

Майже 46% українських ІТ-спеціалістів оцінили свої знання англійської на рівні Upper Intermediate (вище середнього). Причому в основному вони її вивчали в школі та на курсах.

Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут імені І.Сікорського» випускає найбільшу кількість айтішників – 19% опитаних є вихідцями саме з цього вишу. 40,2% опитаних спеціалістів не закінчували провідні українські вищі навчальні заклади. А 36% фахівців взагалі не мають диплому про вищу технічну освіту.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

У британському університеті з’являться лектори-голограми

«Навчайте, де б ви не були»: Історії трьох українських освітян, котрі створюють освіту майбутнього з Google

5 конструкторів онлайн опитувань, які зроблять ваш маркетинг краще