Чому скорочення робочого тижня може стати відміннім рішенням?

Ще пару років тому більшість працівників не могли уявити, що будуть працювати в повністю віддаленому або гібридному режимі. Однак трансформується не тільки місце роботи, а й тривалість: експерименти по скороченню робочих годин проводять не тільки окремі підприємства, а й цілі країни. І ось до яких результатів вони приходять.

Скоротити робочий час можна по-різному:

  • ввести чотириденний тиждень, тобто працювати на 20% менше,
  • дозволити співробітникам самостійно вибрати додатковий вихідний,
  • запропонувати індивідуальні умови, наприклад двічі на тиждень працювати по півдня,
  • просто скоротити робочий тиждень на певну кількість годин, з 40 до 36.

Будь-який з варіантів має на увазі, що колишню норму не намагаються розподілити відповідно до нового режиму, скажімо розподілити 40 годин на 4 дні. Загальний час роботи скорочується. І, що важливіше, зарплата залишається незмінною.

Експерти й працівники обговорюють цю ідею, тому що пандемія змусила нас переглянути сучасне робоче місце і пов’язані з ним теми, такі як баланс між роботою та особистим життям, психічне здоров’я і гнучкість працівників. Ті, хто виступає за скорочення робочого тижня, вважають, що це вирішить багато проблем, зробивши співробітників продуктивнішими, здоровішими та щасливішими.

Отже, чи варто компаніям платити людям однакову зарплату за меншу кількість годин роботи? Чому це корисно і як можна обґрунтувати скорочення робочого тижня?

Підвищення продуктивності

Згідно з наявними даними, одна з найбільших переваг скорочення робочих годин на тиждень — підвищення якості роботи. Люди роблять більше, коли працюють менше годин, і менше, коли працюють більше годин.

Наприклад, дослідження, проведене у 2014 році в Стенфордському університеті, показало, що продуктивність падає після 50 годин роботи в тиждень. Інші експерти вважають, що краще за все працювати 35 годин на тиждень. Є й ті, хто пропонує працювати не більше 6 годин на день.

Джон Тругакос, доцент кафедри організаційної поведінки Університету Торонто, говорить, що річ у тому, що стандартний 40-годинний тиждень просто не підходить для ефективної роботи.

«Неможливо підтримувати енергію вісім годин поспіль. Людям доводиться зберігати увагу протягом тривалого часу, і це важко зробити, — каже Тругакос. — Таким чином, вони будуть менш ефективними».

Багато хто витрачають значну частку 8-годинного робочого дня на перегляд соціальних мереж, онлайн-шопінг або листування як компенсацію. Одне дослідження 2015 року показало, що працівники можуть проводити в інтернеті до 2,5 годин в день.

Ми точно не знаємо, скільки повинно бути годин в робочому тижні, щоб гарантувати оптимальну продуктивність. Але прихильники їх скорочення вважають, що обмеження змушує працювати ефективніше, щоб встигнути закінчити справи.

«Це змінює фокус з відпрацьованих годин на продуктивність, тобто з “напруженої роботи” на “правильну роботу”», — каже Рейчел Сервіс, CEO консалтингової й навчальної компанії Happiness Concierge, що базується в Мельбурні.

З 2015 по 2019 рр. в Ісландії проходило масштабне дослідження, в якому брали участь понад 2500 держслужбовців на різних посадах. Вони перейшли з 40-годинного робочого тижня на 35 або 36-годинний тиждень зі збереженням зарплати.

Вчені виявили, що в більшості організацій продуктивність або залишилася колишньою, або підвищилася: в бухгалтерії Рейк’явіка обробили на 6,5% більше рахунків, а в поліції скорочення робочих годин не зробило негативного впливу на число розкритих справ.

«Коли ми опитуємо співробітників, вони кажуть, що так краще усвідомлюють робоче навантаження і концентруються», — говорить Віл Стронг, директор Autonomy, британського аналітичного центру. Він вивчає майбутнє роботи та аналізує дані, зібрані ісландською Association for Sustainable Democracy, яка працювала з урядовими органами Ісландії, які проводили експеримент.

Стронг каже, що у співробітників більше стимулів виконувати завдання, коли вони отримують винагороду у вигляді коротшого робочого тижня. Додатковий вихідний в п’ятницю допомагає працювати.

Як правило, менша кількість годин також означає і більше порядку на робочому місці. «Такі явища, як затягнуті зустрічі та тривалі обіди, стають рідкішими», — каже Тругакос.

Саме це спостерігали в ході випробування в Ісландії. У деяких випадках керівники говорили, що повністю замінили наради електронною поштою, а інші скоротили їх і призначали не пізніше 15:00. Тепер менше часу витрачали на кава-брейки, співробітникам рекомендували займатися особистими справами в неробочий час, а тривалість змін була скоригована з урахуванням періодів простою і підвищеного навантаження.

«Часто ключем до скорочення робочого часу була гнучкість у виконанні завдань, організації робочих годин і змін, а також зацікавленість і залученість самої організації», — йдеться у звіті.

Як це зміцнює здоров’я і благополуччя

Перевищення продуктивності шляхом скорочення робочого часу — це більше, ніж просто оптимізація процесів і вихідні як стимулів. Ключовим фактором, на думку експертів, є те, що менша кількість годин роботи робить працівників більш щасливими, здоровими й залученими.

Ми знаємо, що багатогодинна робота негативно позначається на самопочутті. Скорочення робочих годин дозволяє співробітникам відчувати себе менш втомленими, краще справлятися з доглядом за хворими або дітьми, менше відвертатися на особисті завдання на роботі, покращує здоров’я і самопочуття, а також запобігає вигорянню, нудьзі й депресії.

 «Немає ніякого сумніву в тому, що коли людям вдається дотримуватися балансу між роботою та особистим життям, висипатися, відпочивати та проводити достатньо часу з близькими, вони набагато продуктивніші та ефективніші», — говорить Джим Стенфорд, економіст і директор Centre for Future Work при Інституті Австралії.

Наприклад, дослідження 2021 року, в ході якого вчені десять років спостерігали за шведськими робочими, показало: скорочення робочого часу знижує стрес, виснаження і негативні емоції. Експеримент 2017 року продемонстрував, що якщо урізати години на 25%, це покращує сон і знижує стрес, а дослідження 1990-х рр. показало, що шестигодинний робочий день зміцнив сімейні відносини працівників.

Більш короткі робочі тижні можуть не тільки дати нам час для виконання доручень, які ми зазвичай не можемо виконати, але і допомогти нам зберегти енергію для їх виконання.

Це також узгоджується з результатами ісландського експерименту. Самопочуття учасників і їх баланс між роботою та особистим життям або залишилися колишніми, або покращилися. Стрес знизився, і працівники повідомили, що у них більше часу та енергії, щоб присвятити їх хобі, фізичним вправам, справам і друзям, в той час, як батьки заявили, що у них більше часу для догляду за дітьми.

У ісландському звіті не було явного зв’язку між щастям працівників і підвищенням продуктивності, але дослідження 2019 року показало, що працівники на 13% продуктивніші, коли вони щасливіші. Стронг каже, що коротший робочий тиждень допомагає більше цінувати роботу, що допомагає управляти персоналом і утримувати співробітників.

Позитивна культура праці робить працівників залученими; чим негативніша обстановка, тим частіше вони роблять помилки, демонструють зниження продуктивності або прогулюють роботу.

Це означає, що скорочений робочий тиждень сприяє прибутку бізнесу. «Так не доведеться оплачувати витрати за те, що співробітники пропускають робочі дні, спізнюються або беруть відпустку через хворобу», — каже Тругакос.

У 2017 році шведські дослідники виявили, що медсестри, які працювали 35 годин на тиждень замість 40, брали менше лікарняних, що знизило витрати роботодавця. Крім того, якщо люди, що вигоряли звільнялися (це відбувається все частіше), компанія брала на себе витрати по їх заміні та втрачала досвід людини, яка пішла.

Що буде далі

Звичайно, є безліч причин, за якими скорочення робочого часу не стане універсальним рішенням. Це підійде не для кожної спеціальності та не кожній сфері, особливо там, де передбачається робота з клієнтами. Потенційно це може погіршити нерівність на робочому місці. Оптимізація методів роботи також може зажадати значної попередньої підготовки.

Але ісландський експеримент продемонстрував, що скорочення робочого тижня на кілька годин має результат. Прямо зараз в Іспанії проводять експеримент зі скорочення робочого дня або робочого тижня, а Kickstarter з 2022 року збирається працювати 4 дні на тиждень.

Експерти закликають проявляти обережність і вдумливість при впровадженні цих моделей роботи, але вони вважають, що зараз саме час спробувати.

«Ми підійшли до переломного моменту як суспільство, яке дозволяє нам це робити. Уми людей більш відкриті, — каже Тругакос. — Ми вже переживаємо потрясіння і зміни».

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: BBC

Читайте также:

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Як використання штучного інтелекту впливає на нашу продуктивність?

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Три тренди від футурологів з найму спеціалістів у 2023 році