Домашній робот і проєкційний монітор для відеозв’язку — підсумки презентації Amazon

Компанія Amazon провела щорічну презентацію і представила нові гаджети та сервіси, в тому числі домашнього робота Astro з камерами та екраном, пристрій для відеозв’язку Echo Glow, який зображає сенсорний екран на стіл, а також дала можливість навчати голосового помічника і розумні камери розпізнаванню звуків і подій. Запис презентації доступна на YouTube.

Домашній робот Astro

Мабуть, головним анонсом нової презентації став домашній робот Astro. За розмірами й зовнішнім виглядом він нагадує порохотяг: у нього два великих колеса спереду та одне пасивне ззаду. Але в передній частині розташований екран розміром з планшет, причому він може повертатися і нахилятися. Зазвичай на екран виводиться обличчя робота — два анімованих ока у вигляді кружків. При розмові з людиною Astro використовує екран для міміки, а також видає електронні звуки, які трохи нагадують спосіб спілкування R2D2 з «Зоряних воєн». На екран також виводиться поточний статус робота, наприклад, «оглядаю кімнату», і відео — робота можна використовувати для відеодзвінків.

В цілому робота можна описати як гібрид розумної колонки з усіма її функціями з рухомою камерою. Він сканує кімнати в будинку, тому його завжди можна послати в конкретне місце, наприклад, віддалено через смартфон попросити поїхати на кухню і перевірити, чи вимкнена плита: робот сам приїде в потрібне місце і покаже відео з камери. Також його можна залишити патрулювати будинок: тоді він буде їздити по ньому і при будь-яких підозрілих звуках виявляти їх джерело і повідомляти власника, а також розпізнавати незнайомців (він вміє розпізнавати обличчя і запам’ятовувати своїх господарів). Під час пересування він розпізнає перешкоди та об’їжджає їх, хоча, як розповіло видання Vice з посиланням на джерела в компанії, фактично робот погано справляється з цим завданням, як і з розпізнаванням облич.

Крім власних функцій у робота є порт USB-C, до якого в майбутньому можна буде підключати додаткові інструменти. Він розташований в вантажному відсіку ззаду, в який можна класти речі та просити робота відвезти їх в інше місце, правда, вивантажити їх самостійно він не може, тому ця функція потрібна швидше щоб передати що-небудь іншій людині в будинку.

Спочатку Astro буде продаватися за запрошеннями. Вартість при такому варіанті складе $1000, а перші постачання почнуться в кінці року. Потім продажі відкриють для всіх охочих, але вартість підвищиться до $1450. Також компанія відкрила приймання заявок на автономного домашнього дрона з камерою, якого вона вперше показала на торішній презентації.

Пристрій для відеозв’язку з камерою Echo Glow

Іншим незвичайним новим гаджетом став Echo Glow — пристрій для відеозв’язку з камерою, невеликим вертикальним екраном і проєктором. За допомогою проєктора він виводить зображення на стіл або іншу рівну поверхню, причому ця проєкція по суті стає сенсорним екраном завдяки розпізнаванню дотиків за допомогою камери. Echo Glow працює разом з додатком і розрахований на дітей, які будуть спілкуватися з батьками або вчителями з його допомогою.

Розумний екран Echo Show 15

Також Amazon представила новий розумний екран Echo Show 15, який виконаний у вигляді екрану з рамою від картини, який можна повісити на стіну. На нього виводяться новини, список справ, кнопки управління розумним будинком і інша інформація, причому користуючись камерою та розпізнаванням облич ця інформація персоналізована для кожного мешканця будинку. Гаджет працює на новому процесорі AZ2 з потужним прискорювачем алгоритмів машинного навчання, тому розпізнавання голосу та облич відбувається локально, а не на серверах Amazon. Також компанія розповіла, що всі нові розумні колонки та екрани будуть розпізнавати мову локально.

Ще одним помітним анонсом стали функції навчання голосового помічника Alexa і камер Ring розпізнаванню довільних звуків і подій на відео. Завдяки цьому користувач може навчити розумний будинок включати сценарії або надсилати повідомлення, коли відбувається та чи інша звукова або візуальна подія. Крім того, компанія навчила розумні камери розуміти, коли кур’єр приніс посилку, і повідомляти господаря (в США посилки в приватні будинки, як правило, залишають біля дверей).
Торік Samsung показала прототип домашнього робота-помічника Ballie, але у нього була зовсім інша конструкція у вигляді кулі з камерою, мікрофоном і динаміком, яка пересувається. Він теж вміє розпізнавати людей і події в будинку, але ще здатний управляти розумним будинком, наприклад, посилати порохотяг на місце, де просипали їжу. На жаль, після анонсу на виставці CES компанія жодного разу не розповідала про пристрій і його перспективи.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

«Їжте майбутнє, платіть обличчям»: антиутопічна подорож до гамбургерної зі штучним інтелектом

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Прозорий ноутбук, смартфон-браслет та машина Xiaomi: що показали на виставці MWC 2024?

Новий мобільний пристрій на базі штучного інтелекту, який обіцяє нам революцію