Гаджети для захисту будинку від злодіїв, потопів і пожеж

Перебуваючи на роботі, канадець отримав повідомлення на мобільний телефон про рух біля входу у свій будинок — і прокричав грабіжникам в мікрофон, з’єднаний з домофоном: «Геть від моїх дверей!». Ті тут же зникли. Коли вас немає вдома, частіше за все там нічого не відбувається (і це дуже добре). Але від потопу, пожежі й навіть крадіжки ніхто, на жаль, не застрахований. Можна значно знизити збиток від такої події, якщо швидко зреагувати. Розповідаємо, які пристрої допоможуть захистити будинок.

Система відеоспостереження і розумний домофон: базовий набір

Камери передають картинку через Wi-Fi: трансляцію або запис того, що відбувається в кімнаті можна дивитися зі смартфона і комп’ютера в будь-якій точці світу, де є підключення до інтернету. Так зручно контролювати загальну обстановку і контролювати нянь і інших людей, які працюють під час вашої відсутності. А функція двостороннього аудіо знадобиться для спілкування з вихованцями, коли вони залишаються одні.

Більшість камер знімають і вдень, і в темряві, а ще оснащені датчиками руху. Якщо будинок буде пустувати, але пристрій зафіксує рухомі об’єкти, господар отримає повідомлення і відеозвіт.

У дорожчих камерах використовується технологія розпізнавання облич. У таких моделей і об’єм сховища для відеозаписів більше, і краще якість зображення. Такі камери відрізняються й ширшим кутом огляду.

Доповнить систему захисту будинку відеодомофон для входу в під’їзд або розумний дзвінок для дверей у квартиру. Вони дозволяють відкривати замок, бачити відвідувачів і спілкуватися з ними через додаток. Це зручно, коли ви, наприклад, чекаєте гостей, але застрягли в пробці.

В деякі пристрої вбудований датчик, щоб відстежувати рухи поруч з дверима і записувати те, що відбувається. Якщо хтось підійшов до дверей, то гаджет про це сповістить і надішле відео.

Відлякати крадіїв від порожнього будинку допомагає ефект присутності господарів: його можна створити за допомогою включеної техніки. Для цього під’єднують телевізор і аудіосистему до розумних розеток, встановлюють розумні лампи та керують їх роботою через додаток.

Замок без ключів: щоб ніхто не зробив копію

Ключі легко втратити, а ще їх потрібно передавати помічникам які допомагають по дому, і будь-який з них може виготовити копію, щоб потім незаконно проникнути в приміщення.

Ситуацію змінюють розумні замки. Вони дозволяють відкривати двері за допомогою мобільного додатку, відбитка пальця або тимчасового коду, який легко змінити в будь-який момент. Наприклад, напередодні візиту клінінгових працівників і відразу після їх відходу.

Пристрої принципово діляться на два типи. Ті, що простіше, встановлюються поверх звичайних замків і працюють в парі з ними (можна продовжувати користуватися і звичайними ключами). Більш технологічні пристрій — повністю самостійні. Розумні замки можуть взаємодіяти з голосовим асистентом або мобільним додатком, надсилати повідомлення про те, що двері відкрили або закрили.

За допомогою розумного замку двері можна відкривати через Bluetooth або Wi-Fi в залежності від функціональності гаджета. А для тих, хто здає житло, такий пристрій — гарантія, що орендар не зробить копію ключів і не пробереться одного разу у квартиру після того, як з’їде. Можна не міняти фізичний замок, а скільки завгодно раз міняти код.

Аварійні датчики: щоб вчасно реагувати на нештатні ситуації

Датчики відстежують певні параметри та повідомляють про нештатні події, як тільки їх зафіксують: відкриття вікон і дверей, дим, витік газу.

Багато датчиків не просто сповіщають про неполадки, а ще й взаємодіють з іншими пристроями. Наприклад, якщо хтось пробрався в будинок, сенсор руху запустить камеру відеоспостереження і включить гучну музику, щоб злякати злочинця. А датчик протікання, спрацювавши, перекриє подачу води.

Крім того, датчики можна встановлювати на клітки домашніх тварин. Якщо папуга навчився відкривати свою клітку, то пристрій повідомить про те, що птах на волі й пора закрити всі вікна.

Користь пристроїв для розумного будинку ілюструє історія, яка сталася влітку 2021 року в США. Кайла поставила коробки на плиту, випадково її включила і поїхала у справах. Незабаром жінка отримала повідомлення про спрацювання пожежної сигналізації. Під’єдналася до камери, побачила дим, викликала пожежників. Ті встигли вчасно і врятували будинок Кайли.

Навряд чи кожна людина на планеті виявиться в схожій ситуації. З іншого боку, ми кожен день стикаємося з безліччю ризиків. І думка, що ти передбачив все, що міг, додає впевненості.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Спікерфон який може заглушувати галасливі зони та настирливих людей

Як спеціальні датчики можуть дізнатися про пожежу ще до її виникнення

Чи хотіли б ви пожити в капсулі в океані? Екологічний проєкт від Ocean Builders

Як біометрія змінить наше життя і чому ми ще не позбулися карт, документів та ключів