Як біометрія змінить наше життя і чому ми ще не позбулися карт, документів та ключів

Завдання біометричних систем – зручність доступу. Це може бути доступ до особистих даних телефону, доступ до певних приміщень на виробничих підприємствах і навіть доступ у власну квартиру. Біометричний ключ не можна втратити, надто складно підробити та не потрібно шукати в глибоких кишенях. Але якщо так зручно, чому системи не використовуються повсюдно? Пропонуємо розібратися в цьому питанні.

Навіщо і кому насправді потрібне масове впровадження біометрії?

Питання з масовим впровадженням біометричних систем вирішено вже давно — це зручно, а отже, справа лише у доступності. Попри поширені байки та стереотипи про біометрію, коли люди зможуть оцінити зручність використання таких систем, жодні міфи та страшилки не будуть перешкодою. Хоч би як лаяли фастфуд, ніхто від нього відмовлятися не планує — це швидко і зручно. І навіть масові дослідження про шкоду подібної їжі не зупиняють шанувальників соковитих курячих крилець.

Розглянемо, що змінить масове впровадження біометрії у кожній зі сфер нашого життя.

Подорожі. Економія часу на митниці, швидке заселення в готель, спрощена система покупки квитків — все це здатне полегшити вашу відпустку, зробити її більш комфортною і, звичайно ж, розслабитися. Ви не забудете вдома квитки, завжди зможете пред’явити документи й не втратите ключ в номер.

Біометрія для дому. Повсякденні завдання хочеться вирішувати швидко і на автоматі – щоб залишалися час та сили на важливіші речі. Скільки речей потрібно взяти із собою з дому, щоб день пройшов відносно добре? Карту, паспорт, перепустку, ключ, проїзний – цей список може бути й більшим. Але навіть одна забута річ може зіпсувати день.

Біометрія для бізнесу. Біометрична перепустка на виробничі підприємства, оплата за біометрією, біометрична ідентифікація особистості – все це спростить наше життя. Наприклад, встановлення біометричних замків дозволить не носити з собою механічні ключі, а також полегшить надання доступу для родичів або друзів – зробити додатковий ключ для входу можна, додавши відбиток пальця в базу, не звертаючись до майстерень з виготовлення ключів. Такі системи вже можна придбати, але не в мас-сегменті.

 

Державне врегулювання. Біометрія в державному секторі виконуватиме 2 основні функції – забезпечення безпеки та підвищення швидкості перевірок та підготовок документів. І насамперед це потрібно не державі, а тим, хто з нею взаємодіє: не кажіть, що не втомилися від бюрократії та нескінченного збору документів – ніхто вам все одно не повірить. Біометрія дозволить проводити перевірки та надавати документи максимально оперативно. Уявіть: не потрібно збирати тонни документів, суворо подивилися в камеру – і ось вже сплачений державний збір за будь-яку послугу. Мрія.

 

Медицина. Біометрія дозволить оперативно надавати інформацію та оформляти медичні послуги, а також відстежувати показники здоров’я хворих. Більше не потрібно годинами вивчати записи лікаря, щоб дізнатися назву ліків – прийшли в аптеку, приклали палець, отримали ліки. Жодних проблем з талонами, картками пацієнта тощо. Вся історія хвороби – зацифрована на кінчику пальця, а місцевий Доктор Хаус ставить діагноз на основі всіх даних про хворобу, а не сортуючи стопки карток з 70-х років.

Що вже є на ринку?

Біометрія вже ненав’язливо увійшла до нашого повсякденного життя – і не просто увійшла, а зміцнилася. Виявляється, розблокувати телефон або програму відбитком пальця набагато зручніше, ніж вводити складні цифрові чи графічні ключі. А ще простіше просто подивитися на телефон. Тож якщо ви не помітили – ваш телефон та телефон вашого сусіда давно оснащений біометричним сканером. Але де ж паніка та скепсис?

Біометричні замки для житлових приміщень є ще одним пунктом, який вже активно використовується. Поки що це не масова історія, але пропозиції вже є на ринку. Вбудовані у двері біометричні системи дозволяють не носити із собою ключі та не створювати дублікати, якщо хочете надати доступ комусь із рідних. Доступ можна надати на постійній або тимчасовій основі. «Відібрати» ключ можна так само легко, як і надати – достатньо видалити відбиток або відскановані параметри обличчя з бази. Це можна зробити через програму – присутність людини навіть не знадобиться.

Біометрична ідентифікація тварин – найвищий рівень комфорту для домашніх тварин. Так, маленькі двері для тварин також можна обладнати розумними сканерами. Так що всередину будинку через маленькі двері для вашого улюбленця не проникне ні грабіжник, ні сусідка.

Біометричні системи доступу також використовуються на виробництві та в приміщеннях особливого призначення. По-перше, це запобігає проникненню небажаних осіб, по-друге – дозволяє відстежувати, хто й коли відвідував чи залишав підприємство, приміщення, кімнату тощо. Великий плюс – місткість пам’яті біометричних замків. Їх можна налаштувати на ті чи інші формати доступу всім співробітників (постійний, тимчасовий чи одноразовий).

Вершина біометричних систем – ідентифікація за венозним малюнком. Венозний малюнок унікальний кожної людини, навіть близнюків. Високий рівень безпеки обумовлений тим, що вени знаходяться під шкірою, тому венозний малюнок практично неможливо підробити. Для сканування пальця чи руки використовується інфрачервона камера.

Такі системи використовують у банківських та військових сферах.

Паспорти із зашифрованими біометричними даними – один зі способів запобігання копіюванню документа. Вклеїти інше фото у такий паспорт точно не вийде. Документ містить електронний підпис, що дозволить здійснювати юридично значущі дії в електронному вигляді.

Біометрична система оплати у громадському транспорті. Щоб пройти через турнікет, необхідно підійти до біометричного сканера та подивитися в камеру. Все! Кошти на оплату проїзду спишуться автоматично. Це не лише позбавляє людей «радості» шукати проїзних у кишенях, а й розв’язує проблему з чергами.

Чому ми досі масово не використовуємо біометрію?

Це питання не безпеки, і навіть не упередженого ставлення до біометричних систем. Головне питання – це доступність. Поки що це, як правило, рішення для сегментів «середній+», «преміум» та «люкс».

Другий аспект – недовіра до електронних систем загалом. Об’єктивно, вона обумовлена їх складністю та не розумінням більшості принципу їхньої роботи. Грубо кажучи, будова звичайного замку набагато примітивніша за біометричний, і якщо його заклинить, всі знають, «куди треба вдарити, щоб знову запрацювало». З електронікою справи інакше. Вдарити або покрутити де слід не вийде – потрібно занурюватися в будову системи дуже глибоко або викликати фахівця в екстрених ситуаціях.

Але в цьому є плюс. Якщо у вас не вийде розібрати електронні системи доступу, то вашому сусідові це, швидше за все, теж не вдасться.

Третій аспект – прихильники теорій змови, які бояться тотального стеження та передачі своїх даних інопланетним істотам. Є ілюзія про те, що біометричні системи не можна зламати. Зламати можна і Пентагон, питання лише у часі, грошах та мотивації. Однак зламати шпилькою біометричні системи у вас точно не вийде, підробити відбиток на коліні теж не вийде.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні

Людина з майбутнього або як технології майбутнього оточують нас вже зараз

Колишні інженери Google представили повністю автономний робот-пилосмок Matic

Висока кухня зі смаком науки або як тарілка перетворює подачу страв у шоу