В Італії розробили робота-скульптора. Як він виглядає та що вміє

Робот 1L від стартапу Robotor створює з карарського мармуру скульптури, витрачаючи кілька днів на те, що в людини зайняло б роки. Засновник Robotor Джакомо Массарі вважає, що «технологія не краде роботу у людей, а лише покращує її», дозволяючи втілити найсміливіші ідеї та при цьому економно витрачати дорогоцінний матеріал.

«Думаю, можна оцінити його на 99%. Але вирішальне значення, як і раніше, має людський дотик. Той єдиний відсоток дуже важливий», — заявив він.

Щобільше, Массарі каже, що «технологія не краде роботу у людей, а лише покращує її» — смілива заява з огляду на те, що ця майстерність, яка стала мистецтвом, існує вже тисячі років.

Останній робот-скульптор від Robotor отримав назву 1L. Це гігант зі сплаву цинку заввишки 4 м, який може день і ніч акуратно різати мармур.

«Тепер відходи можна перетворювати на будь-яку, найскладнішу форму, навіть в екстремальних умовах, що колись вважалося неймовірним. Ми вступаємо в нову еру скульптури, яка більше складається не з битого каміння, різців та пилу, а зі сканування, хмар точок та проектування», — йдеться на сайті.

Сьогодні з Массарі вже співпрацюють такі художники, як Джефф Кунс та Мауріціо Каттелан. Спочатку вони перетворюють свої ідеї на 3D-зображення, а потім втілюють їх з нелюдською точністю. У певному сенсі це можна порівняти з Photoshop для скульптури.

«Якщо щось іде не так чи результат не подобається, можна просто зробити крок назад. Вражаюча особливість технології полягає в тому, що ми дозволяємо митцям мислити без обмежень», — прокоментував Массарі.

Втім, появі роботів-скульптурів раді далеко не всі. Скептики вважають, що у процесі модернізації можна втратити щось важливе.

«Ми ризикуємо забути, як працювати руками. Я сподіваюся, що певні знання та навички будуть з нами завжди, хоча чим більше ми просуваємося вперед, тим важче їх зберегти», — зазначив Лоренцо Кальчінай скульптор собору Санта-Марія-дель-Фьоре (Флоренція).

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Futurism

Читайте также:

Library of Babel: бібліотека, в якій зберігаються всі шедеври минулого і майбутнього

Як робот-хірург Yomi допомагає встановлювати зубні імпланти

Робот, який може навести порядок у кімнаті без сторонньої допомоги

Кишеньковий робот-тамагочі AIBI з лапками та ChatGPT