Rolls-Royce планує створити ядерний реактор для космічних подорожей і баз на Місяці

Компанія Rolls-Royce опублікувала у Twitter зображення свого «мікрореактора», який можна використовувати як силову установку для живлення космічних кораблів та майбутніх місячних баз.

«Реактор використовуватиме початково безпечну та надійну форму палива. Кожна часточка урану має кілька захисних шарів, які діють як «система стримування», що дозволять витримувати їй екстремальні умови», — коментує компанія.

https://twitter.com/RollsRoyce/status/1618927125578350594

Протягом багатьох років Rolls-Royce говорив про реактор як центральну тему своїх космічних амбіцій. Компанія почала вивчати ядерну енергетику разом з космічною агенцією Великої Британії у 2021 році. NASA нещодавно підтвердило, що має схожі цілі у співпраці з DARPA (Агентство перспективних оборонних дослідницьких проєктів).

Американська космічна агенція раніше використовувало ядерну енергію для безпілотних космічних місій, таких як зонди «Вояджер», але не для польотів з екіпажем. Поділ ядра може стати набагато ефективнішим методом руху, а також призведе до прискорення подорожей. Міністерство оборони США почало приймати пропозиції від приватних компаній щодо ядерних силових установок для космічних кораблів у 2021 році.

Ще одна галузь для ядерних реакторів — місячні бази. Один із можливих методів передбачає застосування радіоізотопних пристроїв з америцієм для живлення наукового обладнання та засобів зв’язку. Вони використовуватимуть природну ядерну реакцію розпаду, яка виділятиме тепло протягом десятиліть.

Минулого року Міністерство оборони США та NASA виділили мільйони доларів компаніям Lockheed Martin, Westinghouse, X-Energy та Intuitive Machines на проєктування місячних атомних електростанцій. Разом вони прагнуть побудувати ядерний реактор потужністю 40 кВт, який зможе пропрацювати на поверхні Місяця протягом 10 років.

Усі британські та американські організації розглядають ядерні силові установки, як важливу сходинку для досягнення та дослідження Марса. NASA хоче створити прототип своєї системи у 2027 році, а Rolls-Royce планує виготовити мікрореактор до 2028 року і запустити його у 2030 році. Крім того, компанія вважає, що розробка ядерних реакторів для космосу може допомогти декарбонізації Землі. Технологія також може застосовуватись в таких сферах, як оборона та судноплавство.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Techspot

Читайте также:

Незвичайний ракурс: що відбувається всередині ракети у космосі

Які компанії планують вирушити на Місяць у 2024 році

Три галузі технологій, за якими варто стежити у 2024 році

Пристрій для усвідомлених сновидінь дозволить працювати навіть уві сні