Пластик Невмирущий — чому посуд витісняє людство з планети і що з цим робити

Якби Леонардо да Вінчі, малюючи Джоконду, пив воду із пластикової пляшки, вона би й досі повністю не розклалася. Взагалі, кожен пластиковий предмет, будь-коли вироблений, ще не розклався та існуватиме протягом не одного десятиріччя. Просто згадайте про це, закуповуючи пластиковий крам для свого наступного пікніку.

Закарпаття, фото — Роман Михайлюк, Facebook-сторінка фотографа

Закарпаття, фото — Роман Михайлюк, Facebook-сторінка фотографа

Історія

Пластикові вироби оточують нас кожного дня: з моменту, коли ми прокидаємося і чистимо зуби, і до вечірнього перегляду новинних стрічок в інтернеті. Важко уявити візит до супермаркету, після якого у вас не з’явиться новий пластиковий предмет. Як мінімум, буде пакет чи контейнер з овочами, солодощами, хлібом тощо. Але так було не завжди і навіть серед нині живих людей є ті, хто ще пам’ятає допластикову еру. Кажуть, тоді можна було провести на пляжі цілий день, не побачивши жодного пластикового сміття. Які ж історичні події призвели до пластикової епідемії?

Є декілька версій, що саме сформувало підвищений попит суспільства на пластикові товари. Перша з них відсилає нас до другої половини XIX ст., коли виробники куль для більярду почали шукати матеріал на заміну слоновій кістці. Тоді річний обсяг споживання цієї природної сировини перебільшував 455 тис кг, і слони опинилися перед реальною загрозою вимирання.

Хіміки в Європі та США почали навипередки шукати формулу нового матеріалу, і після кількох років спроб та помилок винайшли пластик в тому вигляді, в якому ми знаємо його сьогодні. Вже на початку XX століття можна було придбати гребінець чи ґудзики, зроблені не зі слонової кістки, а з пластику. Та все ж, тодішнє суспільство не бачило риб, що проковтнули пластик посеред океану, а в повітрі не літали пакети.

До масштабного виробництва нової сировини призвела поява механізованої лінії на заводах та фабриках. До неї виробники застосовували багато ручної роботи для створення кожного окремого екземпляра продукту, тому продукування пластику займало би недопустимо багато часу і ресурсів. А критичним каталізатором стала Друга світова війна, під час якої пластик застосовувався настільки активно, що його виробництво зросло майже в 4 рази у період з 1939-го по 1945-й. Після завершення військових дій виробники пластику мусили продовжувати заробляти, тому замість деталей для зброї і літаків перейшли на пластикові іграшки, посуд і меблі. Вони постійно шукали нові ніші для застосування матеріалу, дешевого та доступного всім охочим. Ось тоді пластик і розпочав переможну ходу країнами та материками.

Сьогодення

Гарне рішення для свого часу, згодом пластикове виробництво перетворилося на проблему. Кожен екземпляр виробу з пластику і досі існує та продовжить існувати ще кілька століть — повний розпад більшості зразків сягає 500 років. Щодня ми виробляємо, користуємося та викидаємо на смітник предмети, що продовжуватимуть «жити» набагато довше за нас самих. Пластикового сміття настільки багато, що пташки почали будувати з нього гнізда, а в північній частині Тихого океану дослідники виявили пластиковий коловорот, що сягає глибинних вод. Площа цього сміттєвого об’єкту перебільшує територію Франції.

Саме виробництво пластику також має шкідливий вплив на природне середовище, як і процеси, пов’язані з його утилізацією. Від видобутку корисних копалин для сировини до токсинів, які потрапляють в повітря від спалювання пластику — все шкодить планеті та здоров’ю її мешканців. Вплинути на ситуацію може кожен із нас, почавши скорочувати об’єми використання пластикових предметів у побуті. Ходіть до крамниці із сумкою з тканини, замініть пластиковий посуд звичайним. Усвідомлено ставтеся не тільки до того, що ви споживаєте, але і до відходів. Якщо відмовитися від шкідливого пластику не виходить, утилізуйте таке сміття через спеціальні сервіси. Ми розповідали про український проект Nowaste, який допомагає офісам та навчальним закладам Києва екологічно та вигідно збирати сміття.

Читайте про команду, яка створює інтерактивні мапи з пунктами роздільного збору сміття та різних типів відходів в Києві. Більше цікавого по темі:

Джерело: Greenpeace International Medium-канал

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

Виростити котедж: як виглядатимуть приватні будинки з живих дерев

Британський стартап обіцяє відновити льодовики Арктики

Як штучний інтелект погіршує екологічну ситуацію на планеті. Дослідження