«Тостер розміром з людину»: як виглядає самоврядний автомобіль від Zoox

Електрокари не потребують двигунів спереду, а безпілотні автомобілі — сидінь, спрямованих уперед. Проте всі вони створюються за традиційною моделлю. Zoox вирішила піти іншим шляхом та створила дизайн свого безпілотного автомобіля з нуля.

Zoox — компанія, яка була заснована у 2014 році та придбана Amazon за $1,2 млрд у 2020 році. Майже все останнє десятиліття вона створювала автономний транспортний засіб з нуля. Її мета – не торгувати цим автомобілем, а побудувати райдшеринговий сервіс майбутнього, який конкуруватиме з Uber та Lyft.

На відміну від Waymo та Tesla, Zoox скористалася «перевагою проєктування з нуля», як стверджує Кріс Стофель, директор зі студійного проєктування та керівник команди з промислового дизайну Zoox. Компанії вдалося створити унікальний транспортний засіб, який не має аналогів на дорогах, — щось, що нагадує тостер розміром з людину.

Автомобіль Zoox менший, ніж BMW i3, і повністю симетричний з обох боків, завдяки чому він може рухатися вперед та назад, навіть не розвертаючись. Симетрія також дозволяє використовувати менше унікальних деталей. Великі автоматичні двері розсуваються з кожної сторони автомобіля, а всередині розташовуються два багатомісні сидіння, звернені один до одного.

Попри таку кількість нестандартних рішень, Zoox упевнена: її транспортний засіб отримає високий безпековий рейтинг перед запуском на громадських дорогах.

Зовнішній дизайн

За словами Науеля Баттальї, старшого керівника промислового дизайну Zoox, команда надихалася не силуетами автомобілів, а «естетикою продуктів, тим, що вже прижилося в побутовій електроніці». Справді, зовнішній вигляд автомобіля Zoox нагадує гаджет – здається, ніби його можна зменшити до розміру долоні, щоб погратись із ним.

Це враження доповнюють чотири сенсорні датчики, що стирчать з кожного кута і нагадують антени. Вирішення може здатися недоробкою: чому ж дизайнери просто не підлаштували під форму автомобіля камери глибини з лідаром та інші сенсори?

Команда стверджує, що це класичний приклад принципу «форма визначається функцією». Це рішення дозволяє максимально збільшити кут огляду кожного сенсора (до 270 градусів) і переконатися, що автомобіль не блокує їм поле зору.

Крім того, кожна «антена» являє собою модуль, оснащений засобами для чищення, що підтримують чітке поле зору. Модулі також з легкістю витягуються для ремонту та оновлення. За оцінками Zoox, автомобіль прослужить протягом близько 250 км, а отже, він повинен бути зручним в експлуатації.

Ще одна унікальна риса розробки Zoox полягає у взаємодії із пішоходами. Ми звикли спілкуватися з водіями, махаючи рукою та киваючи головою. Безпілотним автомобілям не підходить такий спосіб — їм потрібна своя «мова», як вважає Стофель.

Автомобіль Zoox оснащений 32-ма динаміками, здатними передавати звук окремим людям на відстані по дузі в 7°. «Це не тільки розумна комунікація, а й зниження шумового забруднення в містах», — стверджує Стоффель. Замість того, щоб сигналити на весь квартал, автомобіль може почірікати на пішохода, що переходить дорогу і дивиться в телефон.

Внутрішнє облаштування

Внутрішній дизайн продуманий так само ретельно, як і зовнішній. По-перше, згадані вище двомісні сидіння, розташовані обличчям один до одного, а не у два ряди. Ідея має сенс — вона вже десятки років використовується в поїздах.

Кожне місце для пасажирів оснащене екраном, покритим 3D-тканиною, за допомогою якого можна вибрати музику та налаштувати кондиціонер. А ось регулювання сидінь та інші рухомі деталі, такі як підсклянники, повністю відсутні. Таким чином Zoox забезпечує однакові відчуття для кожного пасажира в будь-який час доби.

З усім тим, у багатомісного сидіння є недолік з точки зору безпеки, оскільки воно «обіймає» тіло пасажира не так надійно, як традиційні автомобільні крісла. Щоб це виправити, команда розробила подушку безпеки у формі підкови, яка розгортається у разі аварії та обертає кожне сидіння.

Додали можливість кастомізувати інтер’єр. На стелі Celestial Headliner розташували 600 світлодіодів, які можуть світитись різними кольорами, як зірки. Його можна застосовувати як загальне освітлення, візуальних повідомлень (наприклад, під час відкриття дверей) і, можливо, навіть у режимі вечірки, який, як припускає Батталья, може зацікавити компанії, що орендують цілий Zoox.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: FastCompany

Читайте также:

7 техногігантів із США зрівнялися з 5 країнами за часткою в індексі ACWI

Як і навіщо Facebook обігріває житлові будинки

Електролітак компанії Doroni святкує свій перший пілотований політ

Розумні сонцезахисні окуляри для мотоциклістів від BMW