Бюджетні Smart City або бажання важливіше за гроші — приклад південної Італії

Місто майбутнього. Розумне місто. Смарт сіті. Місто, яке дбає про добробут своїх мешканців, допомагає їм розв’язувати безліч щоденних задач, зменшуючи таким чином рівень стресу. Все – завдяки технологіям. Якби вам довелось перерахувати найбільш технологічні міста у світі, ви, мабуть, почали б з Кремнієвої долини, додавши Сінгапур, мегаполіси Японії, Китаю, Південної Кореї, європейські Барселону, Амстердам і Копенгаген та арабський Дубай. Утім, до цієї когорти швидким кроком наближається острів Сицилія. Примітно те, що сицилійські міста – значно бідніші за інші смарт сіті планети. Про їх нестримне бажання розвиватись – в адаптованому перекладі з ресурсу Cnet.

Знайомі технології

Мешканцям чи принаймні відвідувачам багатьох сучасних мегаполісів уже знайомі технології, що дозволяють зловити машину, замовити товар онлайн, надавати короткі слова-накази телефону, щоб керувати освітленням дому чи воротами гаража. У кількох містах планети також використовують мобільні додатки, які допомагають знаходити та бронювати місця для паркування. Наприклад, Барселона, яку називають «містом з найбільшою кількістю дротів», встановила сенсори, комп’ютери та камери для контролю шуму, руху транспорту, паркувальних місць, рівня забруднення, сміттєвих баків і навіть натовпу.

У лютому Сан-Дієго почав заміну вуличного освітлення на світлодіодне. Тим часом Чикаго цифровим чином відстежує свою складну систему підземних труб і трубопроводів для каналізації, води, газу та електрики, щоб будівельникам і технічним працівникам більше не доводилось покладатися на десятки неповних і застарілих записів. Найновіші поїзди Лондона можуть вказати, де є вільні місця, і де краще стояти на платформі, щоб сісти на одне з них. У Луїсвіллі, штат Кентуккі, створено мережу бездротових сенсорів на сонячних батареях для виявлення пожежної сигналізації поблизу пустих будівель. Усе це – приклади й елементи розумних міст. Однак, жоден з технологічних гігантів не додумався чи просто не зміг поєднати різні технологічні аспекти в одну систему. Цю мету ставлять перед собою три сицилійські міста – Катанія, Мессіна та Палермо завдяки мобільному додатку SmartMe.

Нова земля

Сицилія працює над тим, щоб стати домівкою для кількох справді розумних міст. Місце, де панує чистота, оскільки відділ санітарії отримує повідомлення, коли громадські сміттєві баки заповнені. Місце, де можна відімкнути двері офісу та включити комп’ютер до приходу на роботу. Місце, де можна дізнатись про багату історію середньовічної будівлі, просто навівши на неї телефон. Місце, де цей самий телефон може знайти й забронювати місце для паркування, а потім спрямовувати вас до нього одним натиском кнопки.

Розробником чудо-додатку є команда програмістів і дизайнерів, очолювана професором комп’ютерних технологій університету Мессіни Антоніо Пуліафіто (Antonio Puliafito). Наразі SmartMe – прототип, але якщо ентузіастам та їх партнерам удасться задумане, датчики, встановлені на автостоянках, на будівлях, автобусних зупинках і сміттєвих баках підключатимуться до SmartMe і спілкуватимуться між собою й телефонами мешканців. Не менш важливо, що вся інформація буде зібрана на сайті SmartMe для загального доступу. «Ми прагнемо об’єднати безліч різноманітних послуг разом», – каже Пуліафіто.

Щоб створити розумне місто на Сицилії, команда Пуліафіто мала почати з нуля. У багатьох мешканців Сицилії є телефони, проте, за місцевими оцінками, менше, ніж 25% населення коли-небудь використовували їх для зв’язку з урядом. Окрім цього, у багатьох містах виникають проблеми, які виходять за рамки того, що легко можуть виправити виключно технології. Деякі райони переповнені сміттям, що нагромаджується на узбіччях. Позначені паркувальні місця розглядаються не як правило, а як пропозиція, а деякі дороги настільки розбиті, що важко повірити, ніби це – сучасна Європа. Сицилія зовсім не схожа на технічний осередок. Проте команда SmartMe знаходить і певний позитивний момент у цьому: оскільки не існує застарілих пристроїв для роботи, встановлюються нові датчики, з’єднувачі та інші технології.

Два роки тому процес розпочався в Мессіні, нині – у сусідніх Палермо та Катанії. Місцеві сицилійські органи влади обіцяють залучити 13 млн євро у технічні інвестиції, SmartMe сподівається отримати частину цих коштів. Додаток вже збирає дані про розташування таксі в режимі реального часу в місті та знає, чи вони вільні. Додаток також визначає ями на дорогах, автоматично розміщуючи їх на мапі, на якій вже давно відстежуються вільні місця для паркування. Інформація про них зображена у вигляді синього квадратика з білою буквою P посередині. Користувачеві досить торкнутись його, щоб на екрані смартфона з’явилась кулька з написом типу «Disp. 3 – (37%) Pren. 0 – (0%)» (від італ. Disponibile – «доступний» та Prenotato – «зарезервований»). Ще один натиск на стрілці внизу екрана – і мапа дає маршрут проїзду.

Автобусна зупинка не просто захищає пасажирів від погодних умов. Її дах виготовлено із сонячних панелей, які поглинають енергію та живлять два USB-порти для заряджання пристроїв, датчики тепла, вологості та звуку, а ще – сенсорний дисплей, на якому зображається інформація про розклад автобусів, погоду та майже все, що знає SmartMe. Ада Ді Стефано (Ada Di Stefano), яка керує дослідженнями та розробками в компанії ATS, що створила прототип цієї автобусної зупинки, стверджує, що зібрані дані можуть допомогти у розвитку дорожнього руху міста або реагувати на проблеми з якістю повітря.

Автобусна зупинка майбутнього

Обмежені кошти – не перешкода

Ініціатива SmartMe показує, що є можливим, коли бажання є більшим за гроші. Не в останню чергу завдяки легкодоступному програмному забезпеченню, що швидко адаптується. Історія почалася два роки тому, коли Пуліафіто розпочав кампанію збору коштів з громадськості для встановлення приблизно трьох десятків датчиків, підключених до інтернету, по Мессіні. Ці пристрої, вартістю близько 100 євро кожен, збирали показники температури навколишнього середовища, рівня шуму та якості повітря, а потім зображали їх на сайті. Пуліафіто попросив 15 000 євро, а отримав удвічі більше, таким чином довівши, що подібний проект підтримується громадою міста.

Працюючи на обмеженому бюджеті, Пуліафіто та шість його студентів уклали партнерські відносини з різними компаніями-постачальниками апаратних і програмних інструментів. Через рік на мапі SmartMe з’явилась інформація в реальному часі про таксі. Ще через кілька місяців додаток почав надавати інформацію про історичні об’єкти, на які користувач наводить смартфон, що вподобали туристи. Наступним кроком стала система, яка виявляє, коли користувач наближається до офісу, і автоматично відкриває двері, включає світло, комп’ютери та кондиціонер.

Питання конфіденційності

В аеропорту Катанії SmartMe встановив датчик температури, що показує натовп. Він допомагає персоналу аеропорту відстежувати загрозу скупчення людей та повідомляти пасажирам, скільки часу знадобиться для того, щоб пройти чергу. Оскільки зображення транслюються через Інтернет, команда вирішила використовувати датчик тепла замість камери, адже так показуються лише розмиті сірі обриси людей, а не їх обличчя.

«– Нам потрібно балансувати процедури безпеки з інноваційними технологіями, – говорить Даніела Багліері (Daniela Baglieri), президент аеропорту Катанії. – Якщо це анонімно, чому б і ні?»

Головним побоюванням щодо розвитку розумних міст лишається вторгнення у приватне життя. Аль Гідарі (Al Gidari), директор з питань приватності у Центрі інтернету та суспільства при Стенфордському університеті, вважає, що містам потрібно працювати над такими питаннями, перш ніж розпочинати подібні проекти. Необхідно вирішити, як довго зберігати дані, хто має доступ до них і за яких обставин. І законодавцям, за його словами, потрібно буде боротися з новими питаннями, наприклад, чи можна оскаржити штраф, виписаний автоматом паркування.

На острові Сицилія Пуліафіто з командою продовжують працювати над інтеграцією всіх розроблених технологій. Він розуміє, що смарт сіті – це настільки ж соціальна революція, наскільки і технічна. «Необхідно переконати [людей], що ця послуга дійсно покращить їх життя, тож вони в певному сенсі “зобов’язані” використовувати ці послуги як щось нормальне». Цікаво те, що навіть у Кремнієвій долині, мешканці якої допомагають у створенні таких речей, як наші мобільні пристрої, додатки, пошуковики і соціальні мережі, й досі немає нічого подібного до SmartMe.

БІЛЬШЕ ПРО СМАРТ СІТІ:

Джерело: Cnet, переклад підготувала Ірина Гоял, спеціально для «Блог Imena.UA»

Читайте также:

У Китаї старі гаджети можна перетворити на витвори мистецтва

Потужність штучного інтелекту Google стане доступна в новій серії Samsung Galaxy S24

Apple назвала номінантів на звання найкращих додатків App Store Awards 2023

Прем’єра iPhone 15 та інших новинок Apple. Усі подробиці з презентації