25+ корисних сервісів для Open Data в «розумних» містах

Для проектів, що працюють з відкритими даними, стане в нагоді підбірка сервісів із зібраною інформацією, а також прикладів вже реалізованих ініціатив Open Data в містах по всьому світу. Проекти умовно поділені на декілька груп за своєю тематикою та користю для аудиторії й розвитку смарт-сіті. На їх основі можна створювати власні розробки.

transportation-1572349_1280

Навігація по джерелам Open Data

  • Dat: відкритий, децентралізований інструмент для створення нових продуктів. Якщо ви тільки починаєте працювати з відкрити даними, цей інструмент підійде якнайкраще. Спеціалісти галузі вважають вплив DAT на розробку нових продуктів таким же сильним, як і вплив платформи GitHub на розвиток відкритого програмування.
  • LocalData: мобільний додаток, який дозволить організованим групам жителів долучатися до відкритого розгляду документів місцевою владою, пропонувати свої рішення, повідомляти про нагальні проблеми тощо.
  • Open Data Impact Map: геопросторова платформа, на якій відмічені спільноти з усього світу, які вже використовують та розвивають проекти з відкритими даними. Підійде для пошуку натхнення і корисних ідей, оскільки дозволяє побачити роботу вже реалізованих задумів.
  • OpenGrid: сервіс, що допомагає інформувати жителів міста про поточну ситуацію на вулицях. Даний приклад створено для Чикаго, США, однак його технічні особливості стануть хорошим прикладом для розробників. В роботі використовує відкриті дані з офіційних джерел міської влади.
  • Resident Card: ще один приклад, цього разу з Тель-Авіву. Сервіс дозволяє жителям налаштовувати отримання повідомлень від офіційних представників міста в режимі реального часу. Відрізняється можливістю обрати, які саме повідомлення будуть надходити користувачу.
  • SmartAppCity: іспанська розробка, що базується на використанні відкритих даних та партнерстві державних органів і приватних підприємств. Останні мають змогу поширювати свою інформацію, важливу для жителів, через міські сервіси відкритих даних. Працює в Мадриді.

Прозорість і підзвітність

Ці сервіси повинні допомогти жителям подолати бюрократію та наблизити міський апарат до тих, на чию користь він має працювати.

  • Clear My Record: безкоштовний інструмент для браузеру, який об’єднує інформацію про кримінальні злочини з різних офіційних джерел в один репозиторій. Місцеві органи можуть вільно шукати об’єднані дані про попередньо вчинені злочини жителями певного міста, оновлювати та актуалізувати їх.
  • DataHaven: сервіс для збору та обробки відкритих даних для кращого управління справами окремо взятого регіону — штату Коннектикут. Візуалізація даних допомагає, наприклад, виявити різний рівень доходу місцевого населення, який впливає на зміну економіки в окремих містах штату.
  • Openlaws: програма для жителів Євросоюзу, яка допомагає бути в курсі законодавчого регулювання в різних країнах співдружності. Можна підписатися на мобільні оновлення про найсвіжішу інформацію та зміни в нормативній базі.
  • OpenStates: схожий сервіс, що інформує про оновлення законів, але для жителів США. Характерною особливістю є можливість порівняти регулювання окремих галузей в різних штатах.

Управління видачею результатів

  • Residential Typology Analysis Tool: розробка фахівців з Детройту, які через вивчення відкритих даних, картографічні та супутникові зображення пропонують визначати регіони з різним рівнем густоти населення. В подальшому результати дослідження через цей сервіс використовуються для оптимального планування забудівлі районів та відновлення окремих територій.
  • NOLAlytics: в штаті Новий Орлеан використовують відкриті дані для організації злагодженої роботи різних міських служб. Департаменти діляться своїми базами даних, вивчають аналітику, зібрану колегами та об’єднують зусилля для вирішення окремих проблем. В сервісі також можна слідкувати за прогресом та результатами окремих місій.
  • Young Europeans: використовує відкриті дані від Eurostat щоб створювати демографічні скетчі з даними про європейську молодь віком від 16 до 29 років. Хороший інструмент для тих, хто бажає моніторити економічні можливості для свого покоління у сусідніх країнах.

Інфраструктура і транспорт

  • CoAXs: сервіс для створення мап з використанням відкритих даних про зайнятість населення. Дослідження нових вакансій, закритих позицій або ж динаміки зміни цих показників дозволяє вивчати економічний розвиток певного регіону. З використанням CoAXs, який, до речі, розробили в MIT, раніше були створені мапи Бостону, Лос-Анджелесу та інших мегаполісів.
  • Citi Bike NYC: найвідоміший приклад аналізу даних про велосипедну інфраструктуру міста. Пропонує відкриті дані різноманітної тематики. На його основі навіть було створено мапу найпопулярніших міських маршрутів Нью-Йорку за гендерною характеристикою: окремо серед велосипедистів і велосипедисток. Показовий приклад того, як відкриті дані можуть виявити такі характеристики міста, про які ми і не підозрювали.

citi-bike.971bae75

  • Digital Matatus: розробники та пересічні громадяни в Найробі, Кенія, допомагають місцевій владі врегулювати транспорту систему міста, збираючи дані через власні мобільні пристрої. Інформація збирається в єдину відкриту мережу, де обробляється і використовується усіма бажаючи створити нові корисні продукти.
  • Red Eléctrica de España: платформа з відкрити даними, що візуалізує постачання та споживання енергії по всій Іспанії. Можна не тільки відстежувати регіони з найвищим рівнем енерговитрат — жителі можуть відстежувати зв’язок споживання електрики з економікою.

Природні ресурси і планування

  • BINGO: португальський сервіс, який збирає дані для міжнародних організацій Європейського Союзу, що опікуються водними ресурсами. Розумне використання природних ресурсів взагалі і води, зокрема, стає невід’ємною частиною стратегій Smart City в Європі і не тільки. Читайте наш матеріал про вирішення проблеми водного забезпечення в Ізраїлі.
  • LevelAlarm: ще один сервіс, пов’язаний з водою, — мобільний додаток для оперативного повідомлення жителів європейських міст про підвищення рівня води у міських водоймах.
  • Safecast: після руйнівних японських цунамі 2011 року та радіаційних аварій, що стали наслідком природних катастроф, всесвітня мережа волонтерів створила та запровадила Safecast. Ця геолокаційна платформа для використання на ПК і мобільних пристроях демонструє відкриті дані щодо стану навколишнього середовища, щоб попередити мешканців, які знаходяться в зоні можливого радіаційного забруднення.

Інтернет речей для Smart City

  • Autolib: паризький сервіс для сумісних поїздок, в якому задіяні електромобілі. Програма збирає дані від усіх сенсорів, датчиків, розташованих по місту, і планує маршрути. Розповсюдження сервісу допоможе зменшити рівень шуму в столиці Франції та скоротити обсяг шкідливих викидів в повітря.
  • Array of Things: фітнес-трекер для всього міста. Технологія застосовується в американському Чикаго, але принцип її дії буде цікавий будь-якому «розумному» місту. Сенсори, розташовані по місту, моніторять пересування жителів, з максимальним збереженням конфіденційності кожного окремого жителя. Масив даних можна використовувати для розробки програм покращення умов життя в окремих районах та в усьому місті.
  • RideKC Streetcar: нове енергозберігаюче рішення для магістральних шляхів, яке розробили і використовують в місті Канзас-Сіті. Спеціальні кіоски вздовж шляхів дозволяють збирати дані в реальному часі про рух на дорозі, щоб оптимізувати освітлення. Сенсори і датчики кіосків збирають інформацію про стан дороги, а окрім того, забезпечують WiFi-підключення всім бажаючим.
  • Urbanflow: система встановлення інтерактивних мап на вулицях міста Гельсінкі, Фінляндія, з актуальною інформацією про головні події в місті. Мапи розраховані не лише на туристів, але і на місцевих жителів, які можуть оптимізувати свої маршрути, знаючи більше про міські події.

Співучасть громадян

  • BA Accessible: мобільний додаток для жителів Буенос-Айресу, Аргентина, що надає інформацію про доступність міських об’єктів жителям з особливими потребами. Через додаток можна направити повідомлення місцевій владі про необхідність облаштувати додаткові конструкції в громадських місцях, міських будівлях тощо.
  • GetCalFresh: Веб та мобільний додаток для жителів штату Каліфорнія, яким потрібна продовольча допомога. В електронній формі можна звернутися до відповідних соціальних служб та задовольнити свої потреби. Незрозуміло тільки, наскільки достатнє забезпечення електронними приладами у тих жителів Каліфорнії, що мають нестачу продуктів харчування.
  • Mapping Police Violence: продукт на основі відкритих даних, що з’явився в США у відповідь на численні випадки протистояння населення з правоохоронними органами. Відкриті державні дані повинні не лише містити багато інформації, але мати різнопланову і всеосяжну базу даних. Тільки тоді сервіси, як перераховані в цій підбірці, так і ті, що працюють в Україні, матимуть справді важливий соціальний ефект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Джерело: Carto.com

Читайте также:

4 з 10 перекладачів втрачають роботу через штучниий інтелект

10 сайтів, які допоможуть створити логотип

5 конструкторів онлайн опитувань, які зроблять ваш маркетинг краще

Хитра правда про те, як генеративний штучний інтелект використовує наші дані