SpaceX провела перші льотні випробування прототипу Starship

Через кілька днів після завершення першої місії SpaceX з космонавтами, компанія запустила прототип ракети для дослідження далекого космосу наступного покоління в південному Техасі. Корабель злетів на висоту 152 м, а потім приземлився назад на Землю. Це найбільша тестова версія масивного космічного корабля, яка побувала в повітрі.

Прототипом є космічний корабель Starship, який компанія хоче побудувати для перевезення людей в далекі космічні світи. Перші польоти компанія Ілона Маска планує здійснювати на Місяць і Марс. За даними SpaceX, остаточна версія космічного корабля буде мати висоту понад 120 м і ширину майже 10 м. Ракета здатна відправляти понад 100 тонн вантажу на низьку навколоземну орбіту.

Starship призначений для польотів в космос на ракетному прискорювачі під назвою Super Heavy. Обидва кораблі будуть оснащені новим потужним ракетним двигуном SpaceX — Raptor.

Тестовий прототип все ще далекий від остаточної форми Starship. Тільки один двигун Raptor, встановлений на базі транспортного засобу, підіймав апарат в повітря, тоді як на остаточній версії Starship буде встановлено 6 основних двигунів Raptor. Також корабель матиме носову частину на вершині. У прототипу був важкий блок на верхівці для імітації маси.

Успішний тест знаменує собою великий прорив для SpaceX. Компанії в минулому не щастило з тестуванням Starship. Перед цим випробуванням чотири попередні прототипи Starship вибухали, перш ніж фактично змогли злетіти. Це перший великомасштабний прототип, який не тільки злетів, але і пережив ранні випробування.

Політ, який компанія називає «стрибком», здійснений для перевірки керованого зльоту і посадки транспортного засобу. Starship призначений для посадки на інших планетах за допомогою бортових двигунів. Системи допоможуть кораблю м’яко спуститися на поверхню Місяця, а потім Марса. Короткий стрибок показав, що транспортний засіб, схоже за розміром і формою на Starship, може запускатися, а потім знову приземлятися, принаймні, з невеликої висоти.

Нижче представлений запис успішного випробування.

SpaceX вже створила шостий прототип, і швидко розробляє нові апарати для випробувань кожні кілька місяців. Далі компанія хоче виконувати більш високі польоти та додати більше обладнання до прототипів, наприклад, збільшити число двигунів Raptor.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Не тільки космічний туризм. Varda — компанія, яка хоче виготовляти ліки в космосі

Добровольці проведуть рік на штучній станції, імітуючи життя на Марсі

Vast і SpaceX планують вивести на орбіту першу комерційну космічну станцію в 2025 році