Syngenta відкрила першу в Україні Лабораторію Цифрових Інновацій

4 жовтня 2018 року компанія Syngenta в Україні відкрила першу в межах країни Digital Innovation Lab — Лабораторію Цифрових Інновацій (ЛЦІ). Лабораторія стала резидентом київського технопарку UNIT.City, на території якого вже зосереджено чимала кількість стартапів, різних наукових-освітніх закладів у сфері IT, та школа програмування UNIT Factory. Подібна локація була обрана не випадково, адже на думку керівництва Syngenta, інноваційний парк UNIT.City є чудовим майданчиком для пошуку однодумців, обміну досвідом і знаннями, а також створення ефективного партнерства. Діяльність цифрового форпосту від Syngenta вже стартувала.

Курс — на агросектор

Лабораторія в Києві стала шостою у глобальній мережі подібних  закладів Syngenta. За напрямом Digital Development and Labs (Цифрові розробки та лабораторії) за останні півтора року компанія запровадила 5 аналогічних проектів у різних країнах світу: США, Китаї, Індії, Сінгапурі та Великій Британії.

Перехід до цифрового мислення в рамках усієї країни сприятиме змінам на різних рівнях економіки й бізнесу. В компанії Syngenta вважають, що потужний імпульс у розвитку цифрових технологій в агробізнесі, зокрема, в Україні, суттєво підвищить конкурентну спроможність вітчизняних сільгоспвиробників на провідних ринках світу.

Всі експерти під час панельної дискусії заявили в один голос: в України просто немає іншої ради, крім як стати передовою державою в агросекторі

Всі експерти під час панельної дискусії погодилися з твердженням, що в України просто немає іншої ради, крім як стати передовою державою в агросекторі

За словами Макса Яковера, генерального директора UNIT.city, зараз тільки 10-15% компаній агросектору в  Україні використовують прогресивні цифрові технології, тобто країна має дуже великий потенціал розвитку.

До того ж для аграрного сектора велику роль грає адаптація готових імпортних агротехнологій до місцевих умов. Просто точне копіювання не принесе користі, що наочно довів приклад інших країн. Саме тому Україні доведеться попередньо прикласти чимало зусиль для їх кастомізації.

Дрон Flirt Arrow, призначений для внесення засобів захисту рослин, обміру території, створення рельєфної карти поля, та інше

Дрон Flirt Arrow, українська розробка, призначений для внесення засобів захисту рослин, обміру території, створення рельєфної карти поля, та інших завдань. Розроблений фірмою Smart Drones, що є партнером Syngenta

Планується, що діяльність лабораторії в Києві буде спрямована як на забезпечення цифровими інноваціями українських агровиробників, так і на обслуговування запитів аграріїв в інших країнах Європи. Таким чином, Лабораторія в Україні може стати провідним європейським майданчиком повного циклу розробки в індустрії digital агро.

«Використовуючи дані та надаючи їм доступ до цифрових інструментів, додатків і систем, ми допоможемо агровиробникам підвищити прибутковість, поліпшити якість продукції, ефективніше використовувати наявні ресурси та запобігати виникненню таких проблем, як деградація ґрунтів і хвороби сільськогосподарських культур. Діяльність Лабораторії Цифрових Інновацій вибудовуватиметься навколо вирішення цих завдань», — говорить Бен Нінійо, керівник глобального напряму цифрових технологій компанії Syngenta.

Перші завдання та цілі

Digital Innovation Lab в Україні буде залучена у повному циклі розробки готових рішень: від досліджень і моделювання тестових зразків цифрових продуктів до створення базової робочої версії продукту, інтегрованої з системами, та подальшим масштабуванням цифрових продуктів.

Олексій Долгодуше

Олексій Долгодушев дуже задоволений, що в Україні відкрилася перша Лабораторія Цифрових Інновацій

По словах Олексія Долгодушева, керівника групи з CRM та цифрового маркетингу компанії Syngenta в Україні, в найближчі 12 місяців співробітники Лабораторії будуть працювати над кількома завданнями, пов’язаними як з software-розробкою, так і hardware. По-перше, мова йде про створення нових рішень для Інтернету речей. Уже сьогодні безліч підключених пристроїв використовується західними фермерами для дистанційного моніторингу стану поля. Однак в Європі зазвичай не дуже великі поля, всього кілька десятків гектарів, тому їх «інтернетизація» не складає проблеми. В Україні ж розмір поля нерідко досягає сотні гектарів, тому знімати інформацію в польових умовах не так просто.

По-друге, лабораторія буде займатися освітою агрономів. Планується створити онлайн-платформу для навчання новим технологіям, де агрономи зможуть перейняти західні знання і потім скласти іспит, щоб переконатися в тому, що вони засвоїли все необхідне. І по-третє, Digital Innovation Lab працюватиме над оптимізацією роботи дистриб’юторів Syngenta. Адже сьогодні вони не обмінюються інформацією між собою, не завжди відстежують запити від споживачів, і тому не здатні регулярно задовольнити всі їхні замовлення. Лабораторія в UNIT.city повинна створити комунікаційну систему, яка дозволить швидко реагувати на всі запити клієнтів.

Наявність в UNIT.City лабораторії адитивних технологій дозволяє швидко створювати прототипи для пристроїв

Наявність в UNIT.City лабораторії адитивних технологій дозволяє швидко створювати прототипи корпусів майбутніх гаджетів

Сьогодні в Лабораторії працює всього 8 осіб, з них 7 розробників і менеджер проектів, який буде координувати всю роботу, а також виступати своєрідним перекладачем з мови ІТ на мову агросектору. Але це число вже через рік може збільшитися вдвічі чи навіть втричі, впевнений Олексій Долгодушев. Примітно, що всі розробники працюють на умовах лізингу, тобто, Digital Innovation Lab їх ніби як «позичає» на деякий час в іншої компанії. Це дозволяє швидко міняти фахівців в залежності від завдань. Наприклад, нинішня зміна — це розробники ПЗ, далі можуть прийти «мейкери», які працюють з hardware, і т. д. До речі, в UNIT.city є своя лабораторія адитивного виробництва, що надає можливість швидко виготовляти прототипи пристроїв. В майбутньому планується також запрошувати програмістів зі школи UNIT Factory, яка розташована тут же, поруч з офісом ЛЦІ.

«На сьогодні ЛЦІ в Києвіце один із найамбітніших проектів, що принесе новий ціннісний практичний досвід та можливості для подальшого розвитку всієї мережі Лабораторій, — говорить Бенджамін Нінійо. — Наші лабораторії в інших країнах зосереджені на дослідженні та вивченні споживчого попиту на цифрові продукти, розробці концепцій та створенні прототипів продуктів. Українська ЛЦІ доповнюватиме роботу закладів більшими оперативними можливостями, пропонуючи повний цикл розробки рішеньвід досліджень та моделювання тестових зразків цифрових продуктів до створення робочих версій продукту, готового до запуску з реальними користувачами та інтегрованого з системами компанії Syngenta».

Нагадаємо, що Syngenta AG — велика транснаціональна корпорація зі штаб-квартирою в Базелі, Швейцарія. Syngenta є одним з найбільших розробників і виробників насіння і генетично модифікованих рослин. Понад 27 тисяч співробітників компанії працюють в 90 країнах світу. З 2017 року новим власником Syngenta є китайська державна хімічна корпорація ChemChina.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Читайте также:

Небо не межа: стратосферні проекти Airbus, Google та SoftBank

Доставка їжі безпілотником стало вже повсякденним життям в Шеньчжені

Від органів на запит до аналізу стародавньої ДНК: 10 передових технологій 2023 року від MIT

Мотоцикли, пожежі та телята: як прогресують агротех-стартапи в Бразилії