Перший в світі плавучий дата-центр

Компанія Nautilus Data Technologies (NDT) заявила кілька років тому про намір створити плавучий дата-центр. У 2015 році вона розробила і протестувала прототип. І це не мініатюрний обчислювальний центр, а повноцінний дата-центр відносно великої площі. Компанія оголосила, що як платформу буде використовувати баржу. Так і вийшло.

Днями компанія повідомила про старт експлуатації першого ЦОД, який розташований на воді. Як і планувалося, енергоефективність плавучого дата-центру набагато вище, ніж у звичайних.

Навіщо дата-центрам плавати по воді?

Тут кілька плюсів:

  • Головне – це вода, яка в разі плавучих дата-центрів частково або повністю безкоштовна, причому забирати її можна з будь-якої точки.
  • Ще одна перевага — мобільність. Плавучий ЦОД від Nautilus можна розгорнути практично в будь-якій точці світу, де є необхідна інфраструктура. Таких місць не так вже й мало.
  • Економія. Для плавучого дата-центру не потрібна земля, яка в багатьох регіонах дуже дорога. Крім того, завдяки особливостям системи охолодження витрати на відведення тепла знижуються мінімум на третину.

Використовувати такий об’єкт можна як в якості основного ЦОД, так і допоміжного.

Якщо потрібен приклад, то ось перший. Припустимо, що якийсь компанії з Сінгапуру не вистачає обчислювальних потужностей. Вона може оперативно розгорнути додатковий дата-центр, без необхідності купувати землю, яка в цьому регіоні дуже дорога, прокладати інфраструктуру і виконувати всі інші супутні роботи.

Дата-центр вже готовий — він просто припливає в порт Сінгапуру, до нього підключають всі необхідні комунікації, електрику, воду і все — можна працювати. Після того як необхідності в додатковій потужності більше немає, дата-центр спокійно пливе геть.

Другий приклад: регіон, що постраждав від природного катаклізму — землетрусу, повені або урагану. Тимчасово ЦОД від Nautilus може дублювати обчислювальні потужності основного ЦОД регіону якийсь із компаній або відразу декількох організацій.

Що пропонує Nautlius?

Компанія нарешті запустила свій дата-центр Stockton I. Зараз він пришвартований у порту Стоктон, штат Каліфорнія, США. Це вже повністю робочий інфраструктурний об’єкт, а не баржа з ​​нагромадженим на ній обладнанням.

Так виглядала баржа, яка послужила основою для ЦОД. Судно спустили на воду ще в 1969 році, так що основне своє завдання вона давно виконала

За словами інженерів, які розробляли плавучий ЦОД, термін його служби досить великий за умови належної експлуатації — десятки років. Системи охолодження розміщуються під палубою, а мережеве обладнання та вся інша периферія — на палубі, в спеціальній надбудові.

Що стосується енергоспоживання, то воно нижче, ніж у звичайних ЦОД, завдяки воді. Її не потрібно качати по трубопроводах здалеку, енергоспоживання дата-центру нижче, ніж у стандартного об’єкта аналогічної потужності. У плавучого дата-центру PUE склав 1,15. За розрахунками, проведеними фахівцями з охорони навколишнього середовища, негативний вплив об’єкта на навколишнє середовище мінімальний. Локальна і тим більше глобальна екосистеми не постраждають.

Забортна вода пропускається через складну систему трубопроводів з нержавіючої сталі. Система також включає турбінні помпи, теплообмінники, клапани та інші елементи. У хвилину система прокачує близько 17 000 літрів води, при необхідності цей об’єм можна збільшити до 45 000 літрів.

Що стосується потужності, то вона перевищує 100 кВт на стійку, а загальна потужність дата-центру досягає 7 МВт. Загальна площа для розміщення обладнання становить близько 90 м2.

Раніше компанія заявила, що цей дата-центр є першим пілотним проєктом. Якщо він покаже себе добре, в недалекому майбутньому на воду буде спущено ще кілька подібних об’єктів. Частину стануть використовувати для надання послуг колокейшн, а частину — будуть випущені під потреби конкретних клієнтів.

Зараз ще один плавучий дата-центр компанія будує в доках Лимерика в Ірландії. Вартість такого об’єкта становить близько $35 млн. На загальний проєкт Nautilus Data Technologies (NDT) отримала близько $100 млн.

Дещо ще

Китайці недавно представили свій проєкт водного дата-центру, однак це не пливучий об’єкт. Йдеться про підводний ДЦ, який розроблений компанією Beijing Highlander Digital Technology Co. Її профіль — розробка та виробництво суднової електронної апаратури та систем. Партнер проєкту — суднобудівна компанія Китаю Guangzhou Shipyard International Co.

Мета компанії – створення дата-центру, який не займає місце на березі, не має градирень і не споживає прісну воду.

Протягом наступних п’яти років компанія планує створити цілу серію підводних центрів обробки даних в прибережних водах, включаючи порт Хайнань (Hainan Free Trade Port, FTP), регіон Великої затоки Гуандун-Гонконг-Макао (GBA), дельту річки Янцзи та економічну зону Bohai Rim Economic Circle (BREC).

Тестування першого підводного дата-центру компанії буде проводитися з червня 2021 року по травень 2022 року. Комерційне використання підводних систем, якщо все піде за планом, намічено на другу половину 2023 року. Проєкт зацікавив ряд великих компаній, включаючи China Mobile, Lenovo, China Communications Service Construction і Qi’anxin Technology Group, які вже підписали контракти.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: DataCenterDynamics

Читайте также:

Як і навіщо Facebook обігріває житлові будинки

Навіщо Microsoft розмістила перший дата-центр на дні моря

Украинские облака и ЦОД — исследование от IDC и De Novo

Microsoft уходит под воду, Samsung блокирует мобильную рекламу — новости выходных