Найкращі NFT ігри 2022 року. Велика добірка

Ігри давно перестали вважатися марним заняттям — навіть найзайнятіші підприємці поєднують бізнес із геймерством. Останнім часом все більшої популярності набуває жанр play-to-earn, який дозволяє гравцям заробляти, наприклад, здавати в оренду віртуальні ділянки землі або продавати віртуальні цінності. У матеріалі — про найяскравіші такі проєкти.

Axie Infinity

Гра нагадує серію ігор Pokemon, до якої додали функції блокчейну. В Axie Infinity можна колекціонувати цифрових NFT-вихованців та відправляти їх у бій із вихованцями інших гравців.

Кожен персонаж має власний набір генів. Їх можна схрещувати, передаючи нащадкам слабкі та сильні сторони, або продавати на маркетплейсах. Ціна залежатиме від рідкості та унікальних характеристик вихованця.

Axie Infinity — одна з найпопулярніших криптоігор світу, яка забезпечила заробітком багато людей. Проте подібні проєкти не лише прибуткові, а й ризиковані: 23 березня Axie була зламана, і з рахунків було викрадено $620 млн.

Gods Unchained

Gods Unchained — це безплатна гра, яка додає NFT у популярний жанр ігор з картками. Картки можна купувати в інших гравців або вигравати у PVP-матчах, де перемога часто залежить від якості карт та ігрових навичок гравців.

Велику роль відіграють навички та стратегія. Для поєдинків підбираються гравці з однаковими рейтингами.

Перемога настає, коли життя одного із супротивників падає до нуля. За кожну перемогу нараховуються досвід. Як тільки панель досвіду заповнена, рівень чи рейтинг гравця підвищується, а він отримує в колекцію нову колоду карток.

До кожної картки прикріплений токен ERC-721. Ними можна торгувати на власному маркетплейсі платформи або відкритому ринку. Ті, хто хоче продати карти, отримують внутрішній токен платформи GODS як оплату.

Splinterlands

Як і Gods Unchained, це гра із можливістю торгувати картками. Для початку гри в Splinterlands потрібно купити стартовий набір карток, зареєструвати обліковий запис у Steam та відкрити куплені картки на Splinterlands.

У деяких випадках у першому купленому наборі трапляються рідкісні картки. Дублі можна об’єднати у більш потужні карти та продати за криптовалюту.

Після цього можна приступити до бою з іншими гравцями або участі у квестах. Результат визначить, скільки карток заробить гравець.

The Sandbox

The Sandbox — це ігровий метавсесвіт і одна з найактивніших ігрових платформ NFT, де гравці можуть створювати віртуальні активи та торгувати ними. Це блокчейн-варіація на тему таких популярних проєктів, як Minecraft та Roblox.

У The Sandbox доступні інструменти для створення та анімації об’єктів та подальшого продажу їх на торгових майданчиках. Як будівельні блоки використовуються 3D-куби вокселі (від англ. volumetric (об’ємний) і pixel (піксель)).

Крім того, користувачі можуть створювати власні ігри та грати в них на платформі.

Власний токен метавсесвіту — SAND на базі ERC-20. За нього можна придбати внутрішньоігрові предмети на внутрішньому маркетплейсі. Існують також NFT-токени LAND, одні з найцінніших та затребуваних активів у Sandbox. Тільки у квітні зафіксовано рекордну кількість продажів LAND на $8,5 млн.

Sorare

Sorare — це фантазійна карткова гра про футбол, створена на блокчейні Ethereum. Гравці збирають або купують картки, щоб брати участь у щотижневих змаганнях, і вони мають шанс розблокувати рідкі карти або виграти Eth.

У Sorare є офіційно ліцензований контент таких клубів, як Реал Мадрид, Ліверпуль, Парі Сен-Жермен і Баварія Мюнхен, і щотижня їх кількість зростає.

Карти бувають чотирьох категорій: звичайні, рідкісні, дуже рідкісні та унікальні. Гра безплатна, і гравцям видається колода випадкових загальних карток, коли вони виконують певні завдання після реєстрації у грі. Проте, щоб просуватися лігами та вигравати призи, гравцям знадобляться рідкісні карти, які можна купити на маркетплейсі за ефіри.

Зі своєї колоди карт гравці збирають п’ять гравців, призначають капітана і відправляють команду на щотижневі змагання. Виходячи з виступів гравців у реальних футбольних матчах, визначається кількість очок, які отримає команда. Гравці володіють зібраними NFT-картами та можуть продавати їх іншим гравцям на маркетплейсах.

Star Atlas

Можливо, одна з найочікуваніших блокчейн-ігор всіх часів, Star Atlas, як очікується, встановить нові стандарти для play-to-earn. Вона поєднує дослідження космосу, ретельно продумані елементи стратегії та високоякісну графіку. Результат – одна з перших блокчейн-ігор класу AAA.

Гра в першу чергу зосереджена на освоєнні космосу та видобутку копалин. Подорожуючи всесвітом, користувачі можуть створювати свої власні зорельоти, екіпажі та аватари, а також об’єкти для видобутку корисних копалин.

Кораблі мають і бойовий функціонал. Гравці можуть боротися в режимі PvP (а потенційно і PvE), щоб отримувати ресурси та контроль над різними секторами.

Більшість внутрішньоігрових активів буде представлено в блокчейні у вигляді NFT і буде доступне для торгівлі на маркетплейсі Star Atlas. Деякі предмети можна використовувати як витратні матеріали.

Деякі базові функції гри, такі як маркетплейс Star Atlas, внутрішньоігровий гаманець та вибір фракції, вже працюють. Повноцінний запуск відбудеться наприкінці 2022 року.

Illuvium

Illuvium — запланована до запуску RPG з відкритим світом, яка має деяку схожість з Pokemon. Передбачається, що тут гравці подорожують цифровим світом, наповненим рідкісними та незвичайними монстрами («ілювіалами»), яких можна ловити, збирати, навчати та боротися.

Мета гри полягає в тому, щоб створити потужну команду «ілювіалів», які використовуються для перемоги над супротивниками у бою та отримання нагород. Гра поєднує в собі як елементи безплатної гри, так і платний досвід, оскільки багато внутрішньоігрових активів (включаючи LAND та ілювіалів) представлені у вигляді NFT, які можна купувати та продавати.

На відміну від більшості проєктів у форматі play-to-earn, команда Illuvium вирішила створити гру на блокчейні Ethereum (попри його поточні обмеження).

Щоб гарантувати, що платформа залишається доступною, вона використовуватиме рішення рівня 2 Immutable X для перекладів і транзакцій NFT з нульовими витратами. Illuvium – це не тільки одна з найамбітніших ігор з можливістю заробляти на сьогодні, але й одна з найбільших (за ринковою капіталізацією).

Нині ринкова капіталізація гри становить понад $500 млн, що робить її, можливо, четвертою за величиною P2E-грою після Axie Infinity, The Sandbox та My Neighbor Alice.

Варто також відзначити, що Illuvium є однією з найкрасивіших ігор із підтримкою NFT.

Відкрите бета-тестування розпочнеться у 2022 році.

NFT Champions

Якщо ви знайомі з Pokemon, то, швидше за все, ви вже маєте деяке уявлення про те, як працює NFT Champions. Це ще одна гра з підтримкою блокчейну, заснована на битвах, колекціонуванні та пригодах.

На додачу до основного сюжету гравцям пропонується ціла низка побічних квестів. Це гарантує, що ігровий процес у всіх буде різним. Як і в Pokemon, дія гри розгортається у різних регіонах, у кожному з яких є свої унікальні персонажі, чемпіони та квести.

Гравці можуть вибрати або проходження гри наодинці, або об’єднатися з другом для будь-якої спільної дії.

Основна мета гри — зібрати рідкісних та могутніх звірів (Чемпіонів), щоб сформувати ідеальну команду. Кожен представлений у блокчейні як NFT і може еволюціонувати у більш потужні форми, які можуть значно відрізнятися за їхньою індивідуальною статистикою та навичками атаки.

Гравці отримують нагороди в міру проходження гри й можуть боротися один з одним онлайн-матчами у форматі 1 на 1 або 3 на 3.

Гра спроєктована так, щоб бути нескінченно розширюваною, з новими регіонами, чемпіонами, подіями та ігровими режимами, які вводитимуться з часом. Запуск відкритої бета-версії NFT Champions заплановано на 2 кв. 2022 року.

Dogami

Цей проєкт призначений для тих, хто грав у тамагочі, але вважав його недостатньо реалістичним.

У грі представлений ​​справжній метавсесвіт для вихованців, що складається з більш ніж 300 різних порід собак, кожна з яких має свої відмінні риси. Вихованці можуть мати чотири рівні рідкості — бронзовий, срібний, золотий і діамантовий — і мають унікальні риси характеру.

Dogami — одна з небагатьох блокчейн-ігор і проєктів DeFi, які будуть побудовані на блокчейні Tezos і включатимуть NFT і функції play-to-earn. Накопичуючи NFT у різних ігрових режимах, гравці отримуватимуть дохід у вигляді токенів DOGA.

Історія Dogami розробляється випускниками Image Comics та Marvel Comics. Гру також підтримують кілька великих інвесторів, у тому числі такі бренди, як The Sandbox, Ubisoft та Animoca, та консультують вихідці з цих компаній.

Перший дроп NFT DOGAMI представлений 1 кв. 2022 року, а бета-версія гри з функціями AR вийде у 2 кв.

Spider Tanks

Гра від нідерландської гейм-студії Gamedia використовує технологію play-to-earn від Gala Games. Мета Spider Tanks – стати однією з перших кіберспортивних ігор із можливостями блокчейну.

Гра є масштабною PVP-битвою з різними ігровими режимами. Як бойові одиниці використовуються модифіковані користувачем танки.

Багато предметів у грі (включаючи танки, тіла та зброю) представлені у форматі NFT та доступні для торгівлі, а їх унікальні властивості та рідкість сильно впливають на їхню вартість. Аналогічно, кожен танк можна значно модернізувати, і гравці можуть змінювати тіла, зброю та предмети, щоб підвищити свої шанси на успіх.

У Spider Tanks можна грати безплатно, що відрізняє гру від інших проєктів play-to-earn та NFT. Завдяки цьому вона доступна всім без будь-яких початкових вкладень.

The Walking Dead: Empires

Проєкт від авторів найпопулярнішого серіалу «Ходячі мерці» розробляється разом з Gala Games і Ember Entertainment. Мабуть, це одна з найбільших NFT-ігор, яка знаходиться в розробці.

Це буде блокчейн-ММО, в якій гравці працюють разом, щоб збирати ресурси та виживати у світі ходячих мерців.

The Walking Dead: Empires з PvE і PvP битвами, складним ігровим процесом і великим постапокаліптичним світом, сповненим сюрпризів і небезпек, — це насамперед спільний досвід, в якому гравці об’єднуються, щоб битися з нежитю (а іноді й один з одним).

Функціонал play-to-earn передбачає, що гравці в The Walking Dead: Empires можуть отримувати дохід різними способами. По-перше, гравці можуть будувати бази на будь-якій ділянці землі LAND (актив прикріплений до NFT), що дозволяє зміцнювати свою оборону і тримати ворогів на відстані. Власники LAND будуть отримувати нагороди, коли гравці використовують ділянки, наприклад продають, борються або вбивають на них.

Гра була анонсована у грудні 2021 року. Дата релізу поки що не озвучувалася.

MAD Metascientists

MAD Metascientists — гра на базі NFT, в якій буде представлений широкий спектр унікального ігрового процесу та play-to-earn механік, які надають гравцям великий цифровий ландшафт розваг та можливостей.

Сюжет будується навколо унікальних учених-токенів, яким доручено розсунути «кордони знань і творчості», збираючи рідкісний ресурс «шалене метапаливо» (MAD Metafuel). Ці вчені можуть створювати «шалені метаклітини» та «шалені наноклітини» — колекційні NFT, які можуть відрізнятися за своїми характеристиками та рідкістю та використовуються для битв з іншими клітинами, щоб заробити ресурси та нагороди гравця.

Одночасно із запуском гри буде представлена ​​ексклюзивна колекція із 10 тисяч NFT-вчених. Гравці зможуть використовувати їх для створення метавсесвіту та пошуку палива. Ті, хто пропустить перший дроп, як основний елемент гри зможуть використовувати метаклітини: розвивати їх, продавати, купувати та обмінювати.

За внутрішньоігрові дії можна отримувати нагороди у вигляді токенів MAD ($MAD) та MAD Metafuel, продавати їх на маркетплейсі або використовувати для різних ігрових механік.

MAD Metascientists відрізняється від інших NFT-ігор тим, що її запатентована технологія host protocol дозволяє змінювати ігровий процес, використовуючи цифрові предмети колекціонування інших популярних колекцій, наприклад Bored Ape Yacht Club, CryptoPunks і Meebits.

Перший дроп та запуск внутрішньоігрової панелі моніторингу заплановані на 3 кв. 2022 року.

Gold Fever

Gold Fever — це play-to-earn гра, яка покликана імітувати відчуття та механіку золотої лихоманки за допомогою великого рольового досвіду.

Дія гри розгортається в джунглях, повних можливостей та небезпек. Гравці отримують права володіння та використання ділянками у форматі NFT. Гравці можуть будувати на ділянках, щоб отримувати пасивний дохід та збільшувати свій стан.

У грі представлено кілька різних фракцій гравців, включаючи авантюристів, тубільців, капіталістів та торговців. Кожного чекає свій досвід у світі Gold Fever і вони часто стикатимуться віч-на-віч у боротьбі за ресурси.

Геймплей включає зображення постійних атак ворожих фракцій, боротьбу з місцевою дикою природою та кліматичними проблемами, базове виживання та спільну роботу. Все це дозволяє досліджувати та максимально використовувати величезний віртуальний світ гри.

Ігровий процес Gold Fever зосереджений навколо токена NGL, який гравці можуть видобувати та використовувати для покупки внутрішньоігрових активів. Токен також використовується для управління грою: з його допомогою користувачі можуть голосувати, визначаючи перебіг гри.

Бета-версія гри нещодавно відкрилася для вибраних тестувальників. Команда очікує, що у 2 кв. 2022 буде запущена принаймні частково активна ігрова економіка, квести та інфраструктура NFT.

Sidus Heroes

Одне з найновіших імен у цьому списку, Sidus Heroes — це MMORPG-гра для дослідження космосу і битв, в якій є величезний відкритий всесвіт, який можна досліджувати та завойовувати.

Гравці просуваються по грі та досліджують різні території метавсесвіту SIDUS, щоб виявити як колонізовані, так і неколонізовані планети. NFT ділянки на різних планетах стануть доступними з часом. Їх можна придбати за допомогою додаткового ігрового токена SENATE.

Ця земля може бути використана для будівництва інфраструктури, видобутку ресурсів, допомагаючи гравцям отримувати пасивний дохід. Внутрішньоігрові нагороди виплачуються у токенах SIDUS.

Гравці беруть на себе роль NFT-героїв, які можуть відрізнятися за своєю рідкістю, атрибутами та бажаністю. Крім цього, у грі представлено велику різноманітність NFT, включаючи монстрів, сировину, спорядження та землю – кожного можна використати або продати на внутрішньоігровому маркетплейсі.

Завдяки високоякісній графіці, елементам битв PvE і PvP, глибокій і складній внутрішньоігровій економіці, управлінню, що належить гравцю, і широкому розмаїттю різних ігрових режимів, Sidus Heroes перетворюється на одну з найповнофункціональніших play-to-earn ігор.

Гра побудована на базі Ethereum і використовуватиме одне або кілька нерозкритих нині рішень 2 рівня, щоб гарантувати її доступність.

Публічна бета-версія гри була представлена ​​1 кв. 2022 року.

Cosmic Champs

Це перша гра-play-to-earn на базі Algorand, яка задумана як ігрова екосистема на приблизно 10 млн користувачів.

Cosmic Champs розроблена так, щоб бути доступною, і прагне використовувати швидкість та економічну ефективність блокчейну Algorand, одночасно забезпечуючи захоплюючий досвід роботи з мобільними пристроями.

Гра в основному зосереджена навколо дослідження космосу, а також PvP та PvE битв. Користувачі можуть вільно вибирати своїх персонажів (чемпіонів) та досліджувати ігровий всесвіт, проходити численні випробування, отримувати нагороди та покращувати свої предмети.

У грі є чотири основні класи NFT:

  • Чемпіони: Звичайні та NFT-чемпіони використовуються для участі у битвах та можуть бути виграні в бою.
  • Кораблі: використовуються для дослідження всесвіту Cosmic Champs та подорожей на планети (play-to-earn арени). Характеристики та зовнішній вигляд кораблів можна покращувати.
  • Планети: це активи, що належать гравцям, які використовуються на полях битв PvP і приносять власникам частину прибутку після кожної битви.
  • Скарби: Космічні золоті жетони (COSG) та різні нагороди, що підтримуються NFT, можна знайти у всесвіті Cosmic Champs.

Серед play-to-earn Cosmic Champs відрізняється наявністю битв у реальному часі та кіберспортивних турнірів. Рідкісною її робить і принцип розробки: на першому місці стоїть геймплей, що робить її цікавою і водночас прибутковою.

Як і більшість ігор P2E, Cosmic Champs винагороджує користувачів своїм власним службовим токеном — у цьому випадку Cosmic Gold ($ COSG). Цей токен виконує безліч функцій в ігровому світі та екосистемі Cosmic Champs, використовується для стейкінгу, покупок NFT та управління спільнотою.

Thetan Arena

Одна з небагатьох розрахованих на багато користувачів онлайн-ігор battle arena (MOBA) на основі блокчейну, Thetan Arena прагне скласти конкуренцію Dota 2, Smite і League of Legends. Майданчик дозволяє користувачам об’єднуватись та боротися з іншими гравцями, щоб отримувати реальний дохід від своїх навичок.

Гра поєднує в собі безліч перевірених елементів, включаючи ставки, гільдії, внутрішньоігрових вихованців, стрімінг та багато іншого, що може зробити її однією з перших масових play-to-earn ігор.

Гравці винагороджуються за свої навички та командну роботу різними NFT та токенами gTHC — залежно від результатів кожного матчу та рідкості героїв, що беруть участь (і їх скінів).

У 1 кв. 2022 був запущений режим «королівської битви». Протягом року буде представлено додаткові ігрові режими.

Untamed Isles

Одна з небагатьох MMORPG за допомогою блокчейну, Untamed Isles — амбітний проект, що нагадує популярну серію ігор Monster Hunter.

Гра поєднує в собі полювання на монстрів, приручення, розведення, боротьбу та колекціонування з покрокової MMORPG, щоб створити глибокий, захопливий досвід для гравців.

На відміну від багатьох інших ігор з метою заробітку, Untamed Isles задумана як соціальний досвід, що дозволяє гравцям створювати групи, вступати в гільдії, разом пересуватися відкритим світом і брати участь у квестах. Він також має функцію голосового чату, щоб допомогти гравцям краще спілкуватися.

Кожного монстра, знайденого на островах, можна спіймати, приручити, а також змішати та зіставити з іншими за допомогою потужної системи розведення, щоб отримати унікальні результати, такі як новий вигляд, навички та рухи. Їхні можливості можна розширити користуючись обладнанням, доступним в грі.

Крім простого полювання на монстрів та битв з ними, гравці також можуть брати участь у ряді інших заходів, включаючи риболовлю, битви за території на основі гільдій, підземелля, PvP-битви та багато іншого.

Завдяки партнерству з Direwolf Productions, Untamed Isles отримає можливості play-to-earn, NFT та багато іншого. На відміну від багатьох ігор такого жанру, Untamed Isles була однією з перших, хто зібрав кошти через Kickstarter, замість того, щоб йти традиційним шляхом IDO (Initial DEX Offering, початкова децентралізована пропозиція).

Untamed Isles буде запущено у 2022 році.

Guild of Guardians

Guild of Guardians — це рольова гра в жанрі фентезі, в якій розігрується знайома модель створення команди героїв, виконання квестів у підземеллях та заробляння ресурсів.

Як і в інших іграх, збір ресурсів дозволяє створювати внутрішньоігрові предмети, які можна використовувати для отримання прибутку. Проте Guild of Guardians, як випливає з назви, значною мірою зосереджена на створенні спільнот у цьому випадку гільдій. Вартові об’єднуються для проходження внутрішньоігрових випробувань, а натомість отримують дорогоцінний камінь — нативну валюту гри.

Крім того, розробники хочуть, щоб проєкт дозволяв грати та заробляти, але не коштом інших гравців. У Guild of Guardians немає PVP-геймплея; гравці змагаються з монстрами у підземеллях, тому користувачам не потрібно витрачати гроші, щоб перемогти інших гравців.

В цей час гра знаходиться у розробці. NFT засновники нині перебувають у продажу, а софт-запуск (тобто вихід для обмеженої аудиторії) заплановано на 2022 рік. У проєкту є багато великих спонсорів, у тому числі Ubisoft і NRG, і він безумовно заслуговує на увагу.

Neon District

Neon District — це рольова RPG, яка дозволяє користувачам колекціонувати персонажів, спорядження та вироби. Як і у всіх іграх, описаних у цій статті, ігрові предмети та персонажі є NFT-токенами. Заробити можна шляхом продажу зароблених чи придбаних активів іншим гравцям.

Мета полягає в тому, щоб створити команду та змагатися з іншими гравцями у місіях чи боях у реальному часі. Зокрема, в одному розрахованому на багато користувачів змагальному ігровому режимі, званому Neon Pizza, гравці змагаються один з одним за шанс заробити власний токен платформи Neon, деталі й так далі.

Все, що потрібно, — відправити своїх персонажів на доставлення піци, щоби нагодувати голодних громадян. Можна діяти підступніше, наприклад, влаштовувати засідку на чужу команду та красти їхній заробіток.

Внутрішньоігрову валюту Neon можна використовувати для покупки персонажів, зброї, деталей, обладунків, соку та інших ігрових предметів, необхідних для покращення персонажів.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: CoinMarketCap

Читайте также:

Epic Games назвала топ-20 ігор 2023 року

Як відеоігри допомагають знайти роботу

Криза геймдева в Японії та вихід китайських інвесторів на ці терени

5 причин, чому Web 3.0 менш безпечний, ніж Web 2.0