Амбіції Boring Company Ілона Маска у Техасі: тунелі для автомобілів, людей і води

Відкриті документи, отримані Bloomberg показують масштаби амбіцій The Boring Company у Техасі. За останній рік компанія представила чиновникам щонайменше вісім проєктів. Пропозиції варіюються від ідей до детальних презентацій. Жоден з них не просунулись далі стадії концепції.

Більшість проєктів буде здійснюватися в районі Остіна, неподалік штаб-квартири The Boring Company у передмісті Пфлюгервілля. Серед ідей – тунелі для автомобілів, водопропускні труби та пішохідні доріжки. Майже всі вони раніше не публікувалися. На кожен із них посилалися у листуванні з офіційними особами Техасу або в іншій урядовій документації, яку Bloomberg отримав на запит публічної інформації. Ось список проєктів Boring, що знаходяться на розгляді в Техасі.

Підводний тунель до Бар’єрного острова

Одним з перших проєктів, які Boring прагнув розробити в Техасі, був підводний тунель для автомобілів неподалік Мексиканської затоки. Брайан Геттінгер, «тунельний євангеліст» Boring, який приєднався до компанії як голова з розвитку бізнесу у травні 2021 року, створив проєкт приблизно через місяць після початку роботи в компанії. Порт-Аранзас поблизу Корпус-Крісті є популярним місцем відпочинку для людей з усього штату. Дороги та поромні шляхи там постійно забиті.

Хоча компанія ніколи не робила підводні тунелі такого масштабу, вона представила аналогічні проєкти в Маямі та Форт-Лодердейлі, штат Флорида. «Нічого нового», – написав Валенте Оліварес, окружний інженер Департаменту транспорту Техасу в цьому районі, в останньому електронному листі про пропозицію. «Я зв’яжуся з вами, якщо мені знадобиться додаткова інформація».

Техаський гіперлуп

До Boring у Маска була компанія Hyperloop. Мільярдер анонсував трубчасту вакуумну транспортну систему, яка дозволяла б людям подорожувати між містами з неймовірною швидкістю. Він закликав інженерів побудувати системи відповідно до його пропозицій. Дехто намагався, і ні в кого поки що не вийшло. Власні плани Boring зіштовхнулися з опором, частково з боку регуляторів, які не поспішали схвалювати систему між Нью-Йорком та Вашингтоном, округ Колумбія.

Hyperloop залишається у планах Boring. У презентації компанії, позначеної як конфіденційна, яку Геттінгер відправив електронною поштою офіційному представнику транспорту Техасу в червні 2021 року, йдеться:

«Всі кільцеві тунелі спроєктовані з урахуванням вимог щодо завантаження та герметизації для розміщення Hyperloop, що дозволяє збільшити швидкість з 240 км на годину у Loop до 960+ км на годину у Hyperloop».

Сам Ілон Маск пообіцяв, що The Boring Company спробує побудувати систему Hyperloop «найближчими роками».

Тунель між двома основними автомагістралями

Маск, колишній житель Анджелено, заснував Boring у Південній Каліфорнії з метою розв’язати проблеми з трафіком. Остін пропонує випробування, подібне до того, що було в Лос-Анджелесі. Рух у столиці Техасу жахливий і стає дедалі гіршим. За даними перепису 2020 року, населення досягло майже 1 мільйона осіб, що на понад 20% більше, ніж за попереднє десятиліття.

У вересні Геттінгер запитав представника державного транспортного відомства, чи підтримає його агентство проєкт створення нового з’єднання між двома основними дорогами, що проходять через Остін, шосе 290 США і кільцевою автомагістраллю штату. Остання у просторіччі відома як MoPac, названа на честь Missouri Pacific Railroad, залізничний проєкт часів Громадянської війни. Шосе 290 і MoPac вже перетинаються в південній частині Остіна, але Геттінгер, мабуть, передбачав додаткове перетинання на півночі. Наступного дня співробітник регіонального управління мобільності Центрального Техасу Джеймс Басс зателефонував Геттінгеру, але в документах не було опису їхньої розмови.

Підземний маршрут, що з’єднує центр міста Остін, аеропорт та завод Tesla

Можливо, найперспективніша розробка в Техасі на цей час — і єдина в цьому списку, розкрита раніше — це та, яку Геттінгер назвав «проєктом». У листопаді він зустрівся з державними транспортними чиновниками та запросив схеми споруд, геотехнічні дані та глибину різних доріг. У центрі уваги були вулиці навколо Gigafactory Tesla Inc., де компанія виробляє автомобілі, а також вулиці поруч з аеропортом та у центрі міста.

Підземний перехід для державної середньої школи

Пфлюгервіль, де зараз базується Boring, – велике футбольне місто. Команда середньої школи Пфлюгервілля регулярно грає на своєму стадіоні перед 10 000 глядачами. У січні Геттінгер висунув ідею: чи допоможе транспортний департамент Техасу створити пішохідний тунель від школи до стадіону?

«Скоріш за все, близько 3 мільйонів доларів. Безумовно менше ніж 5 мільйонів доларів», — написав Геттінгер.

Чиновник сказав, що надіслав електронного листа своїм колегам.

Маск намітив великі амбіції для Boring, але компанія виявила великий інтерес до невеликих заміських забудов. 3 травня міська рада в Кайлі, штат Техас, схвалила попереднє інженерне дослідження бурового тунелю, який з’єднає житловий комплекс із торговим комплексом приблизно за дві милі від нього.

Тунель під залізничною лінією

Ще один прєект: тунель під невикористовуваною 28-мильною залізничною лінією Мокан, занедбаної залізничної колії неподалік Остіна. Ділянка вже давно є предметом суперечок регіональної влади: чи коридор повинен використовуватися для пішохідних і велосипедних маршрутів чи нового шосе? Геттінгер запропонував іншу ідею: як щодо тунелю? Ця тема була включена до порядку денного онлайн-зустрічі між Boring та державним транспортним департаментом 4 лютого. Через два дні Геттінгер відповів електронною поштою: «Може бути відмінним тунельним додатком, і не тільки у Пфлюгервіллі». Чиновники запропонували Геттінгеру дізнатися про оренду підземної частини.

Дренаж ґрунтових вод

Єдиний комерційний проєкт Boring Co. у Лас-Вегасі призначений для перевезення людей у ​​модифікованих автомобілях Tesla. Проте стартап має намір зробити більше. У Техасі було побудовано дві дренажні системи. Один із них в Остіні обслуговуватиме автомагістраль 35 між штатами.

«Наші стандартні тунелі, ймовірно, знаходяться в потрібному діапазоні розмірів, щоб бути корисними, і вони будуть значно дешевшими. Ми не інженери-гідротехніки, але за допомогою місцевих ресурсів Остіна ми могли б виконати цивільне/структурне/технічне планування та проєктування цієї роботи, а потім збудувати її», — написав Геттінгер 18 квітня.

Неясно, чи інженер був відкритий для пропозиції. Геттінгер запропонував ще одну дренажну систему в Х’юстоні в березні, хоча останній термін закупівлі вже пройшов раніше без заявки від Boring.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Bloomberg

Читайте также:

Ілон Маск: освоєння Марса займе у SpaceX 20 років

Майбутнє поряд: Ілон Маск показав, як роботи збирають собі подібного

Складнощі тунелебудування та технології майбутнього, які можуть покращити цей процес

Все про Starlink в Українi та як підключитися до нього