Ukrainian Gears — український пазл-конструктор для гіків будь-якого віку

Знайомство із цим українським стартапом в мене відбулося випадково. Набір невеличких 3D-пазлів, що здатні рухатися (тракторець, «голова, що розмовляє», годинник) я побачив в Instagram-профілі викладача із робототехніки та керівника програми CODE CLUB в Україні Івана Шихата-Саркісова.

Стало цікаво, що ще випускає команда умільців під брендом Ukrainian Gears — і за півгодини перегляду різних відео про конструктори від цієї української команди зрозумів, що цей проект вартий окремої розповіді. Отже, почнемо.

Що таке Ukrainian Gears

«Ukrainian Gears» — це український стартап, що випускає об’ємні пазли і продає їх через онлайн-крамницю на власному сайті. Виробництво у них теж власне і розташоване у передмісті Києва.

Серед низки численних 3D-пазлів, популярність яких за декілька минулих років стала неабиякою, українська розробка відрізняється кількома особливостями. Всі пазли Ukrainian Gears — механічні і виготовлені виключно із фанери. В комплекті йдуть дошки-основи із деталями та інструкція для збирання. В комплекті немає ніяких інструментів, але розробники запевняють, що ні клей, ні інструменти і не знадобляться для збирання готової моделі.

За словами авторів, вони створювали кожен пазл Ukrainian Gears не просто як конструктор, а як матеріальне втілення певної ідеї, яка формується в процесі створення. Завдання було — зробити працюючу механічну модель, котра гарно виглядає в будь-якому інтер’єрі в якості сувеніру.

Стартап працює на українському ринку лише рік, але вже має 9 різних моделей та постійно поповнює перелік доступних для замовлення наборів та механізмів.

Оскільки виглядають розробки незвично, представники Ukrainian Gears говорять, що готові робити спеціальні обмежені тиражі своїх механічних пазлів в якості корпоративних подарунків чи тематичних сувенірів для компаній та організацій.

Весь процес випуску (від проектування ідей до їхнього виробництва, пакування та використання) захищено промисловими патентами у відповідності до вимог діючого українського законодавства.

Особливості наборів

Всі набори постачаються «в основі», з якої їх доведеться акуратно «виколупувати». Для збирання не потрібен клей чи будь-які спецматеріали — просто дотримуйтесь інструкції і будьте обачні, щоб нічого не зламати під час складання (деталі з фанери в цілому не надто крихкі, зламати їх та з’єднувальні шарніри можна, хіба що спеціально доклавши суттєвих фізичних зусиль — дитина навряд чи стане це робити, а дорослі — тим більше).

За словами команди авторів, один із способів з’єднання деталей в цих моделях, який дозволяє без клею скласти механічну конструкцію, є запатентованим винаходом і не має аналогів.

Якщо ви тримаєте дощечку лицьовою стороною до себе, деталі краще виймати на себе. У цьому випадку, якщо за деталлю потягнеться задирка, вона зробить виїмку в дошці, а не в деталі. У будь-якому випадку краще надсікати міцні перемички за допомогою ножа.

Якщо виникли труднощі з протягуванням зубочистки в зібране зубчасте колесо, потріть зубочистку об свічку; також автори наборів радять змастити воском чи парафіном всі виступаючі вісі зубчастих коліщаток перед їх встановленням на раму. У такому разі обертання буде здійснюватися з мінімальним тертям. Але не змащуйте свічкою деталі маятникового з’єднання – дві виступаючі палички в тракторі або таймері. У цьому випадку маятник буде не коливатися, а прослизати. Радять також прибрати великі задирки на зубчастих коліщатках, якщо вони залишилися. У деяких моделях рух дуже делікатний, тому вони можуть заважати. А якщо зубчасте коліщатко сипить або скрипить, потрібно змастити вісь звичайною свічкою, парафіновою або восковою. Якщо край фанери занадто смоляний та зубчики заїдають, що трапляється вкрай рідко, змастіть зубасте колесо таким же чином, – радять розробники.

Від простого — до складного

До уваги потенційних власників механічних сувенірів пропонуються моделі та набори як різні за вартістю, так і різні за складністю збирання. Найпростіший набір — це «Трибики»: 4 невеличкі моделі вартістю 60 грн, які може скласти без сторонньої допомоги навіть дитина молодшого шкільного віку. Найскладніші та найдорожчі — «Механічний театр» та «Комбайн» (240 та 300 грн відповідно). Тут вже багато деталей і складати їх треба уважно (мені навіть здалося, що й дорослому знадобиться допомога кого-небудь, бо самому складати може бути непросто).

На випадок, якщо у покупця виникнуть труднощі із складанням механічного пазлу, команда Ukrainian Gears підготувала низку відео-інструкцій.

Кому можна порадити

Ukrainian Gears — той випадок, коли складання фінального виробу із набору буде цікавим не лише для дітям (як у випадку із стандартними ігровими наборами LEGO) чи для фанатів серії «Зоряні Війни», «Гра Престолів» і прихильників робототехніки (як у випадку із обмеженими серіями спеціальних конструкторських наборів того ж LEGO).

Чи то ви хіпстер-студент, чи дорослий і самодостатній батько двох дітей, чи прихильник стімпанку і вінтажних механічних іграшок, чи просто любите продукцію українських інді-брендів — Ukrainian Gears зможуть вас зацікавити. Авторам вдалося створити універсальну серію об’ємних паззлів, які не лише можуть стати розвагою для дитини чи об’єктом колекціонування, але й просто незвично прикрасити ваш дім (недарма ж у промо-відеороликах в причеп до механічного трактора завантажують цукерки, а трамвайчик «перевозить» серветки поверхнею столу).

Єдиний недолік — складніші тематичні конструктори (як той же «комбайн») мають вищу ціну, але для базового знайомства із Ukrainian Gears вистачить і наборів в ціновому діапазоні близько 100 грн. Врешті-решт, ручна робота та оригінальний підхід до дизайну комплектуючих і не надто велика розповсюдженість подібних сувенірів виправдовують і їхню вартість.

Читайте также:

Як Lego стала найбільшим у світі брендом іграшок

Чат-бот Bard приходить в Україну: основні доступні функції

9 стартапів представлять Україну на Web Summit 2023

Як видалити російський контент з пошукових систем та соціальних мереж