У літніх дитячих таборах США впровадили технологію розпізнавання облич

Понад 100 дитячих таборів США активно використовують систему розпізнавання облич. Мета — дозволити батькам спостерігати за відпочинком своїх дітей. Ініціатива отримала різні відгуки: одні раді, що можуть стежити за життям дитини, деякі переживають, що діти не виглядають щасливими, інші стверджують, що технологія порушує приватність дітей.

Як це працює?

Батьки завантажують фото дитини в спеціальний додаток, який сканує всі знімки, викладені табором, і отримують повідомлення, якщо на фото з’являється їхня дитина. Це дозволяє батькам не витрачати час на перегляд фотоальбомів, в яких можуть бути десятки й сотні знімків.

Залежно від компанії, з якою співпрацює табір, доступ до сервісу може бути безкоштовним або коштувати 1-2 долари в день.

Також сервіс дозволяє видаляти фото дітей, чиї батьки заборонили розміщення їх знімків в загальному доступі. Крім того, фотографи таборів можуть дізнатися, які діти найрідше потрапляли в об’єктив камери, і приділити їм більше уваги.

Наскільки точно працюють такі системи, неясно, проте, за словами одного з представників компаній, вони стикаються з «більшими проблемами з одними кольорами шкіри в порівнянні з іншими».

Тривожні батьки та похмурі діти

Чи буде дитина в безпеці, чи вдалося їй подружитися з іншими дітьми, чи добре вона проводить час, що вона робить прямо зараз — ці питання ставлять всі батьки, які відправляють дітей в табір. І фотозвіти можуть стати гарним способом впоратися з тривогою.

Наприклад, медсестра Робін Кокс (Robin Cox) зі штату Огайо, яка називає себе «мама-параноїк», вперше відправила 12-річного сина в табір. Вона стверджує, що завдяки системі вона впевнена, що дитина в безпеці: «Він нікого не знав. Нікого з його друзів там не було. Я думала: «О боже, чи все з ним буде добре?». Тепер я відкриваю фото і бачу, як він веселиться».

З іншого боку, підвищена опіка може мати негативні наслідки для дитини. На думку Кеті Херлі (Katie Hurley), дитячого та підліткового психотерапевта, дітей позбавляють важливого досвіду.

«Як наші діти навчаться бути самостійними, якщо ми контролюємо кожен їх крок? Ми хочемо, щоб діти отримали новий досвід, стали прекрасними людьми, розширили своє соціальне коло і йшли на здоровий ризик. І водночас ми придушуємо їх, коли стоїмо за плечем і говоримо: не хвилюйся, я буду спостерігати за тобою». — Кеті Херлі, дитячий психотерапевт.

Директора таборів відзначають, що фотографії можуть як заспокоїти батьків, так і викликати ще більшу тривогу. Чим більше знімків публікує табір, тим більше батьки хочуть побачити та тим більше питань вони зададуть про своїх дітей. Якщо дитина не посміхалася або не потрапила на груповий знімок, батьки будуть дзвонити вожатим і керівництву табору.

«Якщо ні разу за день дитина не потрапила на фотографію, його батьки будуть дзвонити й запитувати: «Його залишили без нагляду? З ним все гаразд? Він в медпункті?» А дитина могла просто відійти в туалет», — ділиться фотограф Розі Джонсон (Rosie Johnson), яка працювала в таборі в Мічигані.

Також протягом дня до неї підходять діти й говорять, що батькам потрібно більше фото.

Питання приватності

Використання технології розпізнавання облич — неоднозначна практика, особливо коли мова йде про неповнолітніх. Що відбувається з фотографіями, які завантажують батьки, щоб програма могла знайти дитину на тисячах знімків? За умовами використання одного з таких сервісів Bunk1, компанія отримує «безоплатне, безстрокове, безвідкличне, невиключне право і ліцензію на використання, відтворення… і поширення »контенту.

Правозахисники побоюються, що дані можуть потрапити до зловмисників, якщо компанію зламають або продадуть. Також вони не виключають, що дані можуть бути використані державними органами, які, наприклад, будуть шукати нелегальних іммігрантів.

Політика конфіденційності сервісів дозволяє або оприлюднити інформацію, коли «доцільно дотримуватися закону» (в разі Bunk1), або передавати інформацію державним та правоохоронним органам або приватним особам, якщо це буде визнано доцільним, щоб «припинити будь-які дії, які ми порахуємо незаконними, неетичними або які можуть бути предметом позову» (в разі Waldo). Втім, самі компанії заявляють, що до них не зверталися представники поліції або державної влади.

БІЛЬШЕ ЦІКАВОГО:

Джерело: Washingtonpost

Читайте также:

ШІ музика: як стартап Suno робить створення пісень доступним кожному

Штучний інтелект забере у нас роботу? Думки візіонерів та дослідження

Nvidia представила новий надпотужний чіп для штучного інтелекту

Як користуватися Artbreeder — нейромережею, яка вміє «схрещувати» зображення та створювати нові