Венчурні прогнози на 2016 рік від Марка Шустера (Upfront Ventures)

Марк Шустер (Mark Suster), підприємець, котрий став венчурним інвестором, з 2007 року є генеральним партнером Upfront Ventures, до цього він очолював та продав власну компанію Salesforce.com, добре відому у сфері CRM для бізнесу. Ми переклали основні тези його прогнозу стосовно венчурного ринку та індустрії стартапів протягом 2016 року:

Великою залишається хиткість ринку в сфері приватного інвестування та високих технологій. З одного боку, іновацій досягли рівня, якого не бачили до того — коли на відстані 1 кліку чи дотику у наших смартфонах, комп’ютерах та планшетах є доступ для доступу до платежів та купівлі товарів від Amazon, Apple, Google чи PayPal. З іншого боку, події, що розгортаються на ринку приватного інвестування та технологічних винаходів (більше знаного для широкого загалу як ринок стартапів) викликають занепокоєння та свого роду розчарування у досвічених інвесторів.

Ринок почав розвиватися заради ринку; подібну «мильну бульбашку» інвестиційний ринок технологій вже бачив, і на превеликий жаль, ми приречені на повторення помилок. Великі технологічні компаній постали в період, коли на ринку не було «пустопорожніх» компаній — і саме в період такого затишшя постали такі технологічні гіганти, як Facebook, Twitter, Tesla. До того успішний цикл розвитку технологій презентували Google, Salesforce та LinkedIn.

Чи винні у розігріванні ринкових очікувань венчурні капіталісти, топ-менеджери, стартапери, підприємці чи ті, що хочуть ними стати? Ні. Розігрівання інтересу та переоцінку можливостей диктує ринок. Звинувачувати когось чи щось конкретне у цьому — те ж, що звинувачувати американські ЗМІ у безперервному висвітленні вчинків та думок Дональда Трампа після того, як подивитися на рейтинги Трампа після дебатів. Ринок — це ринок, він слідує за попитом; на що є попит — про те і говорять.

На цій стадії ринок технологій, що сконцентрований у руках приватних інвесторів та власників, безумовно є черговою «бульбашкою»; достатньо поглянути на визначення «бульбашки» у Wikipedia:

«Продаж активів за ціною, що сильно відрізняється від реальної ціни цього активу».

Звучать аргументи проти того, аби сприймати поточну ситуацію на ринку стартапів як «бульбашку» — мовляв, вони заробляють, мають виручку, оцінка компаній зростає лише на ринку приватного інвестування, а не загалом, тому це не може бути новою «мильною бульбашкою». Але визначення говорить цілком чітко — час «єдинорогів» замість реальної цінності компаній, от що спостерігається нині на ринку. Звернемося за визначенням «бульбашки» до Investopedia:

«Розігрівання цін на рівень, що є вищим від забезпечення їх активами та зазвичай лише в одному конкретному секторі. Зазвичай за ним слідує кардинальне падіння цін та продаж за нижчою ціною».

Марк Шустер вважає: якщо ринок накручує ціни вгору за межі реальної середньої ринкової вартості, час звернутися до прикладів із минулого, коли ще не існувало ніяких венчурних інвесторів — і побачити схожі механізми зростання цін та подальші фінансові скандали та економічний крах, що вже мав місце у секторі корпоративного інвестування, в пайових та хедж-фондах. Виникнення протягом минулих 18 місяців у США більш ніж 30 компаній з приватним капіталом у сфері технологій із оцінкою бізнесу в понад $1 млрд — перший тривожний «дзвіночок». Аналогічний період перед цим приніс на ринок ще 80 «єдинорогів». Або ми винайшли чудодійний бізнес-елексир, або настав час серйозно подумати, як саме складається оцінка ринкової вартості ІТ-бізнесу на відкритому ринку, — і цим треба опікуватися в 2016-му в першу чергу, вважає Марк Шустер.

Перш ніж виводити «єдинорогів» на публічні біржові торги, слід не забувати, що інвестори на відкритому ринку не дають себе надурити, хоч як би цього не прагнули приватні інвестори. IPO не буде успішним, якщо на відкритому ринку вартість стане внаслідок торгів нижчою, ніж вони сплачували за цінні папери до виходу компанії на біржу. Ринок протягом двох минулих років вже зреагував на явище «єдинорогів» об’єктивними індикаторами: у 2014-му три із 12 виходів на біржу були здійснені за нижчою оцінкою бізнесу, аніж компанія отримала у попередньому раунді приватного інвестування. В 2015-му вже 5 із 7 компаній отримали нижчу оцінку при виході.

Якщо ж говорити про перспективи 2016 року, то слід визнати вплив краудсорсингу капіталу, котрий почав використовуватися в стартапах. За 2 роки, що проминули, ми могли спостерігати низку успішних фінансувань компаній через платформи колективного залучення капіталу. По всьому світі за 2 минулих роки платформи колективного фінансування із $400 млн зросли за обсягами до $2,6 млрд.

Для стартаперів такий стан справ — привід дивитися у 2016 рік із оптимізмом і навіть писати колонки про те, що «венчурні капіталісти більше не потрібні». Але правда завжди виглядає трохи інакшою, ніж її зображають оптимісти і симпатики краудфандингу.

Краудфандинг не накладає зобов’язань, але він в більшості випадків має гірші загальні фінансові умови у порівнянні із тими, що їх пропонують венчурні капіталісти та фонди, тому Марк Шустер застерігає від поспішності та прийнятті рішень про вихід на краудфандингові платформи.

На 2016 рік Марк Шустер прогнозує такі тенденції:

  • охолодження технологічних ринків; втім, не всі компанії це відчують; а сам він як венчурний капіталіст буде інвестувати в компанії на ранній стадії із чітким баченням того, як змінити певну сферу технологічної індустрії в рамках звичайного горизонту подій (8—12 років). Швидке отримання грошей за межами «бульбашок» не є можливим, як і раніше.
  • 2016 року триватиме надлишкове фінансування на заключній стадії; але Марк Шустер сподівається на повернення раціональних менеджерів, котрі не є венчурними капіталістами, до своїх справ у світі фінансування; натомість ті, хто тямить у венчурному ринку, стануть займатися питаннями цього ринку, а не чимось іншим.
  • Триватиме зростання краудфандингу як альтернативи для венчурного капіталу; в цьому джерелі фінансування зосередиться забагато грошей у порівянні із цінністю та способами його використання аж допоки не відбудеться чергове падіння (в якому постраждають чимало недосвічених інвесторів) — або ж допоки не відбудеться врегулювання ринку адміністративними методами не на користь платформ із низькою репутацію чи сумнівними джерелами інвестування. Втім, Шустер говорить, що розгортання таких подій слід очікувати вже після 2016 року
  • Технологічний прогрес триватиме незалежно від того, якими «досягненнями» будуть мірятися стартапи між собою. Технології відчутно впливатимуть на життя суспільства та промисловість — і їм належатиме чимала частка «пирога» у економіці загалом. А для видатних підприємців важливим джерелом фінансування залишатиметься довготерміновий венчурний капітал.

Джерело: bothsidesofthetable.com

Читайте также:

5 способів монетизувати креативний контент

Як рекламодавці отримують ваші дані за допомогою сканування встановленого ПЗ

5 корисних технологій для роботи вдома

Чи здатний штучний інтелект замінити лікарів?